Bluetooth Kulaklık Kullanmak Zararlı Mıdır?

Son günlerde Bluetooth kulaklık zararları ile ilgili haberleri gittikçe daha sık duyuyoruz. Özellikle bazı uzmanlar bluetooth kulaklık ve kanser ilişkisi hakkında kaygılarını ifade ediyorlar. Bu yazımızda bluetooth kulaklık zararları hakkında bilgiler vereceğiz.

Kablosuz cihazlar ile ilgili endişelerden ilki elektromanyetik alana maruz kalmakla ilgili. 2015 yılında yayınlanan bir bildiride 42 ülkeden 247 bilim adamı bluetooth kulaklık ve diğer kablosuz cihazlar nedeniyle elektromanyetik alana maruz kalınması hakkında uyarılarını ilettiler. Bilim adamları kronik elektromanyetik alana maruz kalma sonucunda kanser, genetik hasar, nörolojik bozukluklar, öğrenme ve hafıza bozuklukları, üreme problemleri gibi sorunların ortaya çıkabileceğini belirtiyor.

Bluetooth Kulaklık Zararlı mı?
Bluetooth Kulaklık Zararlı mı?

Elektromanyetik alana maruz kalmakla ilgili çok sayıda araştırma bulunmasına rağmen bluetooth kulaklık zararları hakkında çok fazla bilgi bulunmuyor. Kaliforniya Üniversitesi Aile ve Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Joel M. Moskowitz tarafından yapılan bir açıklamaya göre kablosuz ve bluetooth kulaklık kullanımıyla ilgili doğrudan bir zarar görüldüğü henüz ispatlanmadı.

Bluetooth kulaklık zararları hakkında kesin bilgiler olmasa da birçok bilim adamı bunların potansiyel tehlikesi hakkında dikkatli olunmasını önermektedir.

Elektromanyetik radyasyon nedir?

Elektromanyetik alanlar elektrik tarafından üretilen enerji veya radyasyon alanlarıdır. Bunlar gözle görülmeyen alanlardır.

Bluetooth kulaklık (bilgisayar, cep telefonu ve hatta mikrodalga fırın da dahil olmak üzere) kullandığımızda bunlar radyo frekansı radyasyonu (RFR) adı verilen bir tür düşük düzey elektromanyetik alan oluşturmaktadır.

2011 yılında Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu bu radyasyon türünün insanlar için kanserojen olduğunu belirtmiştir. Özellikle cep telefonu kullanımına bağlı olarak bir tür beyin kanseri türü olan gliyoma riskinin arttığı belirtilmiştir.

2018 yılında yayınlanan bir araştırmada yüksek düzeyde radyo frekansı radyasyonuna maruz kalınması (özellikle 2G ve 3G cep telefonlarında bulunur) farelerde kansere neden olmaktadır.

Bluetooth Kulaklık Zararları

Genel olarak Bluetooth kulaklığın yaydığı radyasyon miktarı cep telefonlarına göre çok daha azdır. Bununla birlikte vücudumuza ne kadar radyasyon girdiğini belirlemek için SAR DEĞERİ adı verilen bir değeri bilmemiz gerekir.

Bluetooth kulaklık zararları hakkında öncelikle bakmamız gereken şey SAR değeridir. Bluetooth kulaklık SAR değeri cep telefonuna göre daha düşük olarak bilinmektedir. Bluetooth kulaklık zararları hakkında yapılan açıklamalarda bu cihazların cep telefonunun üçte biri kadar radyasyon emilimine neden olduğu belirtilmektedir.

Yasal olarak kablosuz cihazlar için SAR değeri kilogram başına en fazla 1.6 watt olmaktadır. Bu sınırlama 1990’ların ortalarında tüketicileri kısa vadeli ısınma risklerinden korumak için getirilmiştir. Örneğin Apple AirPod için SAR değeri kilogram başına yaklaşık 0.466 watt olarak belirlenmiştir.

Tüm bu bilgilere rağmen bazı uzmanlar bu SAR değerinin altında olsa bile bu tür kablosuz cihazların hala sağlığa çok zararlı olduğunu belirtmektedir. Özellikle uzun saatler boyu kullanılan bluetooth kulaklık zararları birikerek kişi için oldukça zararlı hale gelebilir.

Bu bilgiler ışığında kablosuz cihazlar ve bluetooth kulaklık zararları ve bunların yaydığı radyasyon hakkında daha fazla çalışma yapılması ve ilgili yasa ve kılavuzların bu çalışmalara göre tekrar düzenlenmesi gerekmektedir.

Bluetooth Kulaklık Zararları Hakkında Alınabilecek Önlemler

Uzun saatler boyu telefon konuşması yapacaksanız bu konuşmayı bluetooth kulaklık yerine kablolu kulaklık ile yapmak sizi hem cep telefonu hem de bluetooth kulaklık zararları ve tehlikelerinden korumaya yardımcı olacaktır.

Aynı durum uzun saatler boyu müzik dinleyen veya video izleyen kişiler için de geçerlidir.

Çocukların kafası daha küçük, kafatası daha ince olduğundan daha fazla risk oluşturmaktadır. Bluetooth kulaklık zararları çocuklar için daha fazla ciddiye alınmalıdır. Çünkü çocuklar bluetooth kullanımı, kablosuz cihaz ve cep telefonu kullanımı sonucu daha fazla radyasyona maruz kalabilir.

 

 

BU YAZIYI PAYLAŞIN

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

BENZER YAZILAR

Ağlamaktan Şişen Göz Nasıl İner? Ağlayınca Şişen Gözlere Ne İyi Gelir?

Hepimiz zaman zaman ağlarız. Bazen üzüntüden, bazen de mutluluktan… Ağlamak en insani duygusal tepkilerden biridir. Ancak çok fazla...

Evde Gül Suyu Yapımı Kolay Tarif

Gülsuyu yatıştırıcı ve dengeleyici özellikleri sayesinde her cilt tipine yönelik güzellik iksirlerinin vazgeçilmez malzemelerinden biridir. Bu yazımızda evde...

Stres nedir? Stresin Sebepleri ve Etkileri. Stres yönetimi nasıl yapılır?

Hepimiz yaşamımızda stresi tecrübe ederiz. Stresin birçok hastalığa sebep olması veya bu hastalıkları etkilemesi nedeniyle, stresin vücudumuzu nasıl...

Pasif İçiciliğin Zararları Nelerdir? Pasif İçicilik Neden Önlenmelidir?

Sigara içmek sizi öldürebilir! Neredeyse herkes bunu bilir. Peki sigara içmiyor olsanız bile sigara dumanına maruz kalmanın, yani...