Yüksek früktoz içeren mısır şurubu doğal şekerin yerine kullanılan yapay bir tatlandırıcıdır. Mısırın öğütülüp mısır nişastasına dönüştürülmesi, ardından da glukoz şurubunu elde etmek için işlenmesiyle üretilir. Mısır şurubu hazır gıda üretiminde o kadar yaygındır ki mutlaka her evde mısır şurubu içeren bir pakete rastlamak mümkündür. Peki mısır şurubunun zararları nelerdir? Bu yazımızda mısır şurubunun zararları ve tehlikesi hakkında bilgi verilecektir.
Mısır şurubu neden kullanılır? Nelerde bulunur?
Mısır şurubu gıda üreticileri tarafından sıklıkla kullanılır, çünkü doğal şekere göre ucuzdur ve kullanımı kolaydır. Neredeyse her tür gıdayla bir araya gelebilir, çabuk bozulmaz.
Özellikle asitli ve asitli olmayan içecekler, şekerli kahvaltılık gevrekler, reçel, jöle, ketçap, aromalı yoğurt, salata sosu ve dondurmalarda bulunur.
Mısır şurubunun zararları muhtemelen çokça duyduğunuz bir şeydir. Peki mısır şurubunun zararları nelerdir? Öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.
1. Mısır Şurubu Kilo Aldırır
İstenmeyen kilo alımı ve obezite ölümcül hastalılara açılan bir penceredir. İstatistiklere göre yetişkinlerin yaklaşık %68.6’sı ve çocukların %31.8’i fazla kiloludur.
Mısır şurubu normal şeker gibi vücutta eritilemediğinden sürekli mısır şurubu kullanmak kilo almayı beraberinde getirecektir.
Früktoz vücutta şekere göre daha hızlı bir şekilde yağa dönüşür ve tokluk hormonu olan leptin üretimini engeller. Böylece kilo almanıza yol açar.
Asitli içeceklerin bir çoğu früktoz içerdiğinden bunları içmemek ve ailenize içirmemek sağlıklı bir yaşamın temel adımlarındandır.
2. Enflamasyon
Vücuttaki enflamasyon diyabet, demans, kalp hastalığı, kanser ve hızlı yaşlanma gibi hastalıkların temel nedenlerinden biridir.
2005 yılında yapılan bir araştırmaya göre mısır şurubu içeren işlenmiş yiyeceklerin bağırsakta emilimi daha zordur. Sindirilmesi için bağırsaklarda diğer önemli işlemler için depolanmış bulunan karaciğer adenoz trifosfat (ATP) adlı enerjiyi fazladan kullanır.
Bağırsaklar bu enerjiyi bağırsak duvarını güçlendirmek ve hücreleri sıkıca bir araya getirerek zararlı bakterilerin ve henüz sindirilmemiş yiyeceklerin dışarı sızmasını önlemek için kullanır.
Sürekli olarak früktoz tüketildiğinde vücuttaki ATP düzeyi yükselir. Araştırmacılara göre früktoz tüketimi ürik asit düzeyini de yükseltmektedir. Bağırsalar mısır şurubunu sindirmek için ekstra enerji kullandığında, bağırsak hücrelerini bağlamak için gerekli enerji azalır. Bu da bağırsaktaki bakterilerin ve yiyeceklerin dışarıya sızarak kana karışmasına ve enflamasyonun yükselmesine yol açar.
Bu nedenle vücuttaki enflamasyonu arttırması da mısır şurubunun zararları arasında sayılmaktadır.
3. Alkolik Olmayan Karaciğer Yağlanması Hastalığı
Alkolik olmayan karaciğer yağlanması karaciğerde sağlıksız yağların birikmesi demektir. Sürekli tüketilen mısır şurubunun zararları arasında karaciğer yağlanması da sayılabilir.

Mısır şurubu vücutta normal şeker gibi sindirilmediğinden kolaylıkla kana karışır. Buradan karaciğere yol alır ve karaciğerin yağ üretmesine neden olan lipogenez adlı süreci başlatır.
Alkolik olmayan karaciğer hastalığının kendisi zararlı olmasa da bazı kişilerde enflamasyonu arttırabilir, obezite, yüksek kolesterol ve trigleserit yüksekliğine neden olabilir. Polikistik over sendromu, diyabet ve tiroit hastalıkları da yine karaciğer yağlanması nedeniyle ortaya çıkabilir.
4. Gut Hastalığı
Ürik asit sindirim sürecinde üretilir. Vücutta ürik asit fazlalığı zararlı olabilir. Sağlıklı bir kişinin vücudunda az miktarda ürik asit üretilir ve bu vücut tarafından yok edilir.
Ancak sürekli olarak tüketilen mısır şurubunun zararları arasında ürik asit üretimini arttırması da yer almaktadır. Bu ürik asit özellikle ayaklarda görülen son derece ağrılı bir artirit türüdür.

Yapılan bir araştırmada 46.393 erkek hastanın 12 yıl boyunca tükettikleri içecekler değerlendirilmiştir. Bu kişilerin 755’inde gut hastalığı teşhis edilmiş ve mısır şurubu içeren içecekler tüketen erkeklerde gut hastalığı riskinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Benzer şekilde 22 yıl boyunca düzenli olarak mısır şurubu içeren asitli içecekler tüketen kadınlarda vücutta ürik üsit yüksekliği ve gut hastalığı tespit edilmiştir.
5. Böbrek Taşı Yapar
Böbrek taşları idrardaki minerallerin bir araya gelip birbirine yapışmasıyla oluşan taşlardır. Böbrek taşları genellikle küçüktür ve idrar yoluyla vücuttan atılır. Ancak bazen böbrek taşları çok büyür ve idrar yolunu tıkayarak şiddetli ağrıya neden olur. Sık idrara çıkma, idrardan kan gelmesi, mide bulantısı, ateş ve kusma böbrek taşı belirtileri arasında yer alır.

Böbrek taşı oluşumu da mısır şurubunun zararları arasında yer alır.
48 yıllık mısır şurubu tüketimi değerlendirilen 45.984 erkek içerisinde 4.902 kişide görülen böbrek taşlarının doğrudan mısır şurubu tüketimi ile bağlantılı olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırma 2008 yılında Kidney International dergisinde yayınlanmıştır.
Bilimsel araştırmalar mısır şurubu tüketen kişilerde böbrek taşı riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Mısır şurubu tüketimi kalsiyum, oksalat ve ürik asit üretimini arttırarak böbrek taşı riskini yükseltmektedir.
6. Tip 2 Diyabete Neden Olur
Tüm diyabet hastalarının %90’ı tip 2 diyabet hastasıdır.
Bir şey yediğinizde vücudunuz hücrelerin enerji olarak kullanacağı glukozu üretir. Vücutta üretilen bir hormon olan insülin hormonu glukozu hücrelere iletir.

Tip 2 diyabet hastalarında vücut insülin üretir ancak insülindeki glukozu tam olarak alamaz. Vücut buna daha fazla insülin üreterek, sonra da insülin üretmeyi durdurarak cevap verir. Bu da kan şekerinin tehlikeli düzeye çıkmasına neden olur.
2007 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre Tip 2 diyabet hastalarının düzenli olarak früktoz ve şekerli içecek tüketen kişiler olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle mısır şurubunun zararları arasında Tip 2 diyabete neden olmasını da saymak mümkündür.
Tip 2 diyabette kan şekerinin yükselmesi böbreklere zarar verir, dişleri çürütür, görmeyi engeller ve kalp hastalığı/felç riskini yükseltir.
7. Trigliserit Düzeyini Yükseltir
Trigliseritler kanda bulunan bir tür yağdır. Vücudunuz yiyeceklerden aldığı ekstra kalorileri yağın önemli bir kısmını enerji üretmek üzere kullanır. Kalanını yağa dönüştürür.
Fiziksel egzersiz yoluyla yaktığınızdan daha fazla kalori alırsanız kandaki trigliserit düzeyi doğal olarak yükselecektir. Trigliserit yüksekliği koroner arter hastalığı ve kalp krizi riskini yükseltir.
2 hafta boyunca günde 3 porsiyon mısır şurubu içeren içecek tüketen kişilerle yapılan bir deneyde bu kişilerde trigliserit düzeyinin yükseldiği ve genel olarak kalp hastalığı riskinin arttığı tespit edilmiştir. Bu çalışma 2011 yılında yayınlanmıştır.
8. Kötü Kolesterolü Yükseltir
Kötü kolesterol adı üstünde vücudunuza zararı olan kolesteroldür. 2013 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre yüksek düzeyde mısır şurubu, yani früktoz tüketimi vücutta kötü kolesterol düzeyini yükseltmektedir.
LDL (kötü kolesterol) zaman içerisinde damarların içerisinde birikerek kalbe oksijen taşıyan damarlardan kan akışını daraltır.

Buna koroner arter hastalığı adı verilir. Nihayetinde damar tamamen tıkanır, kalbe kan akışı kesilir ve kalp krizi gerçekleşir. LDL kolesterolü yüksek olan fazla kilolu çocukların normal kilolu çocuklara göre daha fazla mısır şurubu içeren yiyecek ve içecek tükettiği tespit edilmiştir. Bu araştırma 2007 yılında American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanmıştır.
9. Yüksek Tansiyona Neden Olur
Hipertansiyon olarak da bilinen yüksek tansiyon damarlardaki kan akışı hızının çok yüksek olmasıdır. Bu durum damarlara zarar verir, nihayetinde kalp sağlığını bozar.

Yapılan bir araştırmada hayatında ilk kez felç geçiren kişilerin %77’sinde, ilk kez kalp krizi geçiren kişilerin %69’unda ve kalp yetmezliği hastalarının %74’ünde yüksek tansiyon bulunmaktadır.
Yüksek düzeyde mısır şurubu tüketimi ile hipertansiyon arasında bir bağlantı olduğu tespit edilmiş ve bu araştırma 2011 yılında yayınlanmıştır.
10. Göbeğin Yağlanmasına Neden Olur
Göbek yağları hem erimesi en güç, hem de sağlık için en zararlı yağ türüdür. Bel çevresindeki yağlar diğer faktörlerle bir araya geldiğinde kalp krizi ve kalp hastalığı riskini yükseltir. Ayrıca astım ve Alzaymır hastalığına yakalanma ihtimalini yükseltir.

2007 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre sürekli olarak mısır şurubu içeren yiyecek ve içecekler tüketen kişilerde göbek yağları artmaktadır.
Mısır şurubunun yüksek düzeyde tüketimi ile birlikte alkol tüketimi olan kişilerde göbek yağları ve kalp komplikasyonları daha fazla görülmektedir.
Kaynaklar
Bu yazı uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan bilimsel araştırmalara dayanmaktadır.
- http://cosmos.ucdavis.edu/archives/2010/cluster7/Ruediger_Erik_HFCS.pdf
- http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1832542
- http://ajcn.nutrition.org/content/79/4/537.full#ref-3
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3406258/
- http://www.chori.org/Principal_Investigators/Shigenaga_Mark_K/shigenaga_overview.html
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2714385/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21067942
- http://www.journal-of-hepatology.eu/article/S0168-8278%2808%2900164-5/abstract
- http://www.bmj.com/content/336/7639/309.long
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21068145
- http://jasn.asnjournals.org/content/20/3/457.full
- http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0085253815529517
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17513405/
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3200248/
- http://jn.nutrition.org/content/143/9/1391.long
- http://ajcn.nutrition.org/content/86/4/1174.long
- http://www.sciencedaily.com/releases/2011/07/110728082558.htm
- https://www.heart.org/idc/groups/heart-public/@wcm/@sop/@smd/documents/downloadable/ucm_319587.pdf
- http://jasn.asnjournals.org/content/early/2010/07/01/ASN.2009111111.abstract
- http://circ.ahajournals.org/content/116/5/480.long