Bebeklerde egzamaya ne iyi gelir? Bebeklerde egzama neden olur?

Bebeklerde egzama anne babalar için oldukça can sıkıcı bir durumdur. Egzama, bebeklerde yaygın, kaşıntılı ancak bulaşıcı olmayan, iltihaplı bir cilt hastalığıdır. Bebeklerde egzama hastalığının farklı türleri olabilir. Ancak bebeklerde en yaygın görülen egzama atopik dermatit adı verilen egzama türüdür. Yapılan araştırmalar atopik dermatit egzama hastalığının nüfusun yaklaşık %30’unda olduğunu göstermektedir. Peki bebeklerde egzamaya ne iyi gelir? Bu yazımızda bebeklerde egzamaya iyi gelen doğal ve bitkisel çözümler hakkında bilgi vereceğiz.

Bebeklerde egzama 6 aylıktan itibaren 5 yaşına kadar herhangi bir dönemde ortaya çıkabilir. 2010 yılında yapılan bir araştırmada bebeklerin yaklaşık %39’unda 3 yaşından önce egzama ortaya çıktığı gösterilmiştir. İlginç bir şekilde araştırmaya göre evcil hayvanlarla aynı ortamda büyüyen bebeklerde egzama daha az görülmektedir. Bazı bebeklerde egzama belirtileri çocuklukta ve ergenlik çağında da devam etmektedir.

Bebeklerde egzama neden olur?

Şimdiye kadar bebeklerde egzama oluşmasının nedeni tam olarak tespit edilememiştir. Bazı uzmanlar bebeklerde egzama probleminin yetersiz beslenmeden kaynaklandığını düşünürken, bazıları bunun bir alerjiye bağlı olduğunu düşünmektedir.

Bebeklerde egzama hastalığının yaygın olarak kabul edilen nedenleri arasında çatlayan kuru ve hassas ciltler, bağışıklık sisteminin zayıf olması, çevresel koşullar, gıda alerjileri, temizlik malzemeleri ve diğer kimyasallar ve ısı değişiklikleri yer almaktadır.

Hamilelikte D vitamini eksikliği de bebeklerde egzama probleminin 1 yaşından önce ortaya çıkma ihtimalini yükseltmektedir.

Bebeklerde egzama belirtileri nelerdir?

Bebeklerde egzama belirtileri hafif, orta veya yüksek şiddette ortaya çıkabilir. Ayrıca egzamanın görünümü şekil değiştirebilir. Bebeklerde egzama belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • İçinden sıvı akan küçük şişlikler,
  • Cildin kalın, kuru ve pul pul olması ve çatlaması,
  • Ellerde, ayaklarda, ayak bileklerinde, el bileklerinde, boyunda, göğsün üst tarafında, göz kapaklarında, cildin katlanma bölgelerinde, yüzde ve saç derisinde kahverengi veya kırmızı lekeler.

Bebeklerde egzamaya ne iyi gelir?

Bebeklerde egzama nedeni tam olarak bilinmediğinden kesin bir tedavisi de yoktur. Ancak bebeklerde egzama belirtilerinin ortaya çıkmasını engelleyebilecek, evde uygulayabileceğiniz bazı doğal tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

1. Nemlendirici Kullanımı

Doğru nemlendiriciyi kullanmak bebeklerde egzama belirtilerini ortadan kaldırmanın en iyi yollarından biridir. Nemlendirici kullanmamak cildin kurumasına ve egzama belirtilerinin ortaya çıkmasına yol açar.

nemlendirici
nemlendirici

Egzama hastalığı bulunan bebeklerde ve çocuklarda nemlendirici kullanımı her zaman önem taşır. Özellikle cildin kuruma eğiliminin yükseldiği kış aylarında nemlendirici kullanımı ihmal edilmemelidir.

Cildi nemlendirirken krem kullanmak yerine doğal yağlardan veya yağ karışımlarından faydalanabilirsiniz. Örneğin kıvamlı bir yağ olan badem yağı cildi uzun saatler nemli tutmaya yardımcı olur.

Bebeklerde egzama belirtilerini yok etmek için nemlendirici uygulanabilecek en iyi zaman cildin hala ıslak olduğu duş sonrasıdır. Duş sonrası nemlendirici kullanımı nemi cilde hapsedecektir.

2. Yulaf Unu

Yulaf unu (yulafın öğütülmesiyle elde edilen ince toz) bebeklerde egzamaya iyi gelen doğal yöntemler arasındadır. Cildi yatıştırır ve rahatlatır. İçerdiği anti-enflamatuvar ve yatıştırıcı özellikleri sayesinde bebeğinizin rahatlamasını sağlar.

2012 yılında yapılan bir araştırmada yulaf ununun kişisel bakım ürünlerinin içeriğinde kullanımının güvenli ve etkili olduğu belirtilmiştir.

yulaf unu
yulaf unu

Dermatology Research and Practice dergisinde 2012 yılında yayınlanan bir araştırmada yulaf unu gibi yumuşatıcıların düzenli kullanımıyla hafif atopik dermatit hastalarında cilt bariyeri fonksiyonunun iyileştirildiği ispatlanmıştır.

  • Bebeklerde egzama belirtileri ortaya çıktıysa 1 badak yulaf ununu ılık suyla dolu çocuk küvetine ekleyin. En az 15-20 dakika boyunca bebeğinizi bu suyun içerisinde bekletin. Bebeklerde egzama probleminin şiddetine bağlı olarak bu işlem her gün tekrarlanabilir.
  • Alternatif olarak birkaç yemek kaşığı yulaf ununa az bir miktar su ekleyerek macun kıvamına getirin. Bu karışımı kaşınan yere sürün. Üzerini bir kumaşla kapatın ve 30 dakika bekletin. Bu işlemi her gün tekrarlayın.

3. Elma Sirkesi

Bebeklerde egzama problemine iyi gelen bir diğer doğal yöntem elma sirkesi yöntemidir. Elma sirkesi sadece bebeklerde değil yetişkinlerde de egzama problemine iyi gelmektedir.

Ham, süzülmemiş elma sirkesi cildin pH dengesini kurmaya yardımcı olur. Ayrıca antibakteriyel ve mantar önleyici özellikleri bakterileri ve mantarları öldürmeye yardımcı olur.

  • 2 bardak ham, süzülmemiş elma sirkesini ılık banyo suyuna ekleyin. Bebeğinizin bu suyun içerisinde 15-30 dakika beklemesini sağlayın. Daha sonra cildini kurulayın ve nemlendirici uyulayın.
  • Alternatif olarak elma sirkesini eşit miktarda su ile seyreltin. Bir küçük pamuk yardımıyla bunu kaşınan bölgeye sürün. 30 dakika bekleyin ve ılık suyla durulayın. Bu işlemi günde 1-2 kere tekrarlayabilirsiniz.

4. Aloe Vera

2012 yılında Scientific World Journal dergisinde yayınlanan bir araştırmada aloe vera kullanımının bebeklerde egzama, bez dermatiti gibi cilt sorunlarında güvenli ve etkili olduğu ispatlanmıştır.

Bu nedenle bebeğinizde ister bez dermatiti, ister atopik dermatit olsun aloe vera mükemmel bir doğal-bitkisel tedavi yöntemi olacaktır.

  1. Taze bir aloe vera yaprağı alın ve içerisindeki jeli çıkarın. Dilerseniz içine E vitamini damlatabilirsiniz.
  2. Jeli doğrudan egzamalı bölgeye sürün.
  3. Kendiliğinden kurumasını bekleyin ve ılık suyla durulayın.
  4. Bu işlemi günde 2 kere uygulayabilirsiniz.

5. Hindistan Cevizi Yağı

Bebeklerde egzamaya iyi gelen bitkisel yağlardan biri de Hindistan cevizi yağıdır. Hindistan cevizi yağı mantar önleyici, antibakteriyel, antimikrobiyel ve antioksidan özellikleriyle bebeklerde egzama problemine iyi gelecektir. Hindistan cevizi yağı cildin kurumasını da engelleyen doğal bir nemlendiricidir.

hindistan cevizi yağı
hindistan cevizi yağı

İçeriğindeki larik asit, K vitamini ve E vitamini ile Hindistan cevizi yağı kaşıntıyı önler ve cildi yatıştırır. En iyi sonuçları almak için rafine edilmemiş, soğuk sıkım Hindistan cevizi yağı kullanılmalıdır.

  • Hindistan cevizi yağı bebeklerde egzama görülen bölgeye doğrudan uygulanabilir. Semptomlar tamamen ortadan kalkana kadar bu işlemi her gün tekrarlayabilirsiniz.
  • 2 yaşından itibaren çocuğunuzun yemeğine 1-2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı ekleyerek bağışıklık sistemini güçlendirebilirsiniz.

6. Soğuk Kompres

Bebeklerde egzama belirtileri arasında yer alan kaşıntı için en iyi gelen yöntemlerden biri soğuk komprestir. Vücutta soğuk ve kaşıntı hisleri aynı sinirler yoluyla iletilir, dolayısıyla soğuk kompres uygulaması kaşıntı hissini azaltacaktır. Ayrıca bölgenin uyuşmasına katkıda bulunarak da kaşıntıyı hafifletecektir.

soğuk kompres
soğuk kompres
  • Birkaç adet buzu temiz bir beze sarın. Bu bezi kaşınan bölge üzerinde birkaç dakika bekletin. Daha sonra 30 saniye ara verin ve işlemi tekrarlayın. Bu işlemi ihtiyaç duydukça yineleyebilirsiniz.

Dikkat: Buzu hiçbir zaman doğrudan cildinize değdirmeyin.

7. Nim Ağacı

Nim ağacı bebeklerde egzama problemine iyi gelen bitkilerden biridir. Nim ağacının antibakteriyel, analjezik, anti-enflamatuvar ve antimikrobiyel özellikleri kuruluk, ağrı, kızarıklık, şişme ve enflamasyon gibi egzama belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca cildi de nemlendirir.

nim ağacı yağı
nim ağacı yağı
  • 5-6 damla nim ağacı yağı ile bir miktar Hindistan cevizi yağını karıştırın. Pamuk yardımıyla egzama görülen bölgeye sürün ve 20 dakika bekletin. Ilık suyla durulayın. İstenen sonuçlar alınana kadar her gün uygulayın.
  • Alternatif olarak birkaç damla nim ağacı yağını banyo suyuna ekleyebilir ve en fazla 20 dakika süreyle çocuğunuzu bu yağın içinde bekletebilirsiniz

8. Ayçiçek Yağı

Ayçiçek yağı bebeklerde egzama dahil çeşitli cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Ayçiçek yağı cilt bariyerini güçlendirerek cildin kurumasını önlemeye yardımcı olur. Kaşıntıyı azaltır. Ayrıca bebeklerde masaj yağı olarak kullanımı uygundur.

ayçiçek yağı
ayçiçek yağı

2013 yılında Pediatric Dermatology dergisinde yayınlanan bir araştırmada Ayçiçek yağının bebeklerde cildin susuzluğunu giderdiği tespit edilmiştir.

  1. Ayçiçek yağı kullanarak bebeğinizin cildine masaj yapın.
  2. 20 dakika bekleyin.
  3. Günde iki kere tekrarlayın.

9. Isıyı Kontrol Etmek

Isı değişiklikleri bebeklerde egzama belirtilerini kötüleştirebilir. Ani ısı değişiklikleri cildin kurumasına ve kaşıntıya da yol açar. Bu nedenle bebeklerde egzama belirtilerini azaltmak için ısının sabit tutulması önerilmektedir.

ısı kontrolü haa
ısı kontrolü haa

Bebeğinizin vakit geçirdiği odalarda ısıyı kontrol altında tutun. Ayrıca tüm odalarda ısının aynı olmasına dikkat edin.

Kış aylarında tek kalın bir örtü kullanmak yerine birden fazla ince örtü örtün. Böylece çocuğunuz sıcaklık durumuna göre örtüleri azaltabilecektir.

10. Nem Cihazı

Bebeklerde egzama belirtileri kış aylarında ortaya çıktığında ortamdaki nemin azlığı semptomları kötüleştirebilir. Ev ısıtma sistemleri evdeki havayı kurutarak cilt kuruluğuna yol açmakta ve bebeklerde egzama belirtilerine neden olmaktadır. Böyle bir durumda havadaki nemi arttırmak için nem cihazı kullanmak etkili bir yöntem olacaktır.

nem cihazı
nem cihazı

Bebeğinizin odasının çok sıcak veya çok soğuk olmasına engel olun. Ayrıca bebeklerde egzama belirtilerini azaltmak için odadaki nem oranının %45-55 arasında olması gerekmektedir.

Bebeklerde Egzamaya İyi Gelen İlave Öneriler

  • Temas halinde bebeğinizde alerjik belirtilere yol açan nesnelerden uzak durun. Bu nesneler hayvan kepeği, sigara dumanı ve kimyasal spreyler olabilir.
  • Çocuğunuza temizlik alışkanlıklarını kazanın.
  • Çocuğunuzun gece uykuda terlemesine neden olacak şekilde odasını aşırı ısıtmayın. Terlemek egzama belirtilerini kötüleştirebilir.
  • Çocuğunuzun tırnaklarını düzenli olarak kesin. Tırnaklar kaşıntı esnasında enfeksiyona yol açabilir.
  • Çocuğunuzun duş suyuna 5-10 damla papatya yağı damlatmak kaşıntı ve kuruluğa iyi gelecektir.
  • Ev tozu akarları bebeklerde egzama belirtilerini arttırabilir. Bu nedenle çocuğunuzun odasını, yatağını ve giysilerini temiz tutun.
  • Çocuğunuzun banyoda kullandığı temizlik ürünleri konusunda seçici davranın. Hafif, kokusuz, alkolsüz temizleyiciler kullanmaya çalışın.
  • Kuru cilt ve egzama belirtilerini gidermek için çocuğunuzun sağlıklı beslendiğinden emin olun.

 

Kaynaklar:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324228

BU YAZIYI PAYLAŞIN

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

BENZER YAZILAR

Bebeklere Çikolata Yedirmeden Önce Bu Yazıyı Mutlaka Okuyun!

Çikolatayı hepimiz severiz. Hele çocuklar çikolataya hiç doymazlar. Ne zaman alışverişe gitseniz çocuğunuz veya bebeğiniz rengarenk çikolata paketlerine...

Bebeklerde Orta Kulak İltihabı Tedavisi ve Hafifletici Yöntemler

Bir önceki yazımızda bebeklerde orta kulak iltihabı ile ilgili detaylı bilgi vermiştik. Bebeklerde orta kulak iltihabı 3 yaşından...

Bebeklerde Orta Kulak İltihabı Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Uluslararası sağlık otoritelerine göre her 6 bebekten 5’i 3 aylık olmadan önce bir kez orta kulak iltihabı geçirmektedir....

Bebekler Neden Hıçkırır? Bebek Hıçkırırken Emzirilir mi?

Yeni doğan bir bebeğin hıçkırması son derece normal bir durumdur. Aslında bazı bebekler daha doğmadan önce, anne karnındayken...