Lahana Suyunun Faydaları: Duyanlar İnanamıyor!

Lahana suyu kanseri önlemeden ülser tedavisine ve kötü kolesterolü düşürmeye kadar birçok faydaya sahiptir. Bu yazımızda lahana suyunun faydaları hakkında detaylı bilgi bulacaksınız.

Lahana Brassica ailesinden bir turpgiller bitkisidir. Lahana:

  • B1 vitamni
  • B6 vitamini,
  • C vitamini,
  • E vitamini
  • K vitamini,
  • İyot
  • Magnezyum
  • Demir
  • Kalsiyum
  • Sülfür

Yönünden oldukça zengindir. Lahana yüzlerce yıldır iyileştirici özelliklerine başvurulan bir bitkidir. Lahana ay ışıdığında büyüdüğünden eski çağlarda “ay gücü” olarak bilinmekteydi. Günümüzde ise lahana birçok hastalığın tedavisinde iyileştirici özelliklerinden yararlanılan bir bitki olmaya devam etmektedir.

Lahana Suyunun Faydaları

Lahana Suyu ve Ülser

Lahana suyu ülser tedavisinde güvenli ve etkili bir doğal tedavi yöntemidir. Lahana suyu doğal bir L-glutamin, S-metilmetionin, gefarnat ve glukozinolat kaynağıdır ve bunlar mukoza zarı duvarının iyileşmesini sağlayarak mide ve sindirim sistemini korumaya yardımcı olur.

lahana suyu

Western Journal of Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırmada 13 peptik ülser hastası taze lahana suyu ile tedavi edilmiştir. Bu araştırmada lahana suyu içen peptik ülser hastası 13 kişinin iyileşme süresi 10 gündür. Lahana suyu içmeyip normal peptik ülser tedavisi alan hastaların ise iyileşmesi 37 gün sürmüştür.

Bu araştırma lahana suyunun içerdiği U vitamini yoluyla histamine bağlı peptik ülser oluşumunu engellediğini göstermiştir.

Kanseri Önlemek İçin Lahana Suyu

Lahana gibi turpgiller ailesinden meyve ve sebzelerle beslenmek göğüs kanseri riskini azaltmaktadır. Lahana kanseri önleyen yiyecekler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Uluslararası Kanser Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmada lahana gibi sebzeler tüketmek göğüs kanseri riskini azaltmaktadır. Bu araştırmada aşağıdaki sebzelerin de göğüs kanseri riskini azalttığı tespit edilmiştir:

  • Lahana,
  • Havuç,
  • Domates

Bu araştırmaya ek olarak Onkoloji Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmada da haftada en az bir öğünde lahana tüketen kişilerde ağız kanseri, özofagus kanseri, kalın bağırsak kanseri, göğüs kanseri ve böbrek kanseri riskinin azaldığı tespit edilmiştir. Bu araştırmanın sonuçlarına göre de lahana çeşitli kanser türlerinin önlenmesinde etkili bir bitkidir.

Kötü Kolesterolü Düşüren Lahana Suyu

2003 yılında yapılan bir araştırmada lahananın kolesterol üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmada bir grup katılımcı lahana ve brokoli içeren sebze suyu içmiş, bir diğer grup ise lahana ve brokoli içermeyen sebze suyu içmiştir.

kolesterol
Kolesterolü Düşürür

Araştırmanın sonuçlarına göre lahana ve brokoli içeren sebze suyu içen katılımcılarda kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolün düştüğü gözlenmiştir. Brokoli ve lahana suyu içermeyen sebze suyu içen katılımcıların ise kolesterol düzeylerinde anlamlı bir değişiklik olmamıştır.

Araştırmada brokoli ve lahana tüketiminin yüksek kolesterolü bulunan kişilerde kötü kolesterolü düşürmek için etkili olduğu sonucuna varılmıştır.

Zayıflamak İçin Lahana Suyu

Lahana suyunun kalorisi düşüktür. Bu da onu zayıflama sürecinde sevilen bir içecek haline getirmektedir. Hazır ve taze sıkılmış meyve suları gibi kalorisi yüksek içecekler yerine lahana suyu gibi sebze suları tüketmek kilo vermenize yardımcı olacaktır.

Ayrıca lahana suyu daha hızlı kilo vermeniz için hormonlarınızı da düzenlemeye yardımcı olur.

Daha Güzel Bir Cilt İçin Lahana Suyu

Lahana suyu cilt için faydalı antioksidan ve fitokimyasallarla doludur. ayrıca C vitamini yönünden zengindir.

C vitamini sağlıklı bir cilt için temel öneme sahiptir ve cilt bakımı ürünlerinin yaygın bir bileşenidir. C vitamini eksikliği cilt kuruluğuna, cildin esnekliğini kaybetmesine ve kolaylıkla çürümesine yol açmaktadır. Ayrıca C vitamini eksikliği cildin iyileşmesini de zorlaştırmaktadır. Bu nedenle C vitamini sağlıklı bir cilt için temel öneme sahip vitaminler arasındadır. Lahana suyu bu anlamda cildinize oldukça yararlı olacaktır.

Kara lahana mı yoksa beyaz lahana mı?

Lahananın her türü son derece faydalıdır. Ancak illa bir tercih yapmanız gerekiyorsa kırmızı lahanayı tercih edebilirsiniz. Çünkü kırmızı lahana beyaz lahanaya göre daha fazla C vitamini içermektedir. Hatta araştırmalara göre kırmızı lahananın içindeki C vitamini portakaldan bile daha fazladır.

lahana suyu
Lahana Suyu

Kırmızı lahana beyaz lahanadan farklı olarak antosiyanin adı verilen antioksidan bir bileşen içerir. Bu madde cilt bakımı, kanserin önlenmesi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gibi birçok faydaya sahiptir. Ayrıca kırmızı lahana K vitamini yönünden daha zengindir ve kanseri önleyen bir madde olarak bilinen glukozinolat içermektedir.

Alman Usulü Lahana Turşusu Suyu

Sauerkraut olarak bilinen Alman usulü lahana turşusunun suyunu sıkarak lahana suyunun faydaları konusunda bir adım daha atabilirsiniz.

Sauerkraut lahana turşusu dilimlenmiş, tuzla kaplanmış ve kendi suyunda fermente olmaya bırakılmış bir lahana turşusu türüdür. Fermente olan lahanalar sindirim sisteminin ihtiyacı olan doğal probiyotik güce sahiptir ve sağlıklı bağırsak için son derece önemlidir.

sauerkraut lahana turşusu
Sauerkraut Lahana Turşusu

Sauerkraut lahana turşusu kurulduktan sonraki birkaç gün içerisinde probiyotikler doğal olarak oluşmaya başlar. Ancak sauerkraut lahana turşusunun kanser önleyici özelliklere sahip olması için ham olması gerekmektedir. Ham, doğal olarak fermente edilmiş sauerkraut lahana turşusu bağırsak bakterilerine bağlanarak onları demobilize eden laktik asit bakterilerini içerir. Konservelenmiş, pişirilmiş ve pastörize edilmiş sauerkraut lahana turşusu laktik asit içermez.

Lahana yemektense lahana suyu mu içmeliyiz?

Lahana yemektense lahana suyu içmek birtakım ekstra faydalara sahiptir.

Lahana suyu sıkıldığında bu işlem lahananın daha kolay hazmedilerek kan dolaşımına karışmasını kolaylaştırır. Bu daha hızlı enerji verir ve kolay bir sindirim sağlar.

Sindirim sistemiyle sorun yaşayan bazı kişilerde sebze yemek bağırsak problemlerine yol açabilmektedir. Sebze suları gaz yapan yiyecekleri parçalayarak hem sindirimi kolaylaştırır hem de tüm besin öğelerinin alınmasını sağlar.

Lahana suyu nasıl sıkılır?

Güçlü bir sebze suyu sıkacağınız varsa lahana suyu hazırlamak oldukça kolaydır. Öncelikle lahanayı bir miktar ılık suya batırın ve içerisine biraz doğal elma sirkesi ekleyin. Bu işlem lahananın tamamen temizlenmesini sağlayacak ve tarım ilaçlarını yok edecektir. Tarım ilaçlarına maruz kalma olasılığını en aza indirgemek için lahanayı organik olarak satın almayı tercih edebilirsiniz.

Bir sonraki adımda lahanayı ortadan bölün ve makine yoluyla suyunu sıkın. Tek başına lahananın suyunu sıkmak zor geliyorsa içerisine biraz havuç ve kereviz ekleyebilirsiniz.

Sauerkraut lahana turşusu suyu nasıl sıkılır?

Kendi sauerkraut lahana turşusu suyu içeceğinizi hazırlamak için ihtiyacınız olanlar:

  • 3 bardak irice doğranmış organik kırmızı lahana
  • ¾ bardak içme suyu
  • 1 çay kaşığı deniz tuzu
  • Mutfak robotu
  • Kapaklı bir cam kavanoz

Öncelikle mutfak robotunun içerisine doğranmış lahanayı, tuzu ve suyu ekleyin. Düşük hızda karıştırın. Küçük parçalar haline getirin ancak püre haline getirmeyin. Blender içindeki karışımı kavanoza ekleyin. Kavanozun ağzını kapatın ve oda ısısında 3 gün bekletin.

3 gün sonra karışımı süzerek suyunu çıkarın. Bu fermente suyu buzdolabına koyun. Her gün yarım bardak bu sudan alın. İçerisine yarım bardak içme suyu karıştırarak için.

Fermente edilmiş gıdaları daha önce sıklıkla tüketmeyen biriyseniz birden bu gıdaları tüketmeye başlamak vücutta laksatif etki yapabilir. Bu nedenle tüketmeye başlamadan önce birkaç gün 1 bardak suyun içerisine 1-2 yemek kaşığı fermente lahana turşusu suyu ekleyerek başlayabilirsiniz.

Dikkat: Tiroit hastalığı olanlar lahana gibi turpgiller sebzelerini tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.

BU YAZIYI PAYLAŞIN

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

BENZER YAZILAR

Limonlu Suyun Faydaları Sizi Çok Şaşırtacak

Limnlu su C vitamini ve antioksidanlarla dolu tazeleyici bir içecektir. Her sabah aç karnına limonlu su içmek güne...

Mısır Şurubunun Zararları Saymakla Bitmiyor – Mutlaka Okuyun!

Yüksek früktoz içeren mısır şurubu doğal şekerin yerine kullanılan yapay bir tatlandırıcıdır. Mısırın öğütülüp mısır nişastasına dönüştürülmesi, ardından...

Zeytin Yaprağı Ekstraktı Faydaları Sizi Çok Şaşırtacak!

Zeytin yaprağı ekstraktı sağlığınız için çok faydalı bileşenler içerir. Zeytin yaprağı ekstraktı faydaları özellikle içindeki “oleuropein” adı verilen...

Kahve İçenler Buraya! Kahvenin İçmenin Faydaları Sandığınızdan Fazla

Bir fincan kahve içmeden uyanamayanlardan mısınız? Kahve güne başlamak için harika bir fikir gibi görünüyor, peki sağlığınız için...