Emzirmek Kaç Kalori Yakar? Emzirirken Kilo Vermek Mümkün mü?

Bebeğinizi doğumdan itibaren en az 12 ay boyunca emzirmenin faydaları sayılamayacak kadar çoktur. Anne sütü bebeğin bağışıklık sistemi, sağlıklı büyümesi ve gelişimi için gerekli olan tüm vitaminleri, yağları ve proteini içerir. Anne sütü emen bebeklerin daha sakin olduğu, daha az hastalandığı, sindirim sisteminin daha iyi çalıştığı bilinmektedir. Emzirmek anneye de birçok fayda sağlar. Peki emzirmek kaç kalori yakar? Bu yazımızda bu soruyu cevaplandıracağız.

Emzirmenin bebeğe faydaları yanında anneye de çeşitli faydaları dokunur. Cleveland Clinic’e göre emzirmek annelerde kalp hastalığı, romatizmal eklem iltihabı, yumurtalık kanseri ve meme kanseri riskini düşürmektedir. Emzirme süresince salgılanan oksitoksin hormonu sayesinde rahim hızlı bir şekilde normal boyutuna döner.

Doğumdan sonra kilo vermek için de emzirmek çok faydalıdır. Gün içerisinde vücut sırf anne sütünü üretirken bile 500 kalori yakar. Cleveland Clinic’den edinilen bilgilere göre bu durum doğumdan sonra kilo vermek için oldukça yardımcı olmaktadır.

Emzirme döneminde kaç kalori alınmalı?

Amerikan Hamilelik Derneği’ne göre anneler her gün anne sütüne 425 ila 700 kalori salgılarlar. Yani emzirme döneminde anne günlük 400 ila 500 kalori fazla almalıdır. Bu şekilde emzirme döneminde alınması gereken kalori miktarı 3000 kaloriye kadar çıkabilir. Emzirme döneminde günlük 1500-1800 kalori yakmak kilo vermenize yardımcı olacaktır.

Ancak emzirme döneminde alınan kalori miktarı sağlıksız yiyeceklerden gelmemelidir. Bunun yerine emziren anneler meyve, sebze, yoğurt gibi besleyici yiyecekler tüketmelidir.

Emzirme döneminde kilo verilir mi?

Uzmanlar emzirmenin kilo verdirdiğini söylese de tek başına emzirmenin doğum kilolarını vermeyi sağladığına dair bir kanıt bulunmamaktadır.

Ancak yapılan bir araştırmada kısmi emzirme veya tamamen emzirme yoluyla bebeği besleme dönemindeki annelerin doğumdan sonraki 3-6 ay içerisinde daha fazla kilo verdiği tespit edilmiştir. Bununla birlikte anne sütü üretimi sağlıklı beslenmeye bağlıdır. Bu nedenle emzirme döneminde sağlıklı beslenme hem anne sütünü arttırır, hem de kilo vermenize yardımcı olur.

Emzirme Döneminde Beslenme2

Emziren anneler kilo vermek istese de istemese de sağlıklı beslenmek durumundadır. Akıllı ve sağlıklı bir beslenme düzeni bebeğin gelişimi ve büyümesi için ihtiyaç duyulan besinleri sağlayacaktır.

Emziren anneler günde 2 litre su içmelidir. İdrarın koyu renk olması veya turuncu görünmesi halinde içilen su miktarı arttırılmalıdır.

Mayo Clinic emziren annelerin meyve suyu ve şekerli içeceklerden uzak durmasını önermektedir. Ayrıca fazla kafein tüketimi de vücutta su kaybına neden olacaktır. Emzirme döneminde fazla kafein tüketmek bebeğinizi de rahatsız edecektir.

Emziren anneler protein, demir ve kalsiyum yönünden zengin yiyecekler tüketmelidir. Bu besinler süt üretimini destekler. Emziren anneler aşağıdaki besinleri sıklıkla tüketmelidir:

  • Tam tahıllar,
  • Kuru meyve,
  • Koyu yeşil yapraklı meyveler,
  • Yumurta,
  • Narenciye,
  • Çekirdek ve tohumlar,
  • Yağsız et
  • Civa oranı düşük deniz ürünleri,
  • Süt ürünleri,
  • Bakliyat

Emzirme döneminde bebeğinizin anne sütüne verdiği tepkileri takip edin. Bebeğinizin sizin yediğiniz herhangi bir yiyeceğe alerjisi olabilir.

Emzirme döneminde brüksel lahanası, lahana ve karnabahar gibi yiyecekler gaza neden olabilir. Kılıç balığı, kral uskumru gibi civa oranı yüksek balıklardan kaçınılmalıdır.

Emziren anneler sigara, yasadışı madde ve alkolden uzak durmalıdır. Sigara içmek ve yasadışı madde kullanımı bebeğiniz için son derece zararlıdır. Emziren anneler alkollü içecek tükettikten sonra emzirmek için 2 saat beklemelidir.

BU YAZIYI PAYLAŞIN

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

BENZER YAZILAR

Göbek Eritmek İçin Elma Sirkesi Kürü Tarifini Mutlaka Deneyin

Elma sirkesi son yılların gözde besinlerinden biridir. Kalp hastaları, enfeksiyon hastaları, cilt veya saç problemleri yaşayanlar ve daha...

Dikkat! Göbek Yapan Yiyecekler Sağlığınızı Tehdit Ediyor!

Kadınlarda ve erkeklerde göbek çeşitli kronik sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yazımızda göbek neden olur? sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız....

Ghrelin Hormonu Nedir? Ghrelin Açlık Hormonu Görevi Nedir?

Ghrelin bağırsakta üretilen bir hormondur. “Açlık hormonu” veya “lenomorelin” olarak da bilinmektedir. Ghrelin hormonu kan dolaşımı yoluyla beyine...

Hamilelikte Bipolar Bozukluk: İlaçlar, Tedaviler ve Tavsiyeler

Hamile kalmak istiyorsunuz veya hamilesiniz, ama aynı zamanda bipolar bozukluğunuz mu var? Ya da bipolar bozukluğunuz var ve...