Kirli havlular sayılamayacak kadar çeşitli mikroplar barındırabilir ve hatta enfeksiyon hastalıklarının bulaşmasına neden olabilir. Uzmanlara göre havluları mikroplardan tümüyle arındırmak mümkün değil, ama havlularınızı daha sık yıkayarak birçok zararlı mikroptan kurtulabilirsiniz.
Havluyu her kullanışınızda cildinizde doğal olarak bulunan bakterileri ve yüzünüzde taşımakta olduğunuz mikropları havluya taşırsınız. Bu nedenle kısa bir süre içerisinde mikrop yuvası haline gelir. Bu mikroplar zaten sizin vücudunuzdan geldiği için sağlığınıza doğrudan zararı yoktur. Michigan Halk Sağlığı Okulu’ndan Doç. Dr. Emily Martin “Vücudumuz etrafımızda bulunan tüm bu mikroplarla birlikte, aynı ortamda yaşamaya uyarlanmıştır” diyor.
Bununla birlikte havlular çoğu zaman nemli, sıcak, emme gücü yüksek olduğundan ve çoğunlukla banyoda karanlık ortamda bulunduklarından mikropların ve diğer mikroorganizmaların büyümesi için de harika bir ortam oluşturmaktadır. Arizona Üniversitesi mikrobiyoloğu Charles Gerba’ya göre elleriniz burada koliform bakterileri (suda hastalık yapıcı bakterilerin varlığını gösteren organizmalar), Escherichia coli ve hatta Salmonella gibi dışkı kaynaklı organizmalara temas ediyor. Gebra, insanların kullandığı banyo havlularının %90’ının koliform bakterisi, %14’ünün ise E.coli bakterisi taşıdığını belirtmektedir. Gerba, yaptığı araştırmalarda bu bakterilerin mutfak havlularında da bulunduğunu ve havluyu kullanım sıklığı arttıkça E.coli bakterisinin de sayıca arttığını tespit etmiştir.
Gerba, insanların çoğunun elini dikkatli bir şekilde yıkamadığını, dolayısıyla havluyu kullanırken elindeki tüm bakterileri havluya taşıdığını ve bu bakterilerin havlu üzerinde büyüyüp geliştiğini ifade ediyor. Gerba şöyle devam ediyor:
“Banyoda 2 gündür kullandığınız bir havluya yüzünüzü sildiğinizde, yüzünüze o kadar çok E.coli bakterisi bulaşır ki, başınızı tuvalet klozetine soksanız bile kendinize muhtemelen bu kadar mikrop bulaştıramazsınız.”
Ev dışında kullanılan havluların da enfeksiyon yayığı bilimsel araştırmalarca ispatlandı. Kolombiya Üniversitesi Tıp Merkezi’nden klinik mikrobiyoloji birimi yöneticisi Susan Whittier bunu şöyle ifade ediyor: “Islak veya nemli kalan havlular beni endişelendiriyor. Bu havlular Staphylococcus aureus adındaki antibiyotiğe karşı dirençli bir bakterinin neden olduğu MRSA enfeksiyonunun (metisiline dirençli staphylococcus aureus enfeksiyonu) gelişmesi için mükemmel bir ortam oluşturuyor.
Bazı insanlar Staphylococcus aureus bakterisini ciltlerinde veya burunlarının içinde, herhangi bir hastalığa dönüşmeden taşırlar. Ancak araştırmalar bu bakterinin başkalarına bulaşması halinde bakteriyi alan kişide enfeksiyonu başlatabileceğini gösteriyor. Takım sporu yapan kişiler, birbiriyle sürekli eşyalarını paylaşan ve sıklıkla cilt teması kuran grupların üyeleri bu bakteriye karşı özellikle savunmasız. 2003 yılında Los Angeles’da futbol oyuncuları arasında başgösteren MRSA salgınının sporcuların sahada birbiriyle havlu paylaşması nedeniyle ortaya çıktığı tespit edilmişti.
Sık yıkanmayan havluların bu ve benzeri birçok enfeksiyon hastalığına neden olacağı biliniyor. Bu nedenle uzmanlar el ve yüz kurulamada kullanılan havluların en fazla 2 günde bir yıkanıp değiştirilmesi gerektiğini vurguluyor.