Ağızda tuz tadı neden olur? Ağızda tuzlu tat neyin belirtisi?

Ağızda tuzluu tat problemi mi yaşıyorsununuz? Ne yerseniz yiyin tadı tuzlu mu geliyor? Ya da gün içerisinde sıklıkla ağızda tuz tadı mı hissediyorsanız? Ağzınıza attığınız her şeyin tuzlu bir tadının olması oldukça can sıkıcı bir tat bozukluğu olabilir. Bazı kişilerde ağızda tuz tadı hissetmek gelip geçici bir durum iken, bazılarında ise sürekli olarak kalır.

Çoğu zaman ağızda tuz tadı hissetmek ciddi bir sağlık sorunu ile ilgili değildir. Ağızda tuz tadı hissetmeye neden olan sebeplerden bazıları susuzluk, diş etlerinde kanama, hormonal değişiklikler ve vitamin eksikliğidir. Genellikle ağızda tuz tadının ardında yatan sebepler tespit edildiğinde, tat alma duygusu geri kazanılabilmektedir.

Bu yazıda tuzlu bir şey yememiş olsanız bile ağızda tuz tadı hissetmek ile ilgili ayrıntılı bilgi vereceğiz. Bu açıklamalar normal tat alma duygunuzu geri kazanmanızı sağlayacaktır.

Ağızda Tuz Tadı Hissetmek Ne Anlama Gelir?

Devamlı olarak ağızda tuz tadı hissetmek tat tomurcukları adı verilen tat alma organımızda gerçekleşen bazı değişmeler nedeniyle ortaya çıkan bir tat alma bozukluğudur.

Yiyecek ve içeceklerden keyif almamız için sorunsuz çalışan tat ve koku duyularımızın olması gerekir. Bu tat alma duyusu aynı zamanda hoşlanılmayan yiyecekleri de tespit eder. Üzerine tuz eklemediğiniz halde tadı tuzlu gelen yiyecek ve içecekler yeme faaliyetinden keyif almanızı engelleyebilir. Gerçekten de tuzlu bir şey yemediğiniz halde ağızda tuz tadı hissetmek ve yiyeceklerin tuzlu gelmesi stres ve hayal kırıklığı yaratabilir.

Amerikan Aile Hekimliği Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre tat alma duyumuz dilimizin ve ağız boşluğumuzun üzerinde yer alan tat alıcıları tarafından kontrol edilmektedir. Bu tat tomurcukları tuzlu, acı, tatlı ve ekşi olmak üzere dört tadı algılamaya çalışır. Tat bozuklukları tat alma duyumuzda her şeyin tuzlu veya tatlı gelmesi gibi sorunlara yol açabileceği gibi yiyecekten hiçbir tat alamama gibi durumlara da yol açabilir.

tat alma noktaları
tat alma noktaları

Michigan Üniversitesi Koku ve Tat Merkezi’nden Dr. Steven Bromley, ağız ve burundaki diğer organların etkilenmesi halinde de tat alma bozukluklarının ortaya çıkabileceğini belirtmektedir. örneğin sinüslerin tıkanması, diş prosedürleri, kafa travması ve üst solunum yolları enfeksiyonu kişilerde tat alma duyusunu etkileyebilir.

Dr. Bromley, bir kişide tat alma bozukluğu olmasa dahi burun tıkanıklığı gibi durumların yiyeceklerin tuzlu gelmesi ya da çok tatlı/acı hissedilmesi durumuna yol açabileceğini belirtmektedir.

Ağızda Tuz Tadı ve Yemeklerin Tuzlu Gelmesinin Nedenleri

Gelin, yiyip içtiğiniz her şeyin tadının tuzlu gelmesinin sebeplerine ayrıntılı olarak bakalım.

Burun Akıntısı ve Ağızda Tuz Tadı

burun akıntısı
burun akıntısı

Bir alerji veya enfeksiyona bağlı olarak meydana gelen burun akıntısı ağızda tuz tadı ve yiyeceklerin tuzlu gelmesi nedenlerinden biridir.

Mayo Clinik hekimlerine göre burun akıntısı burnun arka kısmından çok miktarda sıvı ve mukus akışına sebep olmaktadır. Bu sıvılar boğazın arka kısmına akdığında bu burun sıvısının tuzundan kaynaklanan bir tuz tadı ağızda hissedilebilir.

Bununla birlikte, burun akıntısıyla eş zamanlı burun tıkanıklığı var ise, tıkanan burun kanalları da tat alma duygusunu değiştirmektedir. Dr. Neil Lava’ya göre tat alma becerisi doğrudan koku alma becerisiyle birbirine bağlıdır. Eğer burun tıkanıklığı koku alma duyunuzu etkiliyorsa, aynı anda tat alma duyunuzu da etkilemesi muhtemeldir.

burun tıkanıklığı ve burun akıntısının yaygın sebepleri arasında saman nezlesi, akut sinüzit, grip veya nezle, nazal polipler veya yüz ve kafa yaralanmaları yer almaktadır.

