Mide Yanması Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Göğüste mide yanması kaynaklı ağrılı yanma hissi yalnızca çoğu kişide rastlantısal hafif bir huzursuzluktan ibarettir. Ancak düzenli olarak mide yanması yaşayan kişilerde, mide yanması tedavi edilmezse ciddi problemlere dönüşebilir.

mide yanması
mide yanması

Mide yanması, gastroözofajeal reflü hastalığının (GERD) en bilinen belirtisidir. GERD, normal şartlarda yiyecekleri ve asitleri midenin içinde tutmaya yarayan, özofagusun alt sfinkteri adı verilen kapakçığın düzgün çalışmamasından kaynaklanır. Bu kapakçık düzgün çalışmadığında asitlerin özofagusa geri çıkmasına neden olur.

Mide yanması olan kişiler sabırlı olup mide yanmasıyla yaşamayı öğrenmeyi tercih edebilir. Ancak mide yanması tedavi edilmezse ciddi uzun dönemli etkilere sahiptir. İşte tedavi edilmeyen mide yanmasının yol açabileceği komplikasyonlardan bazıları:

Özofajit, Barett Sendromu ve Yemek Borusu Kanseri

Mide asitleri sürekli olarak özofagusa geldiğinde, özofagusun hassas duvarı zarar görür. Bu yaralanma özofajit adı verilen ağrılı enflamasyona yol açar. Sonuçta asit özofagusu aşındırarak kanamaya neden olur. Kanamanın ağır olması halinde, kan sindirim sistemine karışır ve koyu, katranlı yapıda bir dışkı oluşturur. Özofajit ayrıca özofagusun hduvarında ağrılı, açık yaralara, yani ülsere neden olabilir.

Az sayıda kişide, GERD kaynaklı uzun dönemli aside maruz kalmak Barett Sendromu adı verilen bir hastalığa yol açabilir. Barett Sendromu’nda, asit reflünün zarar verdiği hücrelerin yerine anormal hücreler geçer. Bu hücreler kansere dönüşme potansiyeli taşır.

Barett Sendromu bulunan kişilerin özofajeyal adenokarsinom, yani özofagus kanserine (yemek borusu kanseri) yol açabilir. Kanser riski 50 yaş üstü erkeklerde, sigara içen kişilerde ve aşırı kilolu (obez) kişilerde daha yüksektir. Şiddetli ve uzun süreli mide yanması yaşıyorsanız doktorunuza başvurunuz.

Özofagusun Daralması

Zaman içerisinde özofagusun hasar görmesi, özofagus girişinin daralmasına neden olur. Bu dar girişler yutmayı zorlaştırır ve gıda ve sıvıların mideye girişini engelleyebilir. Bu durum ayrıca özofajeyal spazmlara, yani kalp krizine benzeyen göğüs ağrılarına neden olabilir.

Astım ve Diğer Solunum Yolları Problemleri

Astım ve mide yanması genellikle birlikte seyreder. Yapılan araştırmalar astım hastalarının %30 ila %80’inin GERD semptomları da gösterdiğini ortaya koymaktadır. Astımın GERD’e veya GERD’in astıma neden olup olmadığı henüz bilinmemektedir. GERD ile astım arasındaki bağlantının olası açıklamalarından biri, mideden geri gelen asitlerin solunum yoluna girmesidir.

Ayrıca GERD ve kontrol edilmeyen mide yanması kronik bronşit, kronik öksürük, kronik sinüzit, amfizem, pulmoner fibrosis, tekrarlayan pnömani gibi durumlara yol açabilir.

Ses ve Boğaz Problemleri

Mide yanması veya GERD’den kaynaklanan asitler boğazı etkileyerek ses kısılması ve larenjite neden olabilir. Özellikle şiddetli asit reflü görülen hastalarda ses değişiklikleri bildirilmiştir. Neyse ki ses ve boğaz problemleri GERD tedavisine çoğunlukla olumlu cevap vermektedir.

Reflüye Bağlı Diş Problemleri

Sert asitler ağıza ulaştığında diş minesine zarar verebilir. Yapılan çalışmalar GERD (mide yanması) hastalarının normalden fazla diş erozyonu geçirdiğini göstermektedir. Bu durum ayrıca ağız kokusuna neden olabilir ve salya üretimini arttırabilir.

Çocuklarda Mide Yanması Komplikasyonları

Bebeklerde ve çocuklarda da mide yanması ve diğer GERD semptomları görülebilir. Bebekler ve çocuklar bu hislerini doğru bir şekilde açıklayamasalar da tedavi edilmediği takdirde yetişkinlerde görülen komplikasyonlar onlarda da görülebilir. Şiddetli reflü görülen bebekler düzgün beslenememektedir. Bu da gelişme bozukluğuna neden olabilmektedir. Bebeklerin mide asitlerini soluması tekrarlayan pnömaniye neden olabilir. Bazı araştırmacılar reflüye bağlı olarak solunum yollarının kapanmasının ani bebek ölümüne neden olabileceğini dahi bildirmektedir.

Reflü Komplikasyonlarından Kaçınmak

Geçirdiğiniz mide yanmasının özofajit veya özofajeal kansere neden olacağından endişelenmeden önce, mevcut tedavi seçeneklerini bilmeniz gerekmektedir. Bu tedaviler hem mide yanmasını iyileştirecek, hem komplikasyon riskini azaltacaktır.

Gastroenterologlar özofagusa bakarak teşhiste bulunmak için endoskop adı verilen küçük bir mikroskop kullanmaktadır. GERD tedavisi genellikle ilaçlardan ve yaşam tarzındaki değişikliklerden oluşur. Ancak nadir durumlarda asitin yukarı çıkmasını engellemek için ameliyat gerekebilir.

BU YAZIYI PAYLAŞIN

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

BENZER YAZILAR

Mide Yanması Canınızı Sıkmasın: Evde Doğal Bitkisel Çözümler Burada

Doğal antasitler mide yanması ve asit reflü belirtilerini çabucak ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Ev yapımı antasitler mide yanması,...

Dışkının Açık Renk Olması Hangi Hastalığın Belirtisidir? Bu yazımızda

Dışkının açık renk olması veya açık renk dışkılama biliyer sistem ile ilgili bir problemin göstergesi olabilir. Biliyer sistem...

Zencefil İshale İyi Gelir mi?

Zencefil iyileştirici özellikleri sayesinde bitkisel ishal tedavisi karışımlarının vazgeçilmez unsurlarından biridir. Hatta zencefilin binlerce yıldır ishal tedavisinde kullanıldığı...

Bağırsakları Temizleyen Yiyecekler, İçecekler, Bitki Çayları

Kolon temizliği bağırsaktaki atık maddeleri ve toksinleri uzaklaştırmak için kullanılan yöntemlere verilen genel bir isimdir. Bağırsak temizleme dendiğinde...