Kulak Arkasında Ağrı Yapan 11 Hastalık

Kulak arkasında ağrı günlük yaşamınızı etkileyebilir. Kulak arkası ağrısı ile birlikte baş ağrısı, kulak enfeksiyonu veya çene problemleri belirtileri ortaya çıkabilir. Kulağın arkasında ağrı sürekli olarak devam edebileceği gibi aralıklı şekilde veya bıçak saplanıyormuş gibi hissettirebilir. Kulak arkasında ağrı ile birlikte şişme, dokununca hassasiyet ve sertlik ortaya çıkabilir. Sol veya sağ kulak arkasında ağrı tedavisi sürecinde önce ağrıya neyin neden olduğunun belirlenmesi gerekir.

Kulağın arkasında hissedilen ağrıyı hafifletmek için ılık zeytinyağı kullanılabilir. Sıcak kompres de kulağın arkasındaki bölgedeki gerilimi ve sıkışmaı azaltır. Çeşitli masaj teknikleri de yardımcı olacaktır. Yazımızın sonunda kulak arkasında ağrı problemine iyi gelen doğal tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Kulak Arkasında Ağrı Belirtileri

Kulak arkasında ağrı tek başına bir hastalık değildir. Kulak arkasında ağrı genellikle bazı diğer hastalıkların belirtisidir ve başka belirtilerle birlikte ortaya çıkar. Örneğin kulak enfeksiyonu başın tek tarafında kulağın arkasında ağrı yapabilir ve eş zamanlı olarak kulaktan akıntı veya şişme ortaya çıkabilir.

Kulak arkasında ağrı belirtileri şunlardır:

  • Başın tek tarafında kulağın arkasında ağrı,
  • Kulağın arkasında, boynun üst tarafında ani ve keskin ağrılar,
  • Kafatasının alt kısmında saç derisinde hassasiyet,
  • Kulağın arkasında dokununca ağrı yapan kızarıklık,
  • Başı çevirince ağrı
  • Sol veya sağ kulak altında karıncalanma hissi,
  • Bir kulağın arkasından çeneye vuran ağrı,
  • Kulağa vuran diş ağrısı,

Kulak arkasında ağrı neden olur?

Kulak arkasında ağrı ortaya çıktığında bunun nedenini bilmek tedavi için önem taşımaktadır. Aşağıda kulak arkası ağrısı nedenleri hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

1. Kulak Enfeksiyonu

Kulak enfeksiyonu kulakta sıvı birikmesine bağlı olarak enflamasyon ve keskin ağrıya neden olabilir. Bu tür kulak enfeksiyonları kulaktan akıntı gelmesine ve sürekli ağrıya yol açar.

Kulak Enfeksiyonu
Kulak Enfeksiyonu

Kulak enfeksiyonu tek bir kulağın arkasında uğultu yapabilir. Bu uğultu iki kulağın arkasında da ortaya çıkabilir. kulak enfeksiyonu boyundaki bezlerin şişmesine ve ağrımasına yol açabilir. Kulak enfeksiyonu belirtileri şunlardır:

  • Kulağın tıkanması,
  • Kulak kanalının girişinde kaşıntı,
  • Kulaktan akıntı gelmesi,
  • Konsantrasyonu bozan şiddetli kulak ağrısı.

Kulak enfeksiyonunu engellemek için bazı önlemler alınabilir. Öncelikle kulak kirini temizlemek için kesinlikle kulak pamuğu kullanılmamalıdır. Kulak pamukları kulak kirini orta kulağa doğru iter ve kulak enfeksiyonuna yol açar.

2. Servikojenik Baş Ağrısı

Kulağın arkasında yanma hissi servikojenik baş ağrısı belirtisi olabilir. bu tür baş ağrıları kafatasının alt kısmındaki sinirlerle ilgili problemlerden kaynaklanır.

Servikojenik Baş Ağrısı
Servikojenik Baş Ağrısı

Pain Medicine dergisinde yayınlanan araştırmaya göre servikojenik baş ağrısı kulak arkasında şiddetli ağrı yapabilir. Bazı kişilerde bu ağrı kulağın arkasında yoğun bir baskı olarak ortaya çıkarken, bazı kişilerde yüzün ilgili tarafında hassasiyet oluşturabilir.

Servikojenik baş ağrısı belirtileri şunlardır:

  • Başın tek bir tarafında migren benzeri baş ağrısı,
  • Başı hareket ettirirken boyun ağrısı,
  • Omurganın üst kısmında hassasiyet.

3. Oksipital Nevralji

Boyundan geçerek saç derisine giden sinirlerin tahriş olması kulağın arkasında ağrı yapabilir. Buna oksipital nevralji denir.

Oksipital nevralji ağrısı genellikle kafatasının alt kısmında hissedilir. Ağrı çoğunlukla tek bir kulak arkasında ve boynun üstünde hissedilir. Bu baş ağrısı sol veya sağ şakak ağrısı şeklinde de hissedilebilir.

Oksipital nevralji belirtileri şunlardır:

  • Saç derisinde dokunmaya karşı hassasiyet,
  • Parlak ışığa karşı hassasiyet hissetme,
  • Tek bir gözün arkasında baş ağrısı.

Oksipital nevralji hastalığında bol istirahat etmek ve karanlık odada dinlenmek ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

4. Dış Kulak İltihabı

Dış kulak iltihabı dış kulak bölgesinde meydana gelen enfeksiyonlardır. Bu ağrı ile birlikte kulağın arkasında ağrı ortaya çıkabilir.

Kulak ağrısı

Hafif dış kulak iltihabı belirtileri genellikle kulak enfeksiyonu belirtilerine benzemektedir. Ancak, enfeksiyon şiddetli hale gelirse ağrı enfeksiyonlu kulaktan boyuna, başın yan tarafına veya yüze vurabilir. Ayrıca dış kulak yakınında şişlik ve kızarıklık ortaya çıkabilir.

Dış kulak iltihabı birçok komplikasyona yol açabileceğinden dış kulak iltihabı belirtileri görülen kişiler mutlaka doktora başvurmalıdır.

5. Temporomandibular Eklem Bozukluğu

Temporomandibular eklem çene ile kafatasının birleştiği noktada bulunur. Bu nokta kulağa çok yakın olduğundan temporomandibular eklem kulak arkasında ağrı yapabilir ve bu ağrı boyuna vurabilir.

Boyun fonksiyonu çene ile yakından ilişkilidir. Örneğin boyunda postür bozuklukları çeneye fazladan baskı yapabilir. Böylece temporomandibular eklem her iki kulakta veya tek bir kulak arkasında ağrı yapabilir.

Temporomandibular Eklem
Temporomandibular Eklem

Temporomandibular eklem bozukluğu belirtileri şunlardır:

  • Ağzı açınca çıtırtı sesi gelmesi,
  • Kulaklarda patlama sesi olması,
  • Boyun kaslarının ağrıması,
  • Yüz kaslarının ağrıması,
  • Başın tek bir tarafında karıncalanma hissi,
  • Omuz ağrısı.

6. Sinüzit

Alın, burun ve yanak bölgesinde sinüsler yer alır. Sinüslerin iltihaplanması halinde başta zonklama ve kulağın arkasında ağrı ortaya çıkabilir.

Sinüzit kaynaklı olarak başta baskı olduğunda özellikle alında ağrı hissedilir. Bu ağrı başın arkasında hissedilebilir, boynun üst kısmında ve kulakların arkasında ağrı yapabilir.

Sinüzit
Sinüzit

Sinüzit belirtileri şunlardır:

  • Burundan akıntı,
  • Hava yollarının tıkanması,
  • Gözlerin altında ağrı,
  • Koyu renk balgamlı öksürük,

7. Boğaz Enfeksiyonu

Boğaz enfeksiyonuna neden olan virüsler kulak, boyun gibi bölgelerde ağrı yapabilir. Genellikle hafif boğaz ağrısı vakalarında boğazın arka kısmında batma görülebilir. Boğaz enfeksiyonu vakalarında kulak ağrısı, boyundaki lenf bezlerinde hassasiyet ve bademciklerde beyaz şişlikler ortaya çıkabilir. boğaz enfeksiyonu belirtilerini azaltmak için tuzlu su ile gargara yapmak faydalı olacaktır.

Boğaz Enfeksiyonu
Boğaz Enfeksiyonu

8. Diş Enfeksiyonu

Enfeksiyona yol açan diş çürükleri kulağın arkasında ağrı yapabilir. Şiddetli diş ağrıları genellikle boyun, kulak ve çene kemiğinde hissedilir. Enfeksiyonun boyutuna bağlı olarak boyun bölgesinde şişme, lenf bezlerinde hassasiyet gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Diş Problemleri
Diş Problemleri

Diş çürükleri evde tedavi edilemese de doğal yollarla diş çürüklerini önleyebilirsiniz. Dişlerinizi düzenli fırçalamak, diş ipi kullanmak ve ağzınızdaki zararlı bakterileri temizlemek için tuzlu su ile gargara yapmak diş çürüklerini önlemeye yardımcı olabilir.

9. Artirit (Kireçlenme)

Servik omurda artirit kulak arkasında ağrı ve sertleşme yapabilir. Romatoloji uzmanlarına göre servik omurda kireçlenme (spondiloz) boyun ağrısı, enseden gelen baş ağrısı ve kulak arkasında ağrı yapabilir. Headache dergisinde yayınlanan bir araştırmada servik omurda kireçlenme tedavi edildiği takdirde hastalığa bağlı boyun ağrısı ve kulak arkasında ağrı ortadan kalkmaktadır.

Servik Omur
Servik Omur

Beslenmenizde Omega-3 ve zerdeçal kullanmak eklem enflamasyonu ve ağrısını hafifletmeye yadımcı olabilir. Kireçlenme ağrısını doğal yollarla gidermek için enflamatuvar problemlere neden olan yiyeceklerden de uzak durulması gerekmektedir.

10. Mastoidit (Tümük İltihabı)

Mastoid çıkıntı kulağın hemen arkasında yer alan bir kemik yapısıdır. Mastoid kemik ağrısı sol veya sağ kulağın arkasında ağrı gibi bazı belirtiler ortaya çıkarabilir.

Mastoidit orta kulak iltihabı sonucunda oluşabilir. Mastoid çıkıntı iltihaplandığında hemen kulağın arkasında ağrı, hassasiyet ve kızarıklık görülebilir. Ayrıca kulağın arkasında bir çıkıntı gözlemlenebilir.

Mastoidit (Tümük İltihabı)
Mastoidit (Tümük İltihabı)

Mastoidit kaynaklı olarak ortaya çıkan kulak arkasında ağrı tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlara yol açabileceğinden belirtiler ortaya çıktığında mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

11. Kulakta Yabancı Madde

Kulağa yabancı madde kaçması çeşitli düzeylerde kulak arkasında ağrı yapabilir. Söz konusu yabancı madde kulağın içinde enfeksiyona yol açmaktadır.

Kulak içine genellikle yiyecek parçaları, küçük boncuk gibi nesneler, böcekler vb. girebilir. Bazı durumlarda gerekli önlemlerin alınmaması halinde kulak kiri birikmesi gerçekleşebilir. Bu durumlarda ortaya çıkan ilk belirti kulak içinde ve kulak arkasında ağrı belirtisidir. Eş zamanlı olarak öksürük, kanama veya mide bulantısı görülebilir.

Kulak Arkası Ağrısının Daha Az Görülen Sebepleri

Bazı durumlarda kulağın arkasında ağrı daha nadir görülen bazı başka sağlık sorunlarından kaynaklanabilir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.

Respiratuvar Sinsisyal Virüsü

Auris, Nasus, Larynx dergisinde respiratuvar sinsisyal virüsün hava yollarını etkileyerek akut kulak enfeksiyonuna yol açabileceğini belirtmiştir. Kulak enfeksiyonları boyun ağrısı, baş ağrısı, kulak içinde ağrı ve kulak arkasında ağrı yapabilir.

Tiroit Bozukluğu

Tiroit fonksiyonu ile ilgili problemler boyun bölgesinde ve kulağın arkasında ağrı yapabilir. Tiroit bozuklukları yaygın görülen sağlık sorunları olsa da bu hastalıklara bağlı kulak arkası ağrısı daha az görülmektedir. Tiroit bezinin fazla çalışması durumunda ateş, kulak ağrısı, boyun ağrısı ve başka ağrı türleri ortaya çıkabilir.

Kulak enfeksiyonu boyun ağrısı yapar mı?

Evet. Kulak enfeksiyonu boyun ağrısı yapabilir. Kulak enfeksiyonu boyundaki lenf bezlerini etkilemektedir. Tek bir kulakta görülen kulak enfeksiyonu boyundaki bezlerin aniden hassasiyet kazanmasına ve ağrımasına yol açabilir.

Kulağın Arkasında Ağrı Tedavisi

Kulak arkasında ağrı tedavisi genellikle ağrının nedenine bağlı olarak şekillenmektedir. Bu nedenle öncelikle ağrının nedenini belirlemek gerekir. Diğer yandan evde uygulayabileceğiniz bazı doğal yöntemlerle kulağın arkasında ağrı problemini hafifletebilirsiniz.

1. Kulak Arkasındaki Ağrı İçin Masaj

Boynun arka kısmına masaj yapmak özellikle servik omurda kireçlenme, oksipital nevralji veya baş ağrısından kaynaklanan kulak arkası ağrısı hissini azaltmaya yardımcı olmaktadır.

International Journal of Therapeutic Massage & bodywork dergisinde yayınlanan bir araştırmada servik omura düzenli masaj yapılarak kronik boyun ağrısının da azaltılabileceği belirtilmiştir. Masaj teknikleri ile spinal dejeneratif hastalık belirtileri azaltılabilmektedir.

Masaj
Masaj

varkasında ağrı problemini hafifletmek için şu şekilde masaj yapınız:

  1. 5 damla lavanta yağı, 5 damla nane yağı ve 2 damla okaliptüs yağını 1 yemek kaşığı badem yağı veya başka bir taşıyıcı yağ içerisine ekleyin.
  2. Karıştırın ve bu karışımı kafatasının alt kısmı, boynun üst bölgesi ve kulak arkasına masaj yaparken kullanın.
  3. Boynun üst kısmına 2-3 dakika masaj yaparak kulak arkasında ağrı hissini azaltabilirsiniz.

2. Boyun ve Kulak Ağrısını Azaltmak İçin Tenis Topu Tekniği

Birkaç adet tenis topu kullanarak boyun ağrısı ve kulak arkası ağrısı hissini hafifletebilirsiniz. Tenis toplarını kullanarak servik omura masaj yapmak boynun arka kısmındaki zonklamayı hafifletmeye yardımcı olacaktır.

  1. Temiz bir çorabın içerisine 2 adet tenis topu koyun. Ağzını düğümleyin.
  2. Yere sırt üstü uzanın. İçinde tenis topları olan çorabı boynunuzun altına koyun.
  3. Nazikçe başınızı sağa ve sola doğru kaydırın. Bu hareketi 3 kere tekrarlayın.
  4. Daha sonra başınızı aşağı ve yukarı doğru hareket ettirin.
  5. Boyun kaslarını rahatlatmak ve kulak arkası ağrısı problemini hafifletmek için bu adımları 3-4 kere tekrarlayın.

3. Soğuk ve Sıcak Kompres

Boyun ve kulağın arkasında ağrı problemini hafifletmek için sıcak veya soğuk kompres kullanabilirsiniz. Sıcak veya soğuk kompres kulak enfeksiyonundan kaynaklanan ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. Ayrıca mastoid kemik ağrısından kurtulmak için de her iki yöntemi kullanabilirsiniz.

Sıcak kompres hazırlamak için:

  1. Temiz bir bezi sıcak suyun içine batırın ve fazla suyunu sıkın.
  2. Bezi 15-20 dakika boyunca kulak arkasında ağrı hissettiğiniz bölgede bekletin.
  3. Bez soğudukça bezi yenileyebilirsiniz.
  4. Boyun veya kulağın arkasında ağrı problemini hafifletmek için bu işlemi günde 3-4 kere tekrarlayabilirsiniz.
sıcak kompres
Sıcak Kompres

Soğuk kompres hazırlamak için (şişlik var ise):

  1. Bir miktar buzu buz torbasına koyun ve havluyla kaplayın.
  2. Soğuk kompresi kulak arkasında ağrı hissettiğiniz yere koyun.
  3. Her seferinde 15 dakika bekletin.
  4. Bu işlemi günde 2-3 kere tekrarlayın.
  5. Şişlik indikten sonraki günlerde sıcak kompres ile devam edebilirsiniz.

Kulak Arkasında Ağrı Tedavisi İçin Zeytinyağı

Zeytinyağı kulak kirin yumuşatmak ve dış kulak iltihabını tedavi etmek için kullanılabilir. Ilık zeytinyağı kulak kirini yumuşatarak kulakların doğal yollarla açılmasını sağlar.

  1. Zeytinyağını bir miktar ısıtın.
  2. Bir damlalık alın ve içerisine zeytinyağını ekleyin.
  3. Yan tarafınıza doğru uzanın ve kulağınıza birkaç damla zeytinyağı damlatın.
  4. Birkaç dakika bekleyin.
  5. Elinize bir küçük pamuk alın. Ayağa kalkın ve kulağınızdaki fazla kiri silin.
  6. Kulağın arkasında ağrı hafifleyene kadar bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.
Kulak Muayenesi
Kulak Muayenesi

Kulak arkasında ağrı probleminde ne zaman doktora gidilmeli?

  • Kulak arkasında ağrı probleminin bir veya iki gün sürmesi halinde,
  • Sol veya sağ kulak arkasında ağrı hissinin şiddetlenmesi halinde,
  • Kulaktan akıntı gelmesi durumunda,
  • Şiddetli baş ağrısı veya boyunda sertleşme var ise,
  • Kafatasının alt kısmındaki ağrının kol veya bacağa vurması.
  • Ağrının gün geçtikçe şiddetlenmesi halinde doktora gidiniz.

 

BU YAZIYI PAYLAŞIN

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

BENZER YAZILAR

Enseden Gelen Baş Ağrısı Tehlikeli mi? Nasıl Geçer?

Enseden gelen baş ağrısı genellikle boyun tutulması, boyun fıtığı  veya spinal sinirlerdeki bir sorundan kaynaklanmaktadır. Boyundaki bir rahatsızlıktan...

Sol veya Sağ Kaburga Ağrısı Neyin Habercisi? Mutlaka Okuyun!

Göğsün sol veya sağ tarafında kaburga ağrısı birçok kişinin yaşadığı bir semptomdur. Keskin bir şekilde gerçekleşen kaburga ağrısı...

Sol Koltuk Altında Ağrı Neden Olur? Neyin Belirtisi?

Sol koltuk altında ağrı hafif bir kas zedelenmesi veya lenf bezlerinin büyümesi gibi çok çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Gün...

Evinizdeki 7 Doğal Ağrı Kesici: Ağrı Kesen Doğal ve Bitkisel Çözümler

Aspirin, ibuprofen ve naproksen (Steroid olmayan anti-inflamatuvarlar) çoğumuzun ilaç dolabında bulunan yaygın ağrı kesicilerdir. Ne zaman bir baş...