Çocuk tacizleri ile ilgili haberleri muhtemelen pek çok kez sosyal medyada ve haber kaynaklarında okumuşsunuzdur. Eğer kızınız sosyal medya kullanıyorsa, doğal olarak o da bu haberlere şahit olmaktadır. Muhtemelen kızınız sosyal medyada yetişkin veya genç erkeklerin yaptığı cinsel ilişkili yorumlara da maruz kalmaktadır. Hatta kızınız kendisi bile bu yorumların kurbanı olabilir. Yapılan araştırmalar 11 yaşına gelmiş her 10 genç kızdan 1’inin sokakta sözlü tacize maruz kaldığını göstermektedir. 2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre ise kadınların %65’i sokakta sözlü tacize maruz kalmaktadır
Amerika’da kurulan Sokak Tacizlerini Durdurma Derneği’nin kurucusu Holly Kearl “Birçok anne-baba kızlarıyla bu konuda konuşmak istiyor, ancak yanlış bir şey söylemekten korkuyorlar. Hatta ne söyleyeceklerini tam olarak bilemedikleri için hiçbir şey söylemiyorlar” diyor. Bu makalemizde kız çocuklarını bu konuda bilgilendirmek için onlarla nasıl konuşabileceğinizden söz edeceğiz.
İnternet Meraklısı ve Sormak İstediği Soruları Olan Bir Çocuğunuz Varsa…
- Medyada çocuk tacizi ile ilgili haberleri görüp görmediğini anlamaya yönelik sorular sorun. Bu haberlerle ilgili sormak istedikleri varsa dürüst bir şekilde cevaplayabileceğinizi belirtin. Bu konuda kendi deneyimlerinizi (sözlü taciz, laf atma, internet ortamında cinsel içeriklere maruz kalma gibi) ve bunlarla nasıl başa çıktığınızı anlatmak için bunu bir fırsat olarak değerlendirebilirsiniz. Aile ve çocuk terapisti Dr. Dana Dorfman, kızınız büyüdükçe ve gerçek dünyaya adım atmaya yaklaştıkça, bu diyaloğunuzda karşı cinsle ilgili sorularını dürüstçe cevaplamanızı da öneriyor.
- Kızınıza, ona yönelik bir taciz girişimi halinde ne yapabileceğine dair stratejiler verin. Çocuklar okul ortamında kendisine ilgi gösteren yaşıtlarına karşı “Hayır” deyip ilgisiz durabilirler. Ancak Kearl, çocukların tacize yönelik farkındalık geliştirmesi gerektiğini söylüyor. Örneğin kendisine ilgi gösteren kişi yaşça büyük biriyse veya taciz anında kalabalık bir ortamda ise çocuğa kendisini baskı altında hissetmemesi ve korkmaması gerektiğini söyleyin. Oradan hemen uzaklaşmasını ve ebeveynlerinden birini veya bu mümkün değilse o an etrafta bulunan güvenilir birini bu konuda bilgilendirmesini isteyin.
- Ona sezgilerine güvenmeyi öğretin. Çocukluktan genç kızlığa geçiş döneminde kızınız karşı cinsle duygusal arkadaşlıklar kurma eğilimde olabilir. Kızınıza bunun belirli bir sınırı olduğunu ve biriyle olan arkadaşlığında hiçbir şeye zorlanamayacağını belirtin. Doğru olmayan bir şeyler sezdiğinde bu sezgilerine kesinlikle güvenmesini ve bu durumdan kurtulmasını öğütleyin. Ayrıca kızınızın karşı cinsle yaşayacağı duygusal ilişkileri sizden saklamamasını ve sizinle paylaşmasını öğütleyin. Bu tür arkadaşlıkları sizden saklamasına neden olacak şekilde onu korkutmayın. Kızınızın duygusal arkadaşlığını sizden saklaması halinde tacize daha açık hale geleceğini unutmayın.
- Onların anlayacağı bir dille konuşun. Çocuğunuzda gereksiz korkulara neden olmayın. Çocuğunuzu korkutmadan ona cinsel tacizi açıklamak istiyorsanız şöyle diyebilirsiniz: “Birçok erkek de, birçok kadın gibi iyi insanlardır, onlarla arkadaş olabiliriz. Ama bazı erkekler kızlara karşı daha kaba olurlar ve onlara onların istemediği şekilde davranabilirler. Örneğin bazen senden izin almadan sana dokunmak isteyebilirler. Sana karşı hoşlanmayacağın el şakaları yapmak isteyebilirler. Böyle bir konuda lütfen o kişiden hemen uzaklaşmalısın. Böyle bir durumda bunu bana anlatabileceğini de bilmeni istiyorum”.
- Gerçek hayattan örnekler verin. Örneğin evde televizyon izlerken veya gerçek hayatta, bir kadının bir erkeğe sözlü veya fiziksel tacizde bulunduğunu görürseniz bunu kızınıza göstererek örneklendirebilirsiniz. Böylece kızınız farklı taciz türleri hakkında daha bilinçli olacaktır. Örneğin bir filmde bir kadına karşı sözlü tacizde bulunan bir kişi gördüğünüzde kızınıza dönerek bunun bir taciz olduğunu, böyle bir şey kendisinin başına gelirse buna izin vermemesini söyleyebilirsiniz.
Kızınızın sokakta sözlü tacize uğradığında güvenli bir şekilde oradan uzaklaşması için şunları yapması gerektiğini anlatın:
- Sokakta biri seni sözlü olarak taciz ederse oradan derhal uzaklaşmalısın. O kişinin seni takip etmediğinden, sana yaklaşmaya çalışmadığından emin olmalısın. Bazen kadınlar kendilerine laf atan kişiye dönüp cevap verme gereği hissedebilirler. Ama eğer yalnızsan ve kendini koruyamayacak durumda isen bu içinde bulunduğun durumun kötüleşmesine ve istemediğin şeylerin gerçekleşmesine yol açabilir.
- Kalabalık bir yere, eğer mümkünse tanıdığın bir kişinin olduğu bir yere gitmelisin. Sözlü tacize uğradıktan sonra kadınlar genellikle daha kısa ve hızlı adımlarla yürüme eğilimindedir. Bunun yerine dik durmalı, ileriye bakmalı ve büyük adımlarla yürümelisin. Kendine güvenini korumalı ve içinde bulunduğun durumun senin hatan olduğu izlenimini vermemelisin.
- Eğer sana sözlü tacizde bulunan kişi tanıdığın veya tekrar karşılaşma ihtimalin olan biri ise bunu annenle veya babanla mutlaka paylaşmalısın.