Ağız ve diş sağlığı elbette herkes için önemlidir. Ancak diyabet hastalarında ağız ve diş sağlığı hayati bir önem taşımaktadır. Yapılan araştırmalar diyabet hastalığı ile hastaların ağız ve diş sağlığı arasında doğrudan bir ilişki olduğunu tespit etmiştir. Bu yazımızda diyabet ve ağız ve diş sağlığı arasındaki ilişkiden söz edeceğiz.
Diyabet hastalığında ağız boşluğunda gerçekleşen değişimler dişeti büyümesi ve periyodontit gibi diş eti hastalıklarına yol açabilmektedir. Diyabet ile ilgili diğer diş sağlığı problemleri arasında diş çürümesi, kandidiyaz, glosodini (ağız yanması sendromu), ağız kokusu ve ağız kuruması yer almaktadır.
Diş problemleri tedavi edilmediği takdirde diş kaybına yol açabilir. Diğer yandan diş eti hastalıkları diyabet hastalarının kan şekerini kontrol altına almalarını zorlaştırmaktadır.
Amerikan Diyabet Derneği diyabet hastalarında diş eti hastalıkları vakalarının arttığını ve bu yüzden diş eti hastalığının diyabet bağlantılı hastalıklar arasına eklendiğini belirtmektedir.
Diyabet teşhisi konulan kişi sayısı günden güne artarken, bu kişilerin diyabet ile ilgili diş sağlığı problemleri hakkında bilinçlenmesi önem taşımaktadır. 2011 yılında British Dental Journal dergisinde yayınlanan bir araştırmada hem sağlık görevlilerine hem de diyabet hastalarına ağız ve diş sağlığı eğitimi verilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Kan şekeri düzeyi ağız ve diş sağlığını nasıl etkiler?
Diyabet hastalığı vücudunuzun bakterilerle mücadele etme becerisini etkiler. Kan şekerinin yüksek olması ağız içinde bakterilerin büyümesini destekler ve sonuçta enfeksiyona neden olur. Enfeksiyon sonucunda diş fırçalarken diş etlerinde kızarıklık, şişlik gibi problemler ortaya çıkar.
Diyabet hastalığı ağızda mikroplarla mücadeleyi de zorlaştırmaktadır. Bu durum ağızda nem kaybı, ağrı, enfeksiyon ve çürüklere yol açmaktadır.
İlaveten diyabet hastalarında bir tür mantar enfeksiyonu olan pamukçuk riski de yükselmektedir. Salyada yüksek düzeyde glukoz bulunması, enfeksiyona direncin düşmesi ve ağız kuruluğu da pamukçuk riskini yükseltmektedir.
Diyabet hastalarında diş problemleri nasıl önlenir?
Diyabet ile ilgili ağız komplikasyonlarını önlemek için yapmanız gereken ilk şey kan şekeri düzeyini sıkı bir şekilde kontrol etmektir. Beslenmenize dikkat ederek, egzersiz yaparak, ilaçlarınızı veya insülini kullanarak kan şekerinizi kontrol altında tutabilirsiniz.

Diyabet hastalığında diş problemlerini önlemek için:
- Dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın ve ağız temizleme suyu kullanın. Dişlerinizi günde 2 kere kaliteli bir diş fırçası ile fırçalayınız.
- Hindistan cevizi yağı ile yağ gargarası yaparak ağzınızdaki bakterileri azaltabilirsiniz.
- Diş çürümesini önlemek için ara öğünlerinizin sıklığını azaltın ve asitli içecekler içmeyin.
- Gece yatmadan önce sudan başka herhangi bir sıvı tüketmeyin.
- Takma diş kullanıyorsanız her gece yatmadan önce takma dişlerinizi çıkarın.
- Alkolsüz bir ağız temizleme suyu kullanın.
- Salya üretimini arttırmak için bol su için ve şekersiz sakız çiğneyin.
- Sigara içmeyin. Sigara ağız kuruluğuna yol açarak enfeksiyon riskini arttırabilir.
- Kan şekerinizi kontrol etmeden diş muayenesine girmeyin. Kan şekerinin yüksek olması tedaviden sonra enfeksiyon riskini yükseltir.
- Düzenli olarak diş muayenesine gidin. Ağzınızda kuruluk, beyaz lekeler, diş etlerinde şişlik ve kanama gibi problemlerin kontrol edilmesini sağlayın.