1. Sigaradan Kurtulun
Yaktığınız her bir sigarada 250 çeşit zararlı kimyasal bulunmaktadır. Bunların yaklaşık 70’i doğrudan kanser yapıcıdır. Sigaranın neden olduğu kanser yalnızca akciğer kanseri değildir. Sigara akciğer kanseri dışında 12 kanser türüyle daha ilgilidir. Mide kanseri, mesane kanseri, böbrek kanseri, ağız kanseri ve boğaz kanseri bu türler arasındadır. Ne kadar erken bırakırsanız, kanserden korunmak için o kadar iyidir. Sigarayı bırakma yöntemlerini doktorunuza danışınız.
2. Brokoli Yiyin
Sebze ve meyvelerde besleyici öğeler ve lifler fazla, yağ düşüktür. Bu nedenle sebze ve meyveler bir kanser karşıtı paket gibidir. Brokoli, brüksel lahanası, kabak, lahana, tere veya diğer turpgiller sebzelerini deneyin. Bu sebzeler hücrelerde kanser oluşumuna neden olan DNA hasarına karşı sizi koruyacaktır. Sert ve kabuklu meyveleri yiyin. Yapılan araştırmalar bunların hücre hasarını engelleyen kanser karşıtı kimyasalları içerdiğini göstermektedir.
3. Birkaç Kilo Verin
Bel çevresindeki fazla kilolar özellikle göğüs kanseri, kolon kanseri, rahim kanseri, uterus, pankreas, özofagus ve safra kesesi kanseri gibi kanser türlerine yakalanma riskini arttırır. Araştırmacılar yağ hücrelerinin kanser hücrelerinin gelişmesini tetikleyen maddeleri salgıladığını, böylece kanserden korunmaya yardımcı olduğunu göstermiştir.
4. Alkolü Azaltın
İş çıkışı bir bira içmek keyif verici gibi görünebilir, ancak kanser riskinizi arttırır. Alkol kullanımı ağız kanseri, göğüs kanseri, karaciğer kanseri, özofagus kanseri ve diğer kanser türleriyle ilişkili bulunmuştur. Ne kadar çok alkol alırsanız kanser riskiniz o kadar artmaktadır. Alkol kullanıyorsanız miktarını az tutun.
5. İşlenmiş Et Ürünlerinden Uzak Durun
Araştırmalar sosis gibi işlenmiş et ürünlerinin kanserle ilişkili olabilecek nitrit ve nitratları içerdiğini ortaya koymuştur. Yapılan çalışmalarda çok fazla kırmızı et tüketiminin uzun vadede kolorektal kanserle ilişkili olduğu bulunmuştur. Kanserden korunmak için doğal tavuk ve balığa öğünlerinizde daha fazla yer verin.
6. Hareket Edin
Uzun süre hareketsiz kalmayın. Kanseri önlemek sizin spor yapmanın bir diğer gerekçesi olabilir. Egzersiz yapmak obeziteyi engeller, östrojen ve insülin gibi kan değerlerini düşürür. Bunlar kanserin engellenmesinde etkili olur. Her gün 30 dakikalık bir egzersiz hedefi belirleyin.
7. Güneş Koruması Kullanın
Güneşlenmek size güzel bir görünüm katabilir, ancak derinin altına indiğinizde UV ışınları kansere neden olabilecek cilt hasarlarına yol açmaktadır. Bronzlaşma 15 dakika içerisinde başladığından dışarı çıkmadan önce güneş koruyucu kullanın. 30 veya daha yüksek SPF faktörlü ürünleri tercih edin. Yüzme veya terlemeden sonra güneş koruyucuyu yenileyin. Güneşli havalarda dışarı çıkarken şapka ve güneş gözlüğü kullanın.
8. Güvenli Seks Kurallarına Uyun
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar korumasız seksten kaçınmak için tek sebep değildir. Bu enfeksiyonların bazıları kanser riskinizi de arttırabilir. Rahim ağzı kanseri vakalarının yaklaşık %70’i tip 16 ve 18 insan papilloma virüsü (HPV) ile başlamaktadır. Bazı hepatit türleri de kansere yol açabilir. Dolaylı bir önlem de olsa kanserden korunmak için cinsel ilişki sırasında kondom kullanın.
9. Kanserden Korunmak İçin Aşı Yaptırın
Aşı denilince aklınıza mevsimsel grip aşısından fazlası gelmelidir. Bazı aşılar kanserden korunmak için temel öneme sahiptir. Belirli HPV aşıları rahim ağzı, vulva, vajina ve anüs kanserlerini engelleyebilir. Aşılanma dönemi 9 ila 26 yaş arasıdır. Hepatit B aşısı karaciğer kanserine yol açan virüsü yok eder. Bu aşı çocukluk dönemi aşı programında yer almaktadır.
10. Toksik Kimyasallardan Kaçının
Karsinojen adı verilen kimyasallar hücrelerinizdeki DNA’lara zarar verebilir. Bu kimyasallara dokunmanız, bunları yemeniz veya solumanız halinde kanser riskiniz artar. Asbest, radon ve benzen insanların ev ve iş ortamında temas kurabilecekleri kimyasallar arasındadır. Otkıran içerisinde bulunan kimyasallar, plastikler ve bazı ev tipi ürünler de risklidir. Bütün kimyasallardan uzak duramazsınız, ancak bu zararlı kimyasalların hangi ürünlerde bulunduğunu öğrenin ve bu ürünler yerine daha güvenli seçenekleri tercih edin.
11. Ailenizin Kanser Geçmişini Araştırın
Annenizden ve babanızdan tahmin ettiğinizden çok daha fazla kalıtsal özellik alırsınız. Bunlar arasında kanser gibi hastalıklara yakalanma riski de bulunmaktadır. Ebeveynlerden çocuklarına taşınan bazı genler kusurludur. Bunlar hasarlı DNA’yı gerektiği gibi onarmaz, bu da kansere yol açar. Kanserden korunmak için ailenizin sağlık geçmişi hakkında bilgi edinin ve genetik bir test yaptırıp yaptırmama konusunu doktorunuza danışın.
12. Tarama Testlerinizi Yaptırın
Tarama testleri kanseri henüz başlamadan önce bile tespit edebilir. Örneğin kolonospoki kolondaki polipleri kansere dönüşmeden önce tespit etmektedir. Pap testi kadınlarda rahimde bulunan kanser öncesi ve kanserli hücreleri göstermektedir. Mamogram ve düşük dozlu bilgisayarlı tomografi (LDCT) göğüs ve akciğer kanserinin erken teşhisinde etkilidir. Bu testleri yaptırmaya ne zaman başlamanız gerektiğini ve ne sıklıkta yapılacağını doktorunuza danışınız.
13. İlaçlar
Bazı ilaçlar belirli kanser türlerine yakalanma riskinizi azaltır. Tamoxifen (Nolvadex, Soltamox) ve raloxifen (Evista) göğüs kanseri riskini azaltabilir, ancak bu ilaçların ciddi yan etkileri vardır. Aspirin kolorektal kanseri ve prostat kanserine karşı sizi koruyabilir. Yine de sizi kanserden koruduğunu iddia eden ürünlere ve yiyeceklere karşı dikkatli olun. Bunların bazıları kanıtlanmış etkilere sahip olmadığı gibi, vücudunuzda yan etkiler bırakabilir.
14. Hormon Tedavisi Konusunda Temkinli Olun
Hormon tedavisi menapoz döneminde ani ateş basması ve yorgunluk gibi semptomları azaltıp kemiklerinizi koruyabilir. Ancak hormon tedavisi göğüs kanseri riskini arttırmakta ve kanserin tespitini zorlaştırmaktadır. Kanserden korunmak için hormon tedavisine başlamadan önce tedavinin riskleri hakkında doktorunuzla görüşün.