Sigara içmek sizi öldürebilir! Neredeyse herkes bunu bilir. Peki sigara içmiyor olsanız bile sigara dumanına maruz kalmanın, yani pasif içicilik durumunun sizin için ne kadar zararlı olduğunu biliyor musunuz? Bu yazımızda pasif içiciliğin zararları hakkında bilgi vereceğiz.
Pasif içicilik, tütün ürünleri kullanan kişilerin kullandığı sigara, pipo, puro gibi ürünlerin nefes yoluyla havaya bıraktığı dumanın diğer kişiler tarafından solunmasıdır. Bu duman bir araba, ev, restoran veya başka kapalı mekanlarda havayı hızlı bir şekilde kaplamaktadır.
Sigara içmeyen kişiler istemeden de olsa havadaki bu dumanı soluduğunda buna pasif içicilik adı verilir ve insan sağlığına son derece zararlı olduğu bilinmektedir.
Amerika Hastalıkları Önleme Kurumu’na göre pasif içicilik dünyada her yıl yaklaşık 41.000 yetişkin ve 400 bebeğin ölümüne sebep olmaktadır.
Pasif içicilik benzopiren, formaldehit, hidrojen siyanit ve amonyak dahil 4.000’den fazla kimyasal içeren, yüksek düzeyde zehirli bir dumana maruz kalmak demektir.
Sigara içmeyen bir çocuk veya yetişkin pasif içicilik yoluyla toksik kimyasallara maruz kaldığında çeşitli sağlık sorunlarının yaşanması kaçınılmazdır. Bu nedenle çevrenizde sigara içen kişilere bu yazımızı göstererek pasif içiciliğin zararları hakkında onları bilgilendirebilirsiniz.
İşte pasif içiciliğin zararları:

1. Akciğer Enfeksiyonları

Pasif içicilik kapsamında sigara dumanına maruz kalan kişiler, özellikle de çocuklar kronik bronşit ve zatürre gibi akciğer hastalıklarına karşı daha fazla risk altındadır.
Pasif içicilik şeklinde toksik dumana sürekli olarak maruz kalmak hem akciğerler hem de genel sağlık üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Toksik kimyasallar hava kanallarını daraltarak nefes almayı zorlaştırabilir. Ayrıca kronik iltihap ve akciğerlerde şişmeye yol açar. Akciğerlerinizin güçlü ve sağlıklı olması için pasif içicilik durumundan kendinizi korumalısınız.
2000 yılında BMC Kamu Sağlığı tarafından yapılan bir araştırmaya göre pasif içicilik kadınlarda kronik bronşit için önemli risk faktörleri arasında yer almaktadır.
2. Akciğer Kanseri

Sigarada bulunan kimyasallar kansere karşı koruyan genler de dahil olmak üzere DNA yapınıza zarar verebilir.
Sigara içmek akciğer kanseri için birincil risk faktörlerinden biridir, ancak pasif içicilik de kişilerde akciğer kanseri riskini arttırmaktadır.
Lung Cancer dergisinde 2008 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre pasif içicilik durumuna maruz kalan kişilerde akciğer kanseri riski artmaktadır. Ayrıca bu çalışmada 25 yaşından önce pasif içicilik durumuna maruz kalan gençlerde akciğer kanserinin daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir.
2016 yılında Japonya Klinik Onkoloji Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre yetişkinlerde ev ortamında pasif içicilik durumuna maruz kalmak akciğer kanseri riskini önemli ölçüde arttırmaktadır.
Akciğer kanserinin yanı sıra servik ve mesane kanseri de pasif içicilik durumuna maruz kalan kişilerde daha yaygın görülen kanser türleri arasındadır.
3. Astım

Her türlü tütün dumanı özellikle astım hastalarında akciğerlere zarar vermektedir. Pasif içicilik, astım krizlerini engellemek için kaçınmanız gereken durumlardan biridir. Çünkü pasif içicilik astım krizlerini tetiklemektedir.
Pasif içicilik durumuna maruz kalan çocuklar daha fazla astım riski flhrıyfyrr. Kamu sağlığı açısından bu sonuçlar halka açık alanlarda tütün ürünlerinin içilmesinin yasaklanmasını destekler niteliktedir.
2015 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre pasif içicilik durumuna maruz kalan astım hastası çocuklarda astım krizleri nedeniyle hastaneye yatma riski iki kat artmakta ve akciğer fonksiyonu test sonuçları daha kötü çıkmaktadır.
2017 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre ise pasif içicilik durumuna maruz kalan çocuklarda astım hastalığı daha şiddetli seyretmektedir. Araştırmacılar
4. Kalp Hastalığı

Gerek tütün ürünleri kullananlar gerekse de pasif içicilik durumuna maruz kalan kişiler kardiyovasküler hastalık riskini daha fazla taşımaktadır.
Sigara dumanına maruz kalmak kalp atışının hızlanmasına, kalbe daha az oksijen taşınmasına ve kan damarlarının kısıtlanmasına neden olmaktadır. Bütün bunlar bir araya gelerek tansiyonu yükseltmekte ve kalbin çalışmasını zorlaştırmaktadır.
Tütün ürünlerindeki zararlı kimyasallar kan hücrelerine zarar vererek kalbin ve kan damarlarının işleyişini bozabilmektedir. Bu da arteroskleroz riskini arttırarak kişilerde kalp krizi veya felç riskini arttırmaktadır.
2016 yılında yayınlanan bir araştırmanın elde ettiği bulgular pasif içicilik dumanının periferal arter hastalığı riskini de arttırdığını ortaya koymuştur.
5. Doğum Kilosunun Düşük Olması

Pasif içicilik durumuna maruz kalan hamile kadınlarda bebek daha düşük kiloyla doğmaktadır. Hamilelikte sigara dumanı plasenta yoluyla bebeğe ulaşan oksijen ve besin miktarını azaltmaktadır. Bu da bebeğin rahmin içerisindeki gelişimini etkileyerek düşük bir kiloyla doğmasına yol açmaktadır.
2011 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre hamilelikte sigara dumanına maruz kalmak düşük kilolu doğum ile birlikte erken doğuma da yol açabilmektedir.
2013 yılında yayınlanan bir diğer araştırmaya göre hamilelikte pasif içicilik kadınlarda erken doğum ve düşük riskini de arttırmaktadır.
Ayrıca hamilelikte pasif içiciliğe maruz kalan kadınların bebeklerinde ani bebek ölümü sendromu olasılığı artmaktadır. Bu nedenle sağlıklı bir hamilelik için hamilelik süresince tütün ürünlerinden ve pasif içicilikten uzak durmanız gerekmektedir.
6. Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması

Pasif içiciliğe maruz kalmak bağışıklık sistemi için de zararlıdır. Toksik kimyasallar bağışıklık hücrelerini bastırarak bağışık sistemini zayıflatıcı bir etki yapmaktadır.
Toksik kimyasallar solunduğunda bu durum bağışıklık hücrelerinin sayısını etkileyerek diğer hücrelerin de işleyişini bozmaktadır. Pasif içicilik durumuna maruz kalan kişiler solunum yolları enfeksiyonlarına, alerjilere ve hatta grip ve nezleye daha yatkındır.
Pasif içicilik vücudun da daha erken yaşlanmasına neden olmaktadır.
7. Cildin Erken Yaşlanması

Pasif içicilik cildiniz için de son derece zararlıdır.
Tütün ürünlerinin dumanı hem sigara içen kişinin kendisi hem de etraftaki kişilerde inflamasyona neden olur. Ayrıca serbest radikal asarını tetikler, cilt hücrelerinin zarlarına zarar verir, cildin kırışmasına ve sarkmasına yol açar.
Ayrıca pasif içiciliğe maruz kalmak cilde sıkılık ve genç bir görünüm kazandıran kolajen miktarını da azaltır.
2015 yılