Kalp ablasyonu, kalp sorunlarına yönelik işlemleri gerçekleştiren girişimsel kardiyolog tarafından yapılan bir işlemdir. Ablasyon işleminde bir kan damarı boyunca kalbe doğru kateter (uzun, esnek bir kablo) uzatılır. Kardiyolog kalp atışında düzensizlik görülen bölgelere güvenli miktarda elektrik akımı vermek için elektrot kullanır.
Kalp ablasyonu neden yapılır?
Bazı durumlarda kalp çok hızlı, çok yavaş veya düzensiz atabilir. Bu kalp ritmi problemlerine aritmi denir ve belirli vakalarda aritmi kalp ablasyonu ile tedavi edilir. Aritmi özellikle kalp hastalığı yaşayan ileri yaştaki kişilerde oldukça yaygın bir durumdur.
Birçok aritmi hastasında tehlikeli semptomlar görülmez ve tıbbi müdahaleye gereksinim duyulmaz. Bazı kişilerde ise ilaçlar yoluyla normal yaşam devam ettirilir.
Peki kalp ablasyonu neden yapılır? Kalp ablasyonu
- İlaçlara cevap vermeyen aritmi hastalarında,
- Aritmi ilaçlarının ciddi yan etkilerinin olması durumunda,
- Kalp ablasyonuna iyi cevap veren belirli aritmi türlerinde,
- Ani kalp durması veya başka komplikasyonlara yönelik riskin yüksek olduğu durumlarda uygulanır.
Ablasyon aşağıdaki aritmi türlerinin görüldüğü hastalarda yararlı bir tedavi olmaktadır:
- AV nodal reentran taşikardi (AVNRT): kalpteki bir kısa devre nedeniyle kalbin çok hızlı artması
- Aksesuar yol: kalbin üst ve alt odacıklarını birbirine bağlayan elektrik akımındaki bir anormallik nedeniyle kalbin hızlı atması
- Atriyal fibrilasyon ve atriyal çarpıntı: kalbin üst iki odacığında başlayan düzensiz ve hızlı kalp atışı
- Ventriküler taşikardi: kalbin alt iki odacığında başlayan çok hızlı ve tehlikeli ritm
Kalp ablasyon için nasıl hazırlık yapılmalı?
Doktorunuz öncelikle kalbin elektriksel aktivitesini ve ritmini kaydetmek için belirli testler isteyecektir. Doktorunuz diyabet veya böbrek hastalığı gibi diğer hastalıklarınız hakkında da bilgi edinir. Ablasyon işleminde radyasyon uygulandığından hamilelikte kalp ablasyonu yapılması mümkün değildir.
Muhtemelen ablasyon işleminden önceki gün gece yarısından sonra hastanın bir şey yiyip içmemesi istenecektir. Aspirin (Bufferin), warfarin (Coumadin) veya diğer kan incelticiler dahil olmak üzere kanama riskini arttıran tüm ilaçların alımı durdurulabilir. Ancak bazı durumlarda kardiyologlar bu ilaçların kullanımına devam edilmesini de isteyebilir. Bu konu ablasyon işlemi öncesinde doktorunuz tarafından size bildirilecektir.
Kalp ablasyonu nasıl yapılır?
Kalp ablasyonu elektrofizyoloji laboratuvarı adı verilen özel bir odada yapılır. Sağlık görevlileri içerisinde bir kardiyolog, bir teknisyen, bir hemşire ve bir anestezi uzmanı yer alır. Ablasyon işleminin tamamlanması yaklaşık 3-6 saat sürer. Kalp ablasyonu genel anestezi uygulanarak yapılabileceği gibi yatıştırıcı lokal anestezi ile de uygulanabilir.

Öncelikle anestezi uzmanı kolunuzdaki damar içi hat üzerinden anestezi ilacını verir. Bu işlem sonrasında hasta uykuya dalabilir. Çevredeki ekipmanlar elektriksel aktiviteyi izler.
Doktorunuz kol, boyun veya kalçada belirli bir bölgeyi temizler. Daha sonra bir kan damarı üzerinden kalbe doğru bir dizi kateter uzatılır. Bu kateterler kalpteki anormal kas bölgelerini görmek için özel bir kontrast boya enjekte ederler. Daha sonra kardiyolog, ucunda elektrot bulunan kateteri kullanarak radyofrekans enerjisi verir. Bu elektrik akımı kalp atışı düzensizliğini gidermek için anormal doku bölgelerinde küçük yakma işlemleri gerçekleştirir.
Bu işlem sırasında bir miktar rahatsızlık hissedilebilir. Hasta genel anestezi altında değilse ve canı yanıyorsa bu durumu doktora bildirmelidir.

Ablasyon işleminden sonra vücudun toparlanması için 4 ila 6 saatlik bir süre gerekir. Hemşire iyileşme süresince kalp ritmini izlemeye devam eder. Hasta aynı gün taburcu edilebilir veya bir süre daha izleme altında kalabilir.
Kalp ablasyonu işlemi riskli ve tehlikeli midir?
Ablasyon riskleri arasında kateter giriş bölgesinde kanama, ağrı ve enfeksiyon yer almaktadır. Daha ciddi tehlikelerin ortaya çıkması nadir bir durum olsa da şu riskler bulunmaktadır:
- Kan pıhtılaşması,
- Kalp kapakçıklarının veya damarların hasar görmesi,
- Kalp etrafında sıvı birikmesi
- Kalp krizi
- Perikardit ya da kalbin etrafındaki zarın iltihaplanması
Kalp ablasyonundan sonra ne olur?
Ablasyon işlemi sonrasındaki 48 saat boyunca biraz rahatsızlık hissedilebilir. Yara bakımı, ilaçlar, fiziksel aktivite ve izleme randevuları konusunda doktorunuzun talimatlarını izleyiniz. Periyodik aralıklarla EKG ölçümü yapılacak ve kalp ritminin izlenmesi sağlanacaktır.
Bazı kişilerde kalp ablasyonu sonrasında kısa süreli düzensiz kalp atışları görülebilir. Doku iyileşmesi süresince bu normal bir durumdur ve zamanla ortadan kalkar.
Özellikle kompleks kalp ritim problemlerinin tedavisinde kalp pili implantasyonu gibi işlemlerin gerekmesi halinde doktorunuz sizi bilgilendirecektir.
Kalp ablasyonu sonrasında ne yapılmalı?
Kalp ablasyonu sonrasında hastaların durumu genellikle olumlu seyreder. Ancak bu yaşanan kalp sorununa ve hastalığın şiddetine bağlıdır. Kalp ablasyonu işleminin başarılı olup olmadığının belli olması için iyileşmenin gerçekleşeceği üç aylık bir bekleme süresi söz konusudur.
Atriyal fibrilasyon tedavisi üzerine yapılan bir araştırmada kalp ablasyonu işleminin hastaların %80’inde başarılı olduğu, %70’inin kalp ablasyonu sonrasında aritmi ilaçlarına ihtiyacının kalmadığı bildirilmiştir.
Yapılan bir diğer araştırmada çeşitli supraventriküler aritmi problemlerinde ablasyon oranları incelenmiş ve kalp ablasyonu yapılan hastaların %74.1’inde ablasyon işleminin başarılı olduğu, %15.7’sinde kısmen başarılı olunduğu bulunmuştur. Hastaların %9.6’sında ise kalp ablasyonu işlemi başarısız olmuştur.
Bununla birlikte kalp ablasyonu aşarı oranı ablasyon gerektiren problemin türüne göre bağlılık gösterecektir. Kalp ablasyonu işlemi yapılacaksa, işlemin yapılacağı sağlık kuruluşunun başarı oranlarını öğrenmeniz yararlı olabilir.
Kaynaklar: