Halitosis olarak da bilinen ağız kokusu birçok kişi için can sıkıcı bir problemdir ve her yaştan kişiyi etkileyebilir. Ağız kokusu sosyal hayatı zorlaştırabilir, kaygıya neden olabilir ve özgüveninizi olumsuz etkileyebilir. Bu yazımızda ağız kokusu nedenleri ve ağız kokusuna neden olan şeyler hakkında bilgi vereceğiz.

Ağız Kokusu Nedenleri
Ağız kokusunun nedeni genellikle ağızda besinleri parçalayan bakterilerin ağızda birikerek ciddi anlamda kötü kokular ve gazlar bırakması sonucu oluşur. Kötü ağız kokusu ağız içindeki havada bulunan uçucu sülfür bileşenlerinden ileri gelir.
Ağızda bakteri birikmesi birçok nedenden kaynaklanabilir. Ağız kokusuna yol açan şeyleri tespit ederek ağız kokusundan nasıl kurtulacağınızı da öğrenebilirsiniz.
İşte ağız kokusuna yol açan 10 faktör.
Zayıf Ağız Hijyeni
Zayıf ağız hijyeni ağız kokusunun nedenleri arasında ilk sırada gelmektedir.
Düzenli olarak dişlerinizi fırçalamıyorsanız veya ağız temizleme suyu kullanmıyorsanız ağzın içinde gıda parçaları kalacaktır. Zaman içerisinde bu gıda parçaları dişlerinizde renksiz, yapışkan bir bakteri tabakası (plak) oluşumuna neden olacaktır.
Dişler fırçalanmadığı takdirde bu bakteriler ağız kokusu üretmeye başlar. Ağız ve diş sağlığına özen göstermek ağız kokusun yol etmenin yolları arasında en önemlisidir. Bu nedenle dişlerinizi günde en az 2 kere fırçalayın. Günde en az 1 kere ağız temizleme suyu kullanın.
Dişlerdeki Yiyecek Kalıntıları
Ağızdaki, özellikle de dişlerin arasındaki yiyecek kalıntıları ağız kokusu nedenleri arasında ikinci sırada sayılabilir.
Yemekten sonra dişlerin arasında, diş etlerinde veya dilde kalan yiyecek kalıntıları ağız kokusu yapabilir. Bu gıdalar çürüdükçe ağız kokusu daha kötü bir hal alır.
Bu yiyecek kalıntıları uzun süre temizlenmezse bakteri oluşumunu tetikler. Sonunda diş eti hastalığı ortaya çıkabilir.
Sigara İçmek Ağız Kokusuna Neden Olur
Sigara içen kişilerde özel bir tür ağız kokusu görülmektedir. Sigara içen kişilerde tütün ürünleri gırtlakta ve akciğerlerde duman partikülleri bırakır. Bu duman partikülleri ağız kokusuna yol açar. İçilen bir sigaranın bıraktığı koku saatler boyunca akciğerde kalmaya devam eder.

Sigara içmenin ağız kokusu nedenleri arasında yer almasının bir diğer sebebi sigaranın ağzı kurutmasıdır. Sigara salya üretimini azaltır. Salya üretiminin azalması ağız kokusuna yol açacak şekilde ağızda belirli bakterilerin üremesine yol açar.
2010 yılında Diş Sağlığı Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre uzun süre sigara içmek salya akış hızını ciddi ölçüde azaltmakta, diş çürümesi, jinjivit, diş sallanması, diş taşı ve ağız kokusu gibi ağız kuruluğundan kaynaklanan hastalıklara yakalanma riskini artırmaktadır.
Alkol
Gerek bira, gerek şarap, gerekse de diğer alkollü içecekler taşıdıkları kalıcı koku nedeniyle ağız kokusu nedenleri arasında yer alır.
Alkollü içecekler yapıları itibariyle diüretik olmanın yanı sıra ağız kuruluğuna yol açar. Ağız kuruluğu da salya üretimini azaltarak ağız kokusuna yol açan bakterilerin gelişimine yol açar.
Uzmanlara göre alkol tüketimi mide yanması ve asit reflü ile de ilişkilidir. Bunlar da ağız kokusu nedenleri arasındadır.
Ayrıca aşırı alkol tüketimi ağız kokusu yapacak şekilde sürekli kusmaya neden olur.
Keskin Kokulu Yiyecekler Yemek

Belirli yiyecekler ağız kokusu nedenleri arasında yer almaktadır. Ağız kokusuna yol açan yiyecekler arasında ilk akla gelenler sarımsak ve soğandır.
Hem sarımsak hem de soğan ağzınızın hemen hemen her yerinde sülfürik izler bırakır. Sülfür bileşenleri sindirildiğinde kan dolaşımı yoluyla akciğerlere ulaşır ve ağızda soğan ve sarımsak kokusuna yol açar.
Ayrıca soğan ve sarımsak içeren ürünler de kan dolaşımına karışır ve saatlerce süren soğan ve sarımsak kokusuna yol açabilir.
Sarımsak ve soğan ile birlikte kuşkonmaz, belirli balıklar ve turpgiller ailesindeki meyveler kötü ağız kokusuna yol açan yiyecekler arasındadır.
Kahve

Kahve içtikten sonra kahveden kaynaklı ağız kokusu şikayetiniz olabilir. Kahvedeki kafein ağız kuruluğuna yol açarak salya üretimini azaltır. Salya eksikliği ağız içinde bakterilerin büyümesine yol açar. Bu bakteriler ağız kokusu nedenleri arasında en önemli faktörlerden biridir.
Ayrıca salya eksikliği dişlere ve dile yapışan yiyeceklerin temizlenmesini ve sindirilmesini de zorlaştırır. Bu da diş çürümesine yol açarak ağız kokusu yapar.
Ayrıca krema, süt veya kahve yumuşatıcı toz kullanılan kahveler de ağızda bakteri büyümesini teşvik etmektedir.
Düzenli olarak kahve tüketmek yerine yeşil çay içme alışkanlığı kazanabilirsiniz. Yeşil çayın antioksidan özellikleri ağız sağlığını korumaya yardımcı olan antimikrobiyel ve deodorant etkilerine sahiptir.
Diş Problemleri

Diş problemleri çoğunlukla ağız kokusu nedenleri arasında yer almaktadır.
Sürekli ağız kokusu veya ağızda kötü tat olması apseli diş, diş eti hastalığı, diş çürümesi ya da zayıf ağız hijyeninden kaynaklanıyor olabilir. Dayanılmaz ağız kokusu genellikle bu diş problemlerinin ilk belirtileri arasında yer alır.
Bu diş problemlerinin bir çoğu dişleri ve diş etlerini etkileyen, kötü koku üreten bakterilerden kaynaklanmaktadır.
Ağız ve diş sağlığı problemleri ile birlikte ağız kokusu takma diş gibi diş gereçlerinin yanlış kullanımından veya tam olarak yerine oturtulmamasından da kaynaklanabilir.
Sindirim Problemleri

Çeşitli sindirim problemleri ağız kokusu nedenleri arasında yer almaktadır.
Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) ağız kokusu yapabilir. Mide yanması, mide asidinin özofagustan yukarı çıkarak göğüste veya boğazda yanma hissine neden olması durumudur. Asit ağıza ulaştığında ise ağız kokusuna neden olur.
Mide ülseri de ağız kokusu nedenleri arasında yer almaktadır. Medikal Mikrobiyoloji Dergisi’nde 2008 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre mide ülseri ve mide kanserine yol açan bakteriler de ağız kokusu nedenleri arasında yer almaktadır.
Süt

Süt ve diğer süt ürünleri başta kemikleriniz olmak üzere genel sağlığınız için son derece yararlı olmakla beraber ağız kokusu nedenleri arasında yer alır.
Sütteki amino asitler ağızda ve özellikle dilde oluşan bakteriler için oldukça uygundur. Baktirelirn büyümesi ağızda fazladan hidrojen sülfit olduğu anlamına gelir. Bu da ağız kokusu yapmaktadır.
Bebeklerin nefesinin genellikle süt kokmasının nedeni budur.
Aynı zamanda laktoz intoleransı da ağız kokusu nedenleri arasındadır. Ancak laktoz intoleransının ağız kokusuna yol açtığı kesin olarak bilinmemektedir.
Boğaz ve Sinüs Enfeksiyonları

Yakın zamanda şiddetli nezle veya sinüzit geçirdiyseniz bu da ağız kokusu nedenleri arasında yer almaktadır. Esasında boğaz ve sinüs enfeksiyonları ağız kokusu nedenleri arasında en yaygın olanlardandır.
Burunda ve sinüs boşluklarında oluşan bakterilerden kaynaklanan sinüs enfeksiyonları ağız kokusu nedenleri arasındadır.
Boğaz ağrısı ile birlikte bademciklerin şişmesi, balgam çıkarma, boğazdan veya sinüslerden akıntı gelmesi, diyabet, karaciğer veya böbrek hastalıkları da ağız kokusu yapabilir.
Ağız Kokusunu Yok Etmenin Yolları: Ek Bilgiler
- Su ağızdaki gıda ve bakterilerin atılmasına yardımcı olur ve salya üretimini arttırır. Bu nedenle düzenli aralıklarla su içmeye devam edin.
- Yemeklerden sonra en az 5 dakika süreyle sakız çiğnemek salya üretimini arttırır.
- Ağızda zararlı bakterilerin gelişimini engellemek için C vitamini yönünden zengin yiyecekler ile beslenin.
- Günde iki kere dişlerinizi fırçalayın, bir kere ağız temizleye suyu kullanın.
- Diş fırçanızı 3 ayda bir değiştirin.
- Diş hekiminizi düzenli aralıklarla ziyaret edin.