Yemeklerin tuzlu gelmesi durumuna neden olan bir burun tıkanıklığınız varsa, burun tıkanıklığını önleyici etkili temel yağları kullanarak bunu azaltabilirsiniz. Okaliptüs, nane ve çay ağacı yağı sinüs enfeksiyonlarını geçiren yağlar arasındadır.

Ağızda Kanama

Ağızda tuzlu tat hissetmek ya da ağızda metal tadının olması diş etlerinden veya yanakların iç kısmından gelen bir kanamanın sonucunda gerçekleşebilir.

Kanın kendi tadı tuzlu ve metalik bir tattır ve jinjivit (dişeti kanaması) ya da ağız ülseri gibi durumlarda sürekli olarak ağızda tuz tadı veya metal tadı hissedilmesi normaldir.

Amerikan Ulusal Sağlık Servisi hekimlerine göre diş eti hastalıkları ağızda tuz tadı ve metal tadı hissedilmesinin yaygın sebeplerinden biridir. Özellikle diş fırçalamadan sonra dişler daha fazla kanamakta bu da ağızda tuz tadı ya da metal tadı hissedilmesine yol açmaktadır.

Diş fırçalamadan sonra kanayan ve ağızda tuz tadı hissetmeye sebep olan diş etleriniz için birçok doğal çözüm bulunmaktadır. Özellikle meyankökünün diş çürümesine karşı etkili olduğu ve ağızda enflamasyonu azalttığı bilinmektedir.

Diş Problemleri Ağızda Tuz Tadı Hissetmeye Yol Açabilir

Ağızda tuz tadı hissetmek başka diş problemlerinin de belirtisi olabilir.

Amerikan Kozmetik Diş Hekimleri Derneği’nden Dr. Steven Roth, ağızda tuz tadı hissinin diş dolgularının yaptığı sızıntılar olabileceğini belirtmektedir. bununla birlikte diş macununuz veya ağız bakım suyunuz da tat tomurcuklarını ekleyerek ağızda tuz tadı hissetmenize yol açabilir.

Ağızda tuz tadı hissetmenizin sebebinin dişlerinizle ilgili sorunlar olduğunu düşünüyorsanız diş hekiminizle görüşünüz.

Bazı İlaçların Yan Etkileri Ağızda Tuz Tadı Hissetmeye Neden Olur

ilaçların yan etkileri
ilaçların yan etkileri

Yemeklerin tuzlu gelmesi durumuna yol açan tat bozuklukları belirli ilaçların yan etkilerinden kaynaklanıyor olabilir.

Uzmanlar ilaçların tat ve koku duyularını etkileyebileceğini belirtmektedir. İlaçların ağızda farklı tatlar hissedilmesine yol açmaya yönelik yan etkileri genellikle görmezden gelinmektedir. Ağızda tuz tadı hissedilmesine yol açan ilaçlar arasında antibiyotikler, dekongestanlar, hipertansiyon ilaçları (yüksek tansiyon ilaçları) ve kas gevşeticiler yer almaktadır.

Ağızda tuz tadı ve yemeklerin tuzlu gelmesi hissinin kullandığınız ilaçların yan etkisi olabileceğini düşünüyorsanız bu ilaçların yan etkileri hakkında doktorunuzla görüşebilirsiniz.

Asit Reflü ve Ağızda Tuz Tadı (Acı tat)

mide asiti
mide asiti

Mide yanması ve reflü ağızda tuz tadı veya acı bir tat hissedilmesine yol açabilir.

Asit reflü veya mide yanması mide asidinin özofagusa çıkmasından kaynaklanır ve ağızda tuhaf bir tada yol açabilir. Mide sularının yukarı çıkışı genellikle ağızda ekşi veya acı bir tada yol açmaktadır. Mide yanmasından şikayetçi olan kişilerin birçoğu ağızlarında hissettikleri acı tadın tuzlu olduğnuu belirtmektedir.

Mide yanmasının kronik biçimine gastroözofageal hastalık (GERD) adı verilir. GERD, ağızda tuz tadı hissedilmesine yol açmanın yanı sıra göğüste yanma hissi, boğazda sürekli acı veya genizde bir şey kalmış hissine yol açmaktadır.

Mide yanması belirtileriniz varsa yemek sodası ve suyu deneyebilirsiniz. Yemek sodası mide asidini nötralize eder ve mide yanması şikayetlerini hızlı bir şekilde geçirir.

Hormonal Değişiklikler ve Ağızda Tuz Tadı

Ağızda tuz tadı hissedilmesi veya yemeklerin tuzlu gelmesi vücuttaki hormonel dengesizliklerde kaynaklanabilir.

Hormonlar vücuttaki tat alma duyusunu etkiler ve hormon dengesi bozulduğunda sürekli olarak ağızda tuz tadı hissedilebilir.

Örneğin birçok kadın regl dönemi boyunca tat alma duyusunda değişiklikler olduğunu bildirmektedir. Araştırmacılar hormonların tuzlu, acı, ekşi ve tatlı tatların duyulmasında değişikliklere neden olabileceğini belirtmektedir. araştırmalara göre ağızda tuz tadı en çok reglden hemen önce ve yumurtlama günlerinde hissedilmektedir.

Vitamin Eksiklikleri

Ağızda tuz tadı vitamin eksikliğinin habercisi olabilir. Amerikan Aile Hekimleri Akademisi hekimlerine göre belirli vitaminlerin vücutta eksik olması tat alma duyusunu etkilemektedir. Örneğin B12 eksikliği ve B3 vitamini eksikliği tat tomurcuklarının tatlı, ekşi, acı ve tuzlu tatları farklı bir şekilde algılamasına neden olabilir. Ayrıca A vitamini eksikliği de koku duyusunu etkilediğinden yiyeceklerden aldığımız kokuyu etkileyebilir.

Ağız Kuruluğu

Ağızda tuz tadı hissetmek ve yemeklerin tuzlu gelmesi ağız kuruluğundan kaynaklanabilmektedir.

Ağız kuruluğu tükürük bezlerinin yeterince tükürük üretmemesi durumudur ve dehidrasyon, belirli ilaçların yan etkileri, ışın tedavisi, sigara kullanımı ve başka sebeplerden kaynaklanabilir. Ağız kuruluğu tat tomurcularının yiyecek ve içeceklerden aldığı tadı etkiler. Bu da yenilen her şeyin tuzlu, tatlı, ekşi veya acı tadılmasına yol açabilir.

Diğer ağız kuruluğu belirtileri arasında tükürüğün lifli gibi olması, boğazda acı ve dilde oluklu bir görüntüdür. Ağız kuruluğunu önlemenin doğal yolları arasında şekersiz sakız çiğnemek, sık sık azar azar su içmek ve burundan nefes almak yer alır.

Sjogren Sendromu

Sjogren sendromu yiyeceklerin tuzlu gelmesi ve ağızda tuz tadı hissetmenizin sebeplerinden biri olabilir.

Sjogren sendromu tat alma duyusunu etkileyen bir otoimmun rahatsızlığıdır. Psikoloji ve Davranış Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre Sjogren sendromu mukus zarlarını etkilemektedir. Bu da göz kuruluğuna, ağız kuruluğuna ve belirli tatların alınamamasına yol açmaktadır.

Serebrospinal Sıvı Sızıntısı

Serebrospinal sıvı sızındısı şiddetli baş ağrısı ile birlikte sürekli olarak ağızda tuz tadı hissedilmesine yol açabilir.

Serebrospinal sızındı beyin veya omurilik etrafındaki zarın sıvıyı sızdıracak bir yırtılma veya delik taşıması anlamına gelir. Bazı durumlarda serebrospinal sıvı sızıntısı kafa travmalarından kaynaklanabilir. Ancak çoğunlukla sebebi tespit edilememektedir.

Serebrospinal sıvı sızıntısının en öne çıkan belirtilerinden biri otururken veya ayaktayken gittikçe kötüleşen baş ağrısıdır. Baş ağrısı genellikle kafa tasının alt kısmında olur ve tüm başta hissedilir. Ayrıca serebrospinal sıvı sızıntısının ağızda tuz tadı hissedilmesine yol açtığı da bilinmektedir.

Serebrospinal sıvı sızıntısının diğer belirtileri arasında ışığa veya sese karşı duyarlılık, omuzlar arasında ağrı, kulak veya burun akıntısı veya kulak çınlaması yer almaktadır.

Radyoterapi ve Ağızda Tuz Tadı

Kanser nedeniyle devam eden bir ışın tedavisi sürecindeyseniz bir süre için ağızda tuz tadı hissedebilirsiniz.

Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi veya ışın tedavisi disguzi adı verilen bir duruma yol açmaktadır. Disguzi kişinin tat alma duyusunu etkiler. Bu ağızda sürekli olarak tuzlu, kötü kokulu veya metalik bir tat hissedilmesine yol açabilir.

Tat bozuklukları kanser tedavisinden sonra yaygın görülmektedir. Tahminlere göre kanser tedavisi gören kişilerin yaklaşık %70’inde tedavi sonrasında bir düzeyde disguzi görülmektedir.

Ağızda Tuz Tadı Tehlikeli mi?

Çoğu durumda ağızda tuz tadı tehlikeli değildir ve kendiliğinden geçer. Özellikle enfeksiyon, burun akıntısı veya diş hastalıklarına bağlı olarak hissedilen ağızda tuz tadı geçicidir. Ağızda tuz tadı hissetmeye yol açan durum ortadan kalktığında tat alma duyusu normale döner. Ancak ağızda tuz tadı hissedilmesine yol açan faktör ortadan kalktığı halde tat alma duyusu normale dönmediyse doktora başvurulmalıdır.

BU YAZIYI PAYLAŞIN

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

BENZER YAZILAR

Ağız Kokusu Neden Olur?

Halitosis olarak da bilinen ağız kokusu birçok kişi için can sıkıcı bir problemdir ve her yaştan kişiyi etkileyebilir....