Mide Ülserine İyi Gelen Yiyecekler ve Bitkisel Çözümler

Ülser bir ogan veya doku yüzeyinde oluşan açık yaradır. Ülser çoğunlukla mide, onikiparmak bağırsağı ve özofagusta ortaya çıkar. Bu ülser türleri tıpta peptik ülser olarak anılmaktadır. Ülser midede çıktığında buna gastrik ülser yani “mide ülseri” adı verilir. Küçük bağırsağın ilk kısmında yani onikiparmak bağırsağında çıkan ülsere duodenal ülser, özofagusta çıkan ülsere ise özofageal ülser adı verilir. Peki ülsere ne iyi gelir? Bu yazımızda mide ülserine iyi gelen yiyecekler ve diğer doğal bitkisel çözümler hakkında bilgi vereceğiz.

Mide ülseri neden olur?

Ülser türleri arasında en yaygın olanı mide ülseri olarak bilinen gastrik ülserdir. Ülser çoğunlukla bakteriyel enfeksiyonlardan (özellikle Helicobacter Pylori) ve mide duvarını tahriş eden ilaçların kullanımından kaynaklanmaktadır. Ayrıca çok fazla alkol tüketmek, ışın tedavisi görmek, yanıklar ve fiziksel yaralanmalar da ülser nedenleri arasında yer almaktadır.

Mide Ülseri Belirtileri

Peptik ülser ağrılı bir durumdur ve zaman içerisinde giderek kötüleşebilir. Bu ağrının nedeni mide duvarındaki yaraya mide asidinin temas etmesidir. Bu da göbek deliği ile göğüs arasındaki bölgede ağrı yapar.

Mide ülserinin belirtileri şunlar da olabilir:

  • İstenmeyen kilo kaybı,
  • İştah değişiklikleri,
  • Dışkıda kan görülmesi,
  • Mide bulantısı,
  • Kanlı kusma.

Mide ülseri nasıl geçer? Mide ülserine ne iyi gelir?

Mide ülseri her yaştan kişilerde görülmekle birlikte kadınlarda ve erkeklerde görülme sıklığı birbirine yakındır. Mide ülseri derhal tedavi edilmelidir. mide ülseri tedavi edilmezse kanama, midenin veya bağırsağın delinmesi gibi hayati sonuçlar doğurabilir.

Tıpta mide ülseri tedavisi ilaçlarla yapılmaktadır. Mide ülserinde ilaçların düzenli kullanılması önem taşır. Bunun yanı sıra tedaviye ek olarak mide ülserine iyi gelen yiyecekler ve bitkisel çözüm yolları ile tedaviye destek olabilirsiniz.

mide ülserine iyi gelen yiyecekler
mide ülserine iyi gelen yiyecekler

1. Lahana

Mide ülserine iyi gelen yiyecekler arasında ilk sırada lahana yer almaktadır. Bir laktik asit yiyeceği olan lahana mide duvarına kan akışını hızlandıran bir amino asit üretir. Bu da mide ülseri iyileşme sürecini hızlandırır.

Mide ülserine bitkisel çözüm yollarından biri olan lahana bol miktarda C vitamini içeriği sayesinde H.pylori enfeksiyonu ile savaşır.

lahana suyu
lahana suyu

Western Journal of Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırmada taze lahana suyu içirilen 13 mide ülseri hastasında hızlı bir iyileşme gözlenmiştir. Bu da mide ülseri vakalarında anti-peptik ülser beslenme faktörünün önemini göstermektedir.

2014 yılında Medicinal Chemistry Research dergisinde yaynılanan bir araştırmada lahana suyunun mide asidinin pH değerini yükselterek mide asidini iyileştirmeye yardımcı olduğu vurgulanmıştır.

Mide ülserine iyi gelen yiyecekler arasındaki lahana suyunu hazırlamak için:

  1. Yarım lahanayı doğrayın ve blendera ekleyin.
  2. İçerisine bir miktar su ekleyin.
  3. Lahana suyu elde edene kadar karıştırın.
  4. Bu lahana suyunu her öğünden önce için.
  5. Bu yöntemi birkaç hafta boyunca uygulayın.

Lahana suyunun her öğünde taze olarak hazırlanması gerekmektedir.

2. Muz

Mide ülserine iyi gelen yiyecekler arasında ikinci sırada muz bulunmaktadır. Muz midede hocresel yenilemeyi teşvik ederek mide ülseri problemini tedavi etmeye yardımcı olabilir. Muz, mide ülserine yol açan H.pylori bakterisinin büyümesini engelleyen belirli antibakteriyel bileşenlere sahiptir. Ayrıca muz mide duvarında enflamasyonu önler ve midenin güçlenmesini sağlar.

1986 yılında Journal of Ethnopharmacology dergisinde yayınlanan bir araştırmada muzun ülser ülser yapıcı faktörlere karşı mukozal direnci arttırdığı ve hücresel yenilenmeyi başlatarak mide ülserine iyi geldiği tespit edilmiştir.

muz
muz

2001 yılında Indian Journal of Experimental Biology dergisinde yayınlanan bir araştırmada muzun antioksidan etkisinin ülsere karşı koruyucu bir etki yaptığı tespit edilmiştir.

Mide ülserine bitkisel çözüm yöntemlerinden biri olan muzu püre olarak veya doğrudan tüketebilirsiniz.

  • Günde en az 2 muz yiyiniz.
  • Alternatif olarak 2-3 muzu soyun ve ince ince dilimleyin. Güneşte kurutun. Kuruttuğunuz muzu toz haline getirin ve bu tozdan 2 yemek kaşığı alıp içerisine 1 yemek kaşığı bal ekleyin. Bu karışımı 1 hafta boyunca tüketin.

3. Sarımsak

Mide ülserine bitkisel çözüm yollarından bir diğeri de sarımsaktır. Sülfür bileşenleri yönünden zengin olan sarımsak antioksidan, anti-enflamatuvar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Mide ülserine iyi gelen yiyecekler arasındaki sarımsak ülsere yol açan H.pylori bakterisini kontrol altında tutmaya yardımcı olur.

Sarımsak
Sarımsak

2002 yılında Biotechnology Progress dergisinde yayınlanan bir araştırmada sarımsak ekstractının H.pylori bakterisinin büyümesini engellediği veya bakteriyle mücadele ettiği, mide ülseri gibi H.pylori enfeksiyonlarıyla ilgili diğer patolojik durumlara da iyi geldiği tespit edilmiştir.

2016 yılında yapılan bir diğer araştırmada da mide ülserine iyi gelen yiyecekler arasındaki sarımsağın mide duvarına yerleşen H.pylori bakterisine karşı antibakteriyel özellikleri olduğu ve mide ülseri tedavisi için kullanılan ilaçlarla birlikte başvurulabilecek bir bitkisel çözüm olduğu vurgulanmıştır.

  • Her gün aç karnına 2-3 sarımsağı yiyin ve üzerine bir bardak su için.
  • Doktorunuza danışmak kaydıyla sarımsak gıda takviyesi kullanabilirsiniz.

4. Çemen Otu

Çemenotu mide ülserine bitkisel çözüm yollarından biridir. Müsilajinöz bileşenler yönünden zengin olan çemen otu mide duvarını mukus gibi kaplayarak iyileşme sürecini hızlandırır.

2002 yılında Journal of Ethnopharmacology dergisinde yayınlanan bir araştırmada çemen otu çekirdeklerinden elde edilen ekstrakt ve jel ürünlerin mide ülserine karşı koruyucu etkisi olduğu belirtilmiştir.

çemen otu
çemen otu
  • 1 çay kaşığı çemen otunu 2 bardak suda kaynatın. Demlenmesini bekleyin, süzün ve içerisine bal ekleyerek için. Bu çayı günde 2 kere içebilirsiniz.
  • Bir diğer yöntem ise 1 çay kaşığı çemen otu çekirdeği tozunu süte karıştırıp günde 2 bardak içmektir.

5. Elma Sirkesi

Mide ülserine iyi gelen yiyecekler arasındaki elma sirkesi probiyotik bir sıvı olması nedeniyle canlı bakteriler ve mayalar yönünden zengin olup sindirim sistemi sağlığı için son derece faydalıdır.

Elma sirkesi midenin pH dengesinin kurulmasına yardımcı olarak ülsere iyi gelir ve ülser ağrısını azaltır.

2016 yılında Experimental and Therapeutic Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırmada probiyotiklerin H.pylori bakterisi tedavisinde etkili olduğu belirtilmiştir. Mide ülserine bitkisel çözüm olarak elma sirkesini:

  1. 2 çay kaşığı elma sirkesi ile 1 bardak suyu karıştırın.
  2. İçine bal ekleyin ve bekletmeden için.
  3. Bu içecekten günde 2 kere içebilirsiniz.

6. Kırmızı Biber

Kapsaisin etken maddesi yönünden zengin olan kırmızı biber mide ülseri ağrısını azaltır ve tedaviyi hızlandırır.

Kapsaisin midedeki mukozal duvarı yumuşatır ve alkali salınımını arttırır. 1997 yılında FEMS Microbiology Letters dergisinde yayınlanan bir araştırmada kapsaisin takviyesi kullanımı veya kırmızı biber tüketiminin H.pylori bakterisinin büyümesini engellediği belirtilmiştir.

kırmızı pul toz biber
kırmızı pul toz biber

2006 yılında Critical Reviews in Food Science dergisinde yayınlanan bir araştırmada kırmızı biberdeki kapsaisin bileşeninin mide asidi salgılanmasını azalttığı, alkali üretimini arttırdığı, mukoza salgılanmasını teşvik ettiği ve kan dolaşımını hızlandırarak mide ülserine iyi geldiği tespit edilmiştir.

  • 1/8 çay kaşığı kırmızı toz biberi bir bardak suya karıştırın. 3 gün boyunca günde iki kere için. Kullanmaya devam ettiğiniz günler içerisinde kırmızı toz biber miktarını arttırabilirsiniz.
  • Alternatif olarak doktorunuza danışmak kaydıyla eczanelerde satılan kırmızı biber gıda takviyesi ürünlerini kullanabilirsiniz.

7. Meyan Kökü

Meyan kökü mide ülseri dahil birçok ülser tedavisinde etkin şekilde kullanılmaktadır. Mide ülserine bitkisel çözüm yollarından biri olan meyan kökünün temel maddesi olan gliserizin vücutta glisiretinik asite dönüşür. Kan dolaşımına karışan glisiretinik asit mide ülserine yol açan H.pylori enfeksiyonlarına karşı son derece etkilidir.

Ülsere iyi gelen bitkiler arasındaki meyan kökü mide mukusunun salgılanmasını arttırır ve mide ülseri oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

meyan kökü
meyan kökü

2013 yılında Journal of Ethnopharmacolgy dergisinde yayınlanan bir araştırmada deglisiretinize edilmiş meyan kökünün H.pylori bakterisinin büyümesini engelleyerek mide ülseri tedavisine destek olabileceği belirtilmiştir.

  • 1 çay kaşığı meyan kökü tozunu 1 bardak suya karıştırın. Kaynatın, demlenmesini bekleyin ve süzün. Biraz soğuduktan sonra içerisine bal ekleyin. Bu çayı günde 2-3 kere içebilirsiniz.

Dikkat: Meyan kökü yüksek tansiyon hastaları için uygun değildir.

8. Bal

Mide ülserine iyi gelen yiyecekler arasındaki bal mide ülseri tedavisine destek olan güçlü iyileştirici özelliklere sahiptir. Baldaki glukoz oksidaz enzimi hidrojen peroksit üreterek mide ülserine yol açan zararlı bakterileri öldürür.

Bal mide duvarındaki iltihabı azaltır ve hafifletir.

bal
bal

2006 yılında yayınlanan bir araştırmada balın H.pylori bakterisine ve diğer zararlı bakterilerin gelişimine engel olduğu belirtilmiştir.

2013 yılında Iran Journal of Basic Medical Sciences dergisinde yayınlanan bir araştırmada bal tüketiminin gastrit, duodenit, mide ülseri gibi bakteri kaynaklı mide-bağırsak enfeksiyonlarına karşı koruma ve tedavi sağladığı belirtilmiştir.

  • Sabah aç karnına her gün 2 yemek kaşığı bal tüketin.
  • Bir bardak suyun içerisine 1 yemek kaşığı bal ve bir tutam tarçın ekleyin. İyice karıştırın ve günde iki kere için.

9. İşlenmemiş Gıdalarla Sağlıklı Beslenme

Beslenme tarzınız mide ülseri tedavisi sürecinde önemli rol oynar. Bazı yiyecekler iltihabı azaltırken, bazıları mide ülserini arttırabilir.

Mide ülseri tedavisi sürecinde işlenmiş gıdaları azaltmalısınız. Bunlar enflamasyonu arttırabilir ve bağışıklık sistemini bastırabilir.

Ayrıca karabiber, kafein, kafeinsiz çay veya kahve, alkol, kakao, çikolata, asitli içecekler, asitli meyveler, yağlı ve kızartılmış yiyecekler, domates ürünleri ve nane de mide ülseri tedavisi süresince tüketilmemelidir.

sağlıklı beslenme
sağlıklı beslenme

Bunlar yerine flavonoid yönünden zengin, enflamasyonu önleyen ve mide duvarına iyi gelen yiyecekler tüketilmelidir. Mide ülserine iyi gelen yiyecekler soya fasülyesi, mercimek, kara üzüm, kıvırcık lahana, brokoli, elma ve bitki çaylarıdır.

Ayrıca sağlıklı bakteriler yönünden zengin probiyotik yiyecekler de mide ülserine iyi gelen yiyecekler arasındadır. Yoğurt, kefir gibi yiyecekler bolca tüketilmelidir.

10. Stresin Azaltılması

Mide ülseri ile başa çıkmak için stres düzeyinin kontrol altında tutulması gerekir. Stres de ülsere neden olan faktörlerden biridir. Fazla stres mide ülseri iyileşme sürecini uzatabilir. Stres bağışıklık sistemini zayıflatır ve sindirimi zorlaştırarak mide ülserine yol açan bakterilere yakalanma riskinizi arttırabilir.

Stres
Stres

2015 yılında yayınlanan bir araştırmada psikolojik stresin mide ülseri riskini arttırdığı belirlenmiştir. Stres özellikle H.pylori bakteriyel enfeksiyonu riskini yükseltmektedir. 2016 yılında yapılan bir diğer araştırmada da aşırı stresin sonraki 33 ay içerisinde mide ülseri teşhisi olasılığını arttırdığı tespit edilmiştir.

Stresi kontrol altında tutmak için Stres Yönetimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Mide Ülserine İyi Gelen İlave Öneriler

  • Mide ülseri tedavisi süresince öğün atlamayın.
  • Uzun saatler aç kalmayın.
  • Baharatlı yiyeceklerden uzak durun.
  • Bol su için.
  • Kilonuzu koruyun ve yetersiz beslenmeden kaçının.
  • Alkol ve sigara tüketimini durdurun.

BU YAZIYI PAYLAŞIN

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

BENZER YAZILAR

Safra Kesesi Ağrısı Nerede Olur? Nasıl Anlaşılır? Ne İyi Gelir?

Karnın sağ üst tarafında aniden başlayıp kötüleşen ağrı birçok kişi tarafından safra kesesi ağrısı olarak tahmin edilir. Safra...

Karında hangi organlar var? Karın Bölgesi Hastalıkları ve Tahlilleri

Karın bölgesi, göğüs ile leğen kemiği arasındaki bölgeye denir. Diyafram karnın üst yüzeyini oluşturur. Leğen kemiklerinin başladığı yerde...

Safra Kesesi Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Safra kesesi hastalıkları belirtileri çoğunlukla birkaç saat boyunca karnın sağ üst tarafında ağrı hissi ile başlar. Safra kesesi...

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Kolesistektomi olarak da bilinen safra kesesi ameliyatı sonrasında da sindirim sistemi safra kesesi olmadan çalışmaya devam eder, ancak...