Çocuğunuzun 2. Yaş günü yaklaştıkça (hatta bazen daha önce) o hayran olduğunuz, tatlı çocuğunuz gidip yerine bambaşka bir çocuk gelmiş gibi hissedebilirsiniz. Evet, bahsettiğimiz şey tam olarak “iki yaş sendromu”.
İki yaş sendromu denilen durumda çocuklar aniden:
- Çığlık atma,
- Öfke nöbetleri,
- Tekmeleme ve ısırma,
- Kardeşleriyle kavga etme,
- Asabiyet
Davranışları gösterebilir. Buna iki yaş sendromu denir. Çocuğunuzun bu davranışları sürekli kontrol altında tutulmuyor olmanın verdiği hayal kırıklığı ile birlikte bağımsızlığa olan ihtiyacını ifade etme biçimidir.
Bu zorlu dönem elbette geçicidir. Sabırlı olarak ve tutarlı bir rutin izleyerek bu dönemi daha kolay atlatabilirsiniz. Unutmayın, yetişkin olan sizsiniz.

2 Yaş Sendromu Öfke Nöbetleri
Öfke nöbetleri çoğunlukla çocuğun tek başına yapabileceğini düşündüğü bir şeyi yapamadığını görmesi halinde ortaya çıkar. Bu çocukta hayal kırıklığı yaratır. Ama çocuk bu hayal kırıklığını ifade edecek kadar dil becerisine hala sahip değildir. Dolayısıyla öfke nöbeti ortaya çıkar. Öfke nöbetleri büyümenin her aşamasında görülebilir. Ancak en sık görüldüğü dönem 2-4 yaş arasıdır. 4 yaşından sonra motor beceriler ve dil becerileri arttığından öfke nöbetleri azalır.
Çocuklarda Öfke Nöbetleriyle Nasıl Başa Çıkılır?
2 yaş sendromunun en önemli belirtisi olan öfke nöbetleri hem ebeveynler hem de çocuk için yorucudur. Çocuğunuz öfke nöbeti geçirdiğinde sakin kalmalı ve istemeden bu davranışı şiddetlendirme durumundan kaçınmalısınız. Unutmayın; siz ne kadar sinirlenirseniz, çocuğunuz da o kadar sinirlenecektir. Aynı şekilde onun öfke nöbeti sırasında karşısına geçip gülmeyin. Bunun yerine çocuğunuzla göz teması kurmamaya çalışın ve onun kendiliğinden sakinleşmesini bekleyin. Bu şekilde davranışı pekiştirmemiş olursunuz.
Öfke nöbeti geçtikten sonra ona kılavuzluk edebilirsiniz. Sakin bir ses tonuyla onunla konuşun. Hislerini bağırmak ya da ağlamak yerine konuşarak ifade etmenin yollarını ona öğretmeye çalışın. Onu sevdiğinizi söyleyin ve bu konunun üzerinde çok fazla durmayın.
Halka Açık Alanlarda Gerçekleşen Öfke Nöbetleri
Evdeki öfke nöbetlerini görmezden gelmek bir nebze daha kolay iken, halka açık yerlerde bu durum daha can sıkıcı ve kaotik hale gelebilir. Hafta sonu alışverişi için gittiğiniz bir AVM’de veya süpermarkette çocuğunuz öfke nöbeti geçirirse kendinizi kötü bir anne gibi hissetmemeli ve bundan utanç duymamalısınız. Unutmayın; bulunduğunuz ortamdaki birçok kişi anne-babadır ve sizinle aynı şeyleri yaşamıştır.

Bu durumda yapmanız gereken ilk şey çocuğunuzu ortamdan uzaklaştırmak, sessiz bir yere götürmektir. Bu araba veya lavabo olabilir. Ağlaması geçene kadar ona sarılın ve aynı evde yaptığınız gibi onunla konuşun. Çocuğunuzun taleplerine boyun eğmeyin. Çocuğunuzun marketteki şekerleri alıp yere fırlattığında kendisine şeker alındığını öğrenmesi halinde, bu davranışı her zaman tekrarlayacağından şüpheniz olmasın.
2 Yaş Sendromu Öfke Nöbetleri Nasıl Engellenir?
2 Yaş sendromu öfke nöbetleri çoğunlukla çocuk açken, yorgunken, sıkılmışken veya aşırı uyarılmışken ortaya çıkar. Bu noktada yapmanız gereken şey çocuğunuzun öfke nöbetlerinin genellikle hangi durumlarda ortaya çıktığını anlamaya çalışmaktır. Böylece öfke nöbeti başlamadan önce küçük bir ara öğün yaparak, onu uyumaya teşvik ederek veya sessizce oynanan bir oyun oynayarak öfke nöbetini önleyebilirsiniz.
Çocuğa Disiplin Vermek
Disiplin çocuğunuzun güvende olmasını , doğruyla yanlışı ayırt etmeyi öğrenmesini ve özellikle kendi hayatı üzerinde bir kontrol kurmasını sağlamak için oldukça önemlidir. Çocuğunuza bir yemeği dayatmak disipline etmek değildir. Bunu yaparken onun da karar vermeyi öğrenmesini sağlamalısınız. Bunun için ona seçenekler sunun. Yani seçenekleri siz belirleyin ve ona seçim yaptırın: “Bugün mavi kazağını mı giymek istiyorsun, yoksa sarı olanı mı?”, “Öğleden sonra meyve mi yemek istiyorsun yoksa sebze mi?” şeklinde seçeneklerini belirtin. “Öğleden sonra ne yemek istiyorsun?” gibi açık uçlu sorular sormayın.
Bağımsızlık Kazanmasını Teşvik Edin
2 yaş sendromu zorlu bir dönem olsa da çocuğunuzun bağımsızlığını kazanmasında önemli bir yer tutar. 2 yaş sendromu dönemini onun hayatında mümkün olduğunca olumlu bir d eneyime çevirmeye çalışın.
Çocuğunuz hayal kırıklığına uğradığında ona destek olun ve bununla başa çıkmasına yardım edin. Onu yürüyüşe götürün, koşup oynamasını sağlayın. Duygularıyla baş etmesini öğrenmesi gelecekteki hayatında ona çok yardımcı olacaktır.
2 Yaş Sendromu İpuçları
- Öfke nöbetleri ne kadar sert olursa olsun sakin kalmayı başarmalısınız. Derin nefes alın, çocuğunuzun yanından ayrılın ve kendinize birkaç dakika düşünme süresi ayırın. Ne yapacağınızı planlayıp o şekilde hareket edin.
- Çocuğunuz bu dönemde hala gündüz 1-3 saat arası gündüz uykusu uyuyabilir. Bu kestirmeleri gece uykusuna yakın yapmamaya çalışın. Aksi takdirde çocuk uykuya dalmakta zorlanacak, ertesi günkü uykusuzluk onun davranışlarını da olumsuz etkileyecektir.
- Bazı çocuklar gece aniden uyanıp bağırmaya başlayabilir. Buna uyku terörü denir. Çocuğunuzun yeterince uyku uyuduğundan ve aşırı yorulmadığından emin olun.
- 2 yaş döneminde öksürük sık görülen bir problemdir. Öksürük bir haftadan uzun sürüyorsa enfeksiyon, alerji veya astım belirtisi olabilir. Bu durumda doktorunuza başvurunuz.
- Çocuğunuzun uzun süre hareketsiz kalmasına engel olun (uyku hariç). Onu hareket etmeye teşvik edin.