Arpacık göz kapağının iç veya dış kısmında oluşan hassas şişliktir. Arpacık çok yaygın bir durumdur. Çoğunlukla arpacık tehlikeli değildir ve bir süre sonra kendiliğinden iyileşebilir. Yine de arpacık gözde durduğu sürece kötü bir his verir. Bu yazımızda arpacık belirtileri ve arpacığın nedenleri hakkında bilgi bulabilirsiniz. Ayrıca yazımızın “Arpacığa ne iyi gelir?” bölümünde arpacığa iyi gelen doğal ve bitkisel tedavi yöntemleri hakkında bilgi vereceğiz.
Arpacık Belirtileri
Arpacık teşhisini doğru bir şekilde koyabilmek için öncelikle arpacık belirtileri konusunda bilgi sahibi olunmalıdır. Göz kapağının kirpik çizgisinde oluşan arpacığın ilk belirtisi dokunmaya karşı hassasiyet ve iritasyondur. Arpacığın merkezinde iltihaplı bir baş meydana gelebilir. Arpacık genellikle göze bir şey kaçmış gibi bir his verir.
Bazı durumlarda arpacık nedeniyle ışığa karşı hassasiyet oluşabilir. Arpacık tek bir noktada oluşabileceği gibi kirpik boyunca uzanabilir. Kaşıntı yapabilir ve gözlerin yaşarmasına neden olabilir. Ayrıca arpacık bulunan göz kapağında şişlik oluşur.
Arpacık neden olur? Arpacığın Nedenleri
Gözde arpacık neden olur? Arpacık vakalarının çoğunda arpacığın nedeni göz kapaklarındaki yağ gözeneklerinin çeşitli küçük maddelerle tıkanmasıdır. Örneğin göz kapaklarındaki zararlı veya zararsız bakteriler yağ gözeneklerine girerek iltihaba yol açabilir. Aynı şekilde ölü cilt hücreleri ve mikroplar da bu tıkanıklıklara neden olabilmektedir.
Sayılan sebeplerle oluşan arpacık önce küçük bir sivilce görünümündedir. Birkaç gün geçtikten sonra bu sivilce kırmızı ve ağrılı bir şişliğe dönüşür. Bu şekilde günlerce kalabilir. Bir sonraki aşama arpacığın patlamasıdır. Arpacık patladıktan veya tıbbi müdahale ile patlatıldıktan sonra iyileşmeye başlar.
Arpacık vakalarının çoğunda arpacık bir müdahaleye gereksinim olmaksızın kendiliğinden iyileşmektedir. Yine de arpacık nedeniyle ortaya çıkan rahatsız edici belirtileri gidermek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için uygulayabileceğiniz doğal ve bitkisel tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bununla birlikte bazı arpacık vakaları doktor müdahalesini gerekli kılmaktadır.
Arpacık nedeniyle doktora gidilmeli mi?
Her şeyden önce arpacık 7 gün içerisinde kendiliğinden iyileşmiyorsa doktora başvurulmalıdır. 7 gün normal koşullarda bir arpacığın iyileşmesi için yeterli bir süredir. Evde uygulayacağınız yöntemler arpacığı iyileştirmiyor veya arpacık giderek kötüleşiyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurunuz.

Arpacık ile birlikte ortaya çıkabilecek ateş, titreme veya görme bozukluğu belirtilerine karşı dikkatli olunmalıdır. Normal koşullarda arpacık görme becerisini etkilemez. Ancak ışığa karşı bir miktar hassasiyete yol açabilir.
Arpacık göz kapağından yayılıyorsa, gözün genelinde bir şişlik meydana geliyorsa, arpacık ile birlikte yüzde veya yanaklarda şişme görülüyorsa doktora başvurulmalıdır.
Kanser tedavisi gören kişiler, HIV hastaları, diyabet hastaları ve organ nakli geçiren kişilerde arpacık belirtileri görüldüğü anda vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Şalazyon (Göz Kapağı Kisti)
Şalazyon adı verilen göz kapağı kisti genellikle arpacık ile karıştırılabilmektedir. Şalazyon çoğunlukla arpacık ile aynı görünüme sahiptir. Ancak şalazyon enfeksiyonlu bir problemdir. Bu nedenle iyileşmesi daha uzun sürer. Şalazyon iyileşme süresi genellikle 1 aydan fazla sürmektedir.

Şalazyon normal koşullarda ağrılı olmasa da arpacıktan daha büyüktür. Göz kapağının altındaki deri katmanlarının altında çıkan kist veya sert şişlikler şalazyon olarak bilinmektedir. Arpacığın ortaya çıkışı hızlı bir şekilde gerçekleşirken şalazyon daha uzun sürede ortaya çıkar. Maalesef şalazyon boyutunun büyümesi halinde görme problemleri yaşanabilir.
Şalazyonun arpacıktan en büyük farkı derinin altında oluşmasıdır. Neyse ki gerek şalazyon gerekse de arpacık tehlikeli bir durum değildir. Bu nedenle genellikle göz küresini etkilemezler. Ancak yine de bazı durumlarda selülit gibi daha ciddi yüz enfeksiyonlarına dönüşebilirler.
Arpacık nasıl geçer? Arpacığa ne iyi gelir?
Arpacık belirtileri ilk ortaya çıktığında aşağıdaki doğal ve bitkisel yöntemleri uygulayabilirsiniz. Aşağıdaki yöntemler şalazyon için de uygulanabilir. Bu yöntemleri uygularken gözünüzün içine herhangi bir şey kaçırmamaya özen gösteriniz.
1. Sıcak Kompres
Arpacık çıkan bölgeye sıcak kompres uygulamak kaşıntı hissini azaltmaya yardımcı olur. Bir parça temiz ve yumuşak kumaşı temiz sıcak suya batırın. Fazla suyunu sıkın ve gözünüze yerleştirin. En az 10 dakika bekleyin. Bu işlemi gün içerisinde dilediğiniz kadar tekrarlayabilirsiniz.

Arpacık çıkan yeri ısıtmak için yararlanabileceğiniz başka yöntemler de bulunmaktadır. Bir adet haşlanmış yumurtayı henüz hala sıcak iken kabuklarını soymadan bir havluya sarın. Gözünüzün üzerine yerleştirin. Sıcaklık arpacığın iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
2. Bebek Şampuanı
Arpacık bir iltihaplanma süreci olduğundan arpacığın iyileşmesi için hijyen koşullarını sağlamak önem taşımaktadır. Ayrıca arpacık çıkan bölgeyi temiz tutmak çeşitli enfeksiyonlara yol açabilecek diğer enflamasyonları da önleyecektir.

Göz kapaklarını temizlemek için kullanabileceğiniz en iyi yöntemlerden biri bebek şampuanıdır. Bebek şampuanı cildi ve gözleri tahriş etmez. Özellikle diğer yöntemleri uygulamadan önce bebek şampuanı ile temizlik yapmanız yararlı olacaktır.
3. Kişniş Tohumu
Gözün şişmesi arpacık belirtileri arasında yer almaktadır. Arpacık nedeniyle oluşan şişliği azaltmak için kullanabileceğiniz yöntemlerden biri de kişniş tohumudur. Bir miktar kişniş tohumunu alın ve 1 saat suda bekletin. Suyu süzdükten sonra bu suyu kullanarak gözlerinizi yıkayabilirsiniz.
4. Aloe Vera
Gözde arpacık belirtileri ve semptomlarını gidermek için yararlanabileceğiniz yöntemlerden biri de aloe vera jelidir. Aloe vera jeli aloe vera bitkisinin yapraklarının içindeki sudur. Bir adet aloe vera yaprağını alın ve keserek jelini çıkartın. Bu su arpacığa iyi gelen bitkisel yöntemler arasındadır. Temiz bir pamuğu bu jele batırın ve gözünüze sürün. Gözünüzün içine kaçırmamaya dikkat edin.

Alternatif olarak aloe vera jelini papatya çayı ile karıştırabilirsiniz. Bu karışım da antiseptik özellikleriyle arpacığa iyi gelen yöntemler arasında olacaktır.
5. Guava Yaprağı
Arpacığa iyi gelen yararlı bitkilerden biri de guava meyvesidir. Guava bitkisinin yapraklarını birkaç dakika boyunca suda bekletin. Daha sonra bu yaprakları gözlerinizin üzerine koyun. En az 10 dakika bekleyin. Bu işlem gözlerdeki şişliği ve ağrıyı azaltacaktır.

6. Patates
Çiğ patates arpacığa iyi gelen bitkisel çözümlerden biridir. Patates arpacık nedeniyle ortaya çıkan şişliği azaltır. Patatesi sadece arpacık için değil cildinizde şişliğe yol açan diğer sağlık sorunları için de kullanabilirsiniz.

Patatesi rendeleyerek macun kıvamına getirin. Küçük bir bezin üzerine bu rendeyi yerleştirin. Daha sonra bezi gözlerinizin üzerine koyun ve istediğiniz kadar bekletin.
7. Siyah Çay
Siyah çay gözlerdeki iltihap problemleri için mükemmel bir çözümdür. Arpacık üzerine uygulandığında siyah çay enflamasyonu azaltır, gözde bulunan mikroorganizmaları öldürür. Ayrıca çay arpacık iyileşme sürecini de hızlandırır.

Arpacığa iyi gelen bu yöntemi çeşitli şekillerde uygulayabilirsiniz. Örneğin bir bardak demli çay hazırlayın. Bu çayı gözlerinizi temizlemek için kullanın. Bu işlem sırasınca çay bitkisinin gözlerinize kaçmaması için ince bir süzgeçten süzmeniz tavsiye edilir. Siyah çay göz kapağının iç kısmında çıkan arpacık vakalarının çoğunda iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
Alternatif olarak hazırladığınız demli çaya bir pamuk batırarak gözlerinizi bununla silebilirsiniz. Yine kullanılmış siyah çay poşetlerinin de suyunu sıkarak gözlerinize yerleştirebilirsiniz.
8. Papatya Çayı
Papatya arpacığa iyi gelen bitkisel yöntemler arasında yer almaktadır. Papatya siyah çay ile aynı şekilde kullanılabilir. Papatya çayının siyah çay kadar demli olmasına gerek yoktur.

Hazır poşet papatya çayı kullanmak daha pratik bir yöntem olacaktır. Kullanılmış papatya çayı poşetlerinin suyunu sıkın ve soğuduktan sonra gözlerinizin üzerine yerleştirin. Papatyanın antiseptik özellikleri arpacık iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Alternatif olarak hazırladığınız papatya çayına pamuk batırıp gözlerinizi silebilirsiniz.
9. Kırlangıçotu
Kırlangıçotu eşsiz iyileştirici özellikleriyle yüzlerce yıldır alternatif tıpta kullanılan bir bitkidir. Kırlangıçotu suyu enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan arpacığa iyi gelen bitkisel yöntemler arasındadır.

Kırlangıçotu suyu ile gözlerinizi silebilirsiniz. Bu yöntemi özellikle arpacık belirtileri ilk ortaya çıktığında uygulamanız önerilir. Bu uygulama arpacığın büyümesini ve uzun süreli olmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Kırlangıçotu suyu enfeksiyonu yok etmekle kalmaz arpacığı kurutarak iyileşme sürecini de hızlandırır.
10. Defne Yaprağı
Defne yaprağı arpacığa iyi gelen bitkiler arasındadır. Defne yaprağı kullanarak kendi özel kompresinizi hazırlayabilirsiniz. Defne yaprağı marketlerde ve aktarlarda kolaylıkla bulunabilir. Elinizdeki defne yapraklarını yarım saat boyunca bir miktar suyun içinde bekletin. Daha sonra bu suya pamuk batırarak gözlerinizi silebilirsiniz.
Arpacık İçin Tıbbi Tedavi Seçenekleri
Arpacığa iyi gelen bitkisel yöntemleri uygulamanıza rağmen tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyabilirsiniz. Örneğin arpacık nedeniyle oluşan ağrıyı gidermek için ağrı kesici veya anti-enflamatuvar ilaçlar kullanılabilir. Şalazyon teşhisi konulduğunda doktorunuz antibiyotik kullanmanızı önerecektir.
Bazı arpacık vakalarında doktorunuz arpacığın müdahale ile alınması yoluna gidebilir. Genellikle göz içinde çıkan ve kendiliğinden iyileşmeyen arpacık vakalarında bu yönteme başvurulmaktadır.

Arpacık nasıl önlenir? Arpacık çıkmaması için ne yapılabilir?
Düzenli Temizlik
Yüzünüzü her gün 2 kere düzenli olarak yıkayınız. Sık sık arpacık problemi yaşayan kişiler gözlerini özel temizlik ürünleriyle düzenli olarak yıkamalıdır. Bebek şampuanı bu temizlik için iyi bir tercih olacaktır.
Kirli ellerinizle gözlerinize dokunmayın. Gözlerinize dokunmadan önce ellerinizi yıkayın.
Kişisel Eşyalarınızı Paylaşmayın
Arpacık genellikle enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu enfeksiyonlar bulaşıcıdır. Herkesin cildinde ve gözlerinde bir miktar bakteri bulunur. Bu bakteriyler zararsız veya zararlı olabilir. Bu nedenle kişisel eşyaların başkalarıyla paylaşılmaması gerekmektedir.
Makyaj
Tüm makyaj malzemelerinizi temiz tutunuz. Arpacık bulunduğu süreçte kullandığınız makyaj malzemelerini tekrar kullanmayınız.
Maskara ürünleri açıldıktan 3 ay sonra mikroorganizmalar geliştirmeye başlar. Bu nedenle maskaraların en fazla 3 ay kullanılması tavsiye edilmektedir.
Yatmadan önce muhakkak makyajınızı çıkarınız. Aksi takdirde göz makyajı kalıntıları gözlerinizin içine kaçarak cildinizde tıkanıklıklara neden olabilir.
Lens Kullanımı
Kontakt lens kullanıyorsanız gözlerinizde probleme neden olma olasılığını düşürecek bazı alışkanlıklar kazanmalısınız. Öncelikle kontakt lenslerin düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Lenslerin kullanım süresi dolduktan sonra kullanılmamalıdır.
Lensi takmadan önce ellerinizi yıkayınız. Lenslerinizi tükürük ile ıslanmayınız. Lens solüsyonlarınızın yeni ve taze olmasına dikkat ediniz.