Tiroit Hastalığında Göz Kuruluğu Neden Olur? Nasıl Geçer?

Göz kuruluğu, gözde karıncalanma hissi, gözün kaşınması veya yanması tiroit bezi problemleri ile ilgili olabilir. Hatta göz kuruluğu çoğu zaman tiroit hastalığı belirtileri arasında birinci sırada yer alır. Bu yazımızda tiroit hastalığında göz kuruluğu problemi hakkında bilgi vereceğiz.

Tiroit Hastalığı ve Göz Kuruluğu Kimlerde görülür?

Başlıca iki tür tiroit hastalığı bulunmaktadır. Bunlardan ilki tiroit bezinin çok fazla tiroit hormonu üretmesi (hipertiroit) anlamına gelen Graves hastalığıdır. Bir diğeri ise tiroit hormonunun düşük olması (hipotiroit) anlamına gelen Haşimato tiroitidir.

Gerek hipertiroit gerekse de hipotiroit hastalığında bağışıklık sistemi bir yanlışlık sonucunda enfeksiyonlar yerine tiroit bezine saldırır. Gözdeki belirli proteinlerin tiroit dokusuna benzemesi nedeniyle bağışıklık sistemi bunlara da saldırabilir. Tiroit hastalığında göz kuruluğu problemleri bu şekilde ortaya çıkar.

Göz problemleri Graves hastalığı bulunan kişilerde daha yaygın görülse de Haşimato hastalarında da görülebilmektedir.

Tiroit hastalıkları genelde kalıtsaldır. Ailenizde Graves hastalığı veya Haşimato hastalığı olan kişiler varsa siz de kontrole gitmelisiniz. Tiroit hastalıklarının tedavisi kalıcı göz hasarını ve diğer sağlık sorunlarını engelleyebilmektedir.

Tiroit Hastalığında Göz Kuruluğu Nedenleri

Gözlerinizin neme ihtiyacı vardır. Nem gözlerinizin olması gerektiği gibi çalışmasını sağlar ve göz sağlığını korur. Tiroit hastalığında göz kuruluğu bu nemin yok olması sonucu ortaya çıkar,

1. Tiroit Hastalığında Gözlerin Tam Olarak Kapanmaması

Graves hastalığı göz çevresindeki kasları etkileyebilir. Üst göz kapağı açıkken yapışık kalıp kapanmakta zorlanabilir. Ayrıca göz çevresinde biriken maddeler göz kapağının doğru bir şekilde açılıp kapanmasını engelleyebilir. Bu da gözlerinizi sıkı bir şekilde kapanmasına engel olarak nemin uçup gitmesine yol açar.

2. Gözlerde Yeterince Gözyaşı Bulunmaması

Sağlıklı bireylerde gözler her açıp kapatıldığında göz yüzeyine gözyaşları yayılır ve gözün nemli kalmasını sağlar. Tiroit hastalığında yeterince gözyaşı olmayabilir veya bu gözyaşları olması gerektiği gibi çalışmayabilir.

3. Gözlerde Yeterince Yağ Bulunmaması

Gözyaşlarının içinde su, yağ ve mukus bulunur. Bu yağ gözlerinizdeki yağ bezleri tarafından üretilir ve suyun gözün yüzeyinde kalmasını sağlar. Yeterince yağ bulunmadığında gözyaşları hızlıca buharlaşır.

Tiroit Hastalığında Göz Kuruluğu Tedavisi

Ne yazık ki tiroit tedavisi göz kuruluğunu doğrudan tedavi etmemektedir. Tiroit problemi ve göz kuruluğu aynı sebepten kaynaklansa da bunlar birbirinden ayrı problemlerdir.

Tiroit hastaları genellikle gün içerisinde gözü rahat ettirmek için suni gözyaşı ürünleri kullanmaktadır. Ancak gözlerde kızarıklığı önlemek için kullanılan damlalar göz kuruluğunu daha da arttırabilir.

Göz kapakları tam olarak kapanmıyorsa uyurken bir göz maskesi takmak gözün nemini korumasına yardımcı olacaktır.

Gözlerin nemini korumanın diğer yolları şunlardır:

  • Sigara içmeyin,
  • Klima ve ısıtıcılara yakın oturmayın
  • Oturduğunuz ve yattığınız odada nem cihazı kullanın
  • Uzun saatler ekranlara bakmayın.
  • Gözlerinizi sıklıkla açıp kapatın.
  • Daha fazla balık yiyin veya doktorunuza danışarak balık yağı kullanın. Somon, ton balığı ve sardalya balığındaki Omega-3 yağ asitleri iltihabı engelleyerek gözlerinizin daha iyi hissetmesini sağlayacaktır.

 

Kaynak:

https://www.healthline.com/health/dry-eye/dry-eyes-thyroid#:~:text=Autoimmune%20thyroid%20conditions%20can%20sometimes,experience%20dry%20eye%20as%20well.

BU YAZIYI PAYLAŞIN

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

BENZER YAZILAR

TSH Yüksekliği Hakkında Her Şey: TSH Yüksekliğinin Sebepleri

TSH yüksekliği tiroit bezinin az çalıştığını ve yeterince tiroit hormonu üretmediğini gösterir. Tiroit uyarıcı hormon olarak bilinen TSH...

Renin Nedir? Ne İşe Yarar? Renin Yüksekliği veya Düşüklüğü Neden Olur?

Renin, tansiyonu kontrol etmeye yardımcı olan ve vücutta yeterli düzeyde sodyum ve potasyum bulunmasını sağlayan bir enzimdir. Renin...

Metabolizma nasıl hızlanır? Metabolizmayı Hızlandırmanın Yolları

Metabolizma vücuttaki kimyasal reaksiyonlara verilen isimdir. Bu kimyasal reaksiyonlar vücudun canlı kalmasını ve işlemeye devam etmesini sağlar. Ancak...