Zencefil iyileştirici özellikleri sayesinde bitkisel ishal tedavisi karışımlarının vazgeçilmez unsurlarından biridir. Hatta zencefilin binlerce yıldır ishal tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.

Zencefil mideyi yatıştırır ve sindirim sistemi için tonik görevi görür. Anti-inflamatuvar, analjezik ve antibakteriyel özellikleri sayesinde mideyi destekler. Antioksidan etkisiyle genel mide ve sindirim sağlığını olumlu etkiler.

Zencefil çayı vücudun ishal süresince kaybettiği sıvıyı geri kazanmasına yardımcı olur. Genellikle ishal yalnızca birkaç gün sürmektedir. Zencefil bu süre boyunca midenin daha sakin ve iyi olmasını sağlar. Böylece ishalin iyileşmesini hızlandırır.

İshal tedavisi için zencefil nasıl kullanılır?

İshale iyi gelen bitkiler arasındaki zencefili taze olarak çiğneyebilir veya zencefil çayı olarak tüketebilirsiniz. Bunlar zencefili tüketmenin en doğal ve güvenli yollarıdır. Ayrıca eczanelerde zencefil kapsülleri, zencefil tozu gibi ürünler de bulunmaktadır. Günde 4 gramdan fazla zencefil tüketilmemelidir.

İshal için zencefil çayı nasıl yapılır?

Taze olarak öğütülmüş veya ince doğranmış zencefili bir bardak kaynar suya ekleyin. 5 dakika demlenmesini bekleyin. İçerisine bal ve limon da ekleyebilirsiniz. İshal için zencefil çayı hazırlarken zencefil tozu ya da zencefil poşet çay da kullanabilirsiniz.

İshal ve zencefil hakkında bilimsel kanıtlar var mı?

2007 yılında hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmada E.coli bakterisinden kaynaklanan ishal tedavisinde zencefilin etkili olduğu tespit edilmiştir. Zencefil ishale neden olan toksik bakterileri engellemekte ve bağırsaklarda su birikmesini önlemektedir. Zencefil vücutta ishal giderici bir etki yapmaktadır.

2015 yılında yapılan bir araştırmada ishal ve diğer karın hastalıklarının tedavisinde zencefil kullanılmıştır. Yiyeceklerden kaynaklanan ishal tedavisinde zencefilin etkili olduğu bilinmektedir. Ayrıca zencefil mide bulantısı, kusma ve karın ağrısını da gidermeye yardımcı olur. Gazı azaltır ve sindirimi kolaylaştırır. 1990 yılında yapılan bir araştırma zencefilin seratonin kaynaklı ishale iyi geldiğini ortaya koymuştur.

Zencefil Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çoğu kişide zencefil hiçbir yan etkiye sahip değildir. Tıbbi amaçlarla zencefil kullanmadan önce doktorunuza tanışınız. Hamile ve emziren kadınlar da zencefil tüketmeden önce doktora tanışmalıdır. Kanama hastalıkları, diyabet ve kalp hastalıkları olan kişiler zencefil tüketmemelidir. Safra kesesi taşı olanlar zencefil tüketme konusunda dikkatli olmalıdır.

Ayrıca 2 yaşından küçük çocuklara zencefil verilmemelidir.

Zencefil aşağıdaki ilaçlarla etkileşime girebilir:

  • Kan pıhtılaşmasını yavaşlatan ilaçlar,
  • Fenprokumon
  • Warfarin (Coumadin) veya diğer kan incelticiler
  • Diyabet ilaçları
  • Yüksek tansiyon ilaçları
  • Kalp ilaçları

BU YAZIYI PAYLAŞIN

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

BENZER YAZILAR

Tanya Nedir? Tenya Belirtileri – Tenya Nasıl Düşürülür?

Teya insanlarda ve hayvanlarda görülen bir tür parazit enfeksiyonudur. Tenya yassı kurt veya yassı bağırsak paraziti olarak da...

Mide Ülseri nedir? Tedavisi, Ameliyatı, İlaçları, Doğal ve Bitkisel Çözümler

Gastrik ülser olarak da bilinen mide ülseri mide duvarında ağrılı yaralar olmasıdır. Mide ülseri bir tür peptik ülser...

Yemekten Sonra Mide Bulantısı Ciddi Bir Hastalığın Belirtisi Olabilir mi?

Yemekten sonra mide bulantısı öğünlerinizi endişe verici hale getirebilir. Elbette günün diğer zamanlarında da mide bulantısı yaşamanız mümkündür....

Karın Guruldaması Canınızı mı Sıkıyor? Karın Neden Guruldar?

Karın guruldaması gün içerisinde herhangi bir anda ortaya çıkan bir semptomdur. Karın guruldaması genellikle sindirim ile ilgilidir, ancak...