Karın guruldaması gün içerisinde herhangi bir anda ortaya çıkan bir semptomdur. Karın guruldaması genellikle sindirim ile ilgilidir, ancak bazen daha ciddi bir sağlık sorununun da habercisi olabilir. Mide guruldamasının nedenini tespit etmek için mide guruldamasının zamanı ve sıklığı takip edilmelidir. Bu yazımızda “Karın guruldaması neden olur?” ve “Karın guruldaması nasıl geçer?” sorularını cevaplandırmaya çalışacağız.
Karın guruldaması neden olur?
1. Açlık
Bazı durumlarda karnın guruldaması yalnızca acıktığınızın belirtisidir. Bu karın guruldaması sesleri özellikle aç karnına kahve veya alkol tükettikten sonra daha fazla duyulabilir. Genellikle karnın guruldaması gibi mideden gelen işaretler dikkate alınmalıdır.

2. Bağırsak Hastalıkları
Huzursuz bağırsak sendromu gibi bağırsak hastalıkları karın guruldamasının nedenleri arasındadır. Ayrıca bağırsak hastalıklarında görülen en yaygın belirti karın ağrısıdır.
3. Uykusuzluk
Uyumadığınızda vücut stres altına girer. Bu durum fazla yemenizi tetikleyebilir. Fazla yediğinizin belirtilerinden biri de karnın guruldaması sesi duyulmasıdır.

4. Gerginlik
Karın guruldamasının nedenleri arasında gerginlik de yer almaktadır. Gergin veya sinirli olduğunuzda karın guruldaması duyabilirsiniz.

5. Gıda İntoleransı
Belirli bir gıdaya karşı intolerans söz konusu ise (örneğin süt intoleransı) mide stres altına girer. Bu da karında guruldama sesi duymanıza yol açabilir. Ayrıca vücudun sindirmekte zorlandığı bu yiyeceği yediğinizde gaz sancısı veya mide ağrısı da ortaya çıkabilir.

6. Hareketsizlik
Düzenli egzersiz ve aktivite sindirimi kolaylaştırır. Hareketsizlik sindirimin bozulmasına ve bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına yol açar. Sonuçta ortaya kabızlık, karın guruldaması gibi belirtiler ortaya çıkar.
7. Asitli İçecekler ve Fast Food
Karın guruldamasının nedenleri arasındaki asitli içecekler ve fast food yiyecekler bir araya geldiğinde gaz, mide asitlenmesi, karnın guruldaması gibi belirtiler ortaya çıkarır. Yüksek yağ içerikli bu yiyecekler asitli içeceklerle birlikte tüketildiğinde hazımsızlık, mide yanması ve yemekten sonra karın guruldaması ortaya çıkar.
8. Çok Hızlı Yemek Yemek
Çok hızlı yemek yemek karın guruldamasının nedenleri arasındadır. Hızlı yemek yediğinizde yemekten sonra karında guruldama sesi duyabilirsiniz. Özellikle hızlı yemek yerken yemeklerin daha az çiğnenmesi yiyeceklerin mideye daha büyük parçalar halinde gitmesine neden olarak sindirimi zorlaştırır. Bu nedenle yemek yerken her zaman çok fazla çiğnemeniz yararlı olacaktır.
9. Reflü
Asit reflü hastalığında mide asidi özofagustan yukarı çıkarak yanmaya neden olur. Reflü belirtileri arasında mide yanması, göğüs ağrısı ve karnın guruldaması yer almaktadır. Tedavi edilmediği takdirde reflü ileride mide kanserine yol açabilir.
10. Bağırsakta Aşırı Aktivite
Bağırsakta aşırı aktivite çoğunlukla gıda zehirlenmesi, gastroenterit, anksiyete, ilaçlar ve alkol tüketimi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu faktörler bağırsağı uyararak karın guruldaması duyulmasına yol açabilir.
11. Bağırsak Tıkanması
Karın guruldamasının nedenleri arasında bir diğeri bağırsak tıkanıklığıdır. Karın guruldaması sesleri yiyeceklerin bağırsakta ilerleyememesi nedeniyle ortaya çıkabilir. Bağırsaktaki geçiş yolları daraldıkça karında guruldama sesi daha yüksek çıkar.

12. Aşırı Gaz ve Mide Sıvısı
Belirli yiyeceklerin sindirilme süreci, hava yutmak ve bakterilerin aşırı büyümesi genellikle gaza yol açar. Gaz birikmesi halinde karın guruldaması ile birlikte hazımsızlık ve şişkinlik de ortaya çıkabilir.
Karın guruldaması nasıl geçer?
Karın guruldamasının nedenleri çok çeşitli olabilir. Karında guruldama sesinin nasıl ortadan kaldırılacağı da bu nedenlerin ne olduğuna bağlıdır. İşte karın guruldamasına iyi gelen doğal yöntemlerden bazıları:
1. Bol Su İçmek
Su içmek sindirimi kolaylaştırır. Özellikle yemekten önce su içmek daha çabuk doymanızı sağlar. Gün içerisinde sürekli yudum yudum su içmek de midenin boş kalmasını engelleyerek karnın guruldamasını önlemeye yardımcı olur.
2. Beslenme Tarzı Değişiklikleri
Fast food ve asitli yiyeceklerden uzak durmak, sindirim güçlüğü çekilen yiyecekleri tüketmemek ve yemek saatlerinin düzenli olmasını sağlamak karın guruldaması seslerini önlemek için etkili yöntemlerdir.
3. Küçük ve Sık Öğünler
Bu ilke de yukarıdaki su içme ilkesi ile aynıdır. Gün içerisinde midenin uzun saatler boş kalmasını önlemek karın guruldaması seslerini gidermeye yardımcı olacaktır.
4. Çiğneme Alışkanlıkları
Yiyecekleri çiğnerken ağzınızı kapalı tutarak mideye fazla gaz gitmesini önleyebilirsiniz. Ayrıca lokmalar küçük olmalıdır. Büyük lokmaların sindirimi daha zordur. Sindirimi zor olan bu yiyecekler karında guruldama sesi duymanıza yol açabilir.
5. Diğer Yöntemler
Yemekten sonra bitki çayı içmek, stresi azaltmak, sigarayı bırakmak, gün içerisinde daha fazla protein tüketmek, şekerli yiyeceklerden kaçınmak ve sindirim sorunlarına neden oluyorsa süt ürünlerini daha az tüketmek de karın guruldaması problemini azaltmak için etkili yöntemlerdir.