Bir önceki yazımızda bebeklerde orta kulak iltihabı ile ilgili detaylı bilgi vermiştik. Bebeklerde orta kulak iltihabı 3 yaşından önce her 6 çocuktan 5’inde görülmektedir. Otitis media olarak da bilinen orta kulak iltihabı genellikle kulak zarı ile östaki borusu arasındaki orta kulak bölgesinin iltihaplanmasıdır. Bebeklerde orta kulak iltihabı belirtileri huzursuzluk, sürekli ağlama, kulağını tutma olarak kendini gösterir. Peki bebeklerde orta kulak iltihabı tedavisi nasıl olur? Evde doğal tedavi yöntemleri nelerdir?
Bebeklerde Orta Kulak İltihabı Tedavisi
Not: Bu yazımızda bahsedilen önerilen kesinlikle doktor tavsiyesi yerine geçmez. Bebeğinizde orta kulak iltihabı belirtileri ortaya çıktığı anda derhal doktorunuza başvurunuz.
Bebeklerde orta kulak iltihabı tedavisi öncesinde doktorunuz şu hususları değerlendirecektir:
- Orta kulak iltihabı türü ve şiddeti,
- Çocuğun kulak enfeksiyonu geçirme sıklığı
- Bu enfeksiyonun ne kadar sürdüğü,
- Çocuğun yaşı ve diğer risk faktörleri,
- İltihabın işitmeyi etkileyip etkilemediği.
Antibiyotik Tedavisi
Bebeklerde orta kulak iltihabı tedavisi için antibiyotik kullanımı iltihabın türüne göre değişir. Tüm çocuklarda antibiyotik tedavisi uygulanmaz. Çünkü doktorlar genellikle bebeği bir süre izlemeyi tercih etmektedir. Birkaç gün içerisinde hafifleme sağlanmazsa bebeklerde orta kulak iltihabı tedavisi sürecinde antibiyotik kullanılabilir.

Antibiyotiklerin her zaman tercih edilmiyor oluşunun nedenleri şunlardır:
- Virüslerden kaynaklanan iltihaplarda antibiyotikler bir fayda sağlamamaktadır,
- Antibiyotikler orta kulak sıvısını yok etmemektedir,
- Antibiyotikler çeşitli yan etkilere neden olabilir.
- İlk 24 saat herhangi bir hafifleme sağlamamakta, sonrasında ise minimal bir etki bırakmaktadır.
- Antibiyotiklerin aşırı kullanımı antibiyotik direncine neden olabilir.
Bebeklerde orta kulak iltihabı tedavisi için antibiyotik genelde yaklaşık 10 gün kullanılmaktadır. 6 yaş ve üzeri çocuklarda bu süreç 5-7 gün ile sınırlandırılabilir.
Bebeklerde Orta Kulak İltihabı Evde Doğal Tedavi Yöntemleri
Orta kulak iltihabı ağrıya neden olabilir. Evde doğal tedavi yöntemleri uygulayarak bebeğinizin ağrısını hafifletebilirsiniz.
1. Ilık Kompres
10-15 dakika boyunca bebeğinizin kulağına sıcak kompres uygulayın. Bu işlem bebeğinizin ağrısını hafifletecektir.
2. Asetaminofen
Eğer bebeğiniz 6 aydan büyükse asetaminofen ilaçlar ağrı ve ateşi azaltmaya yardımcı olabilir. Asetaminofen ilaçlar her zaman doktor tarafından verilmeli ve talimatlarına uygun olarak kullanılmalıdır. En iyi sonuçları almak için ilacı bebeğin hemen uykusundan önce verebilirsiniz.
3. Ilık Yağ
Bebeğin kulağından sıvı akıntısı yok ise ve kulak zarı yırtılması kuşkusu mevcut değilse bir zeytinyağını oda sıcaklığında bekletip kulağına birkaç damla damlatabilirsiniz.
4. Bol Su İçmek
Bebeğiniz su içebilecek kadar büyük ise bol su içmesini teşvik ediniz. Yutma davranışı östaki borusunun açılmasını sağlayarak sıkışmış sıvının boşaltılmasına yardımcı olur.
5. Bebeğinizin Başını Yüksekte Tutun
Bebeğinizin sinüslerinin rahatlamasını sağlamak için başını çok hafif yukarıda tutabilirsiniz. Dikkat: Bebeğinizin başının altına kesinlikle yastık koymayınız. Bunun yerine nevresimin altına çok az yükseklik koyabilirsiniz.
6. Homeopatik Kulak Damlası
Homeopatik kulak damlaları sarımsak, lavanta, aynısefa, sarı kantaron gibi içeriklere sahiptir. Bu damlalar enflamasyon ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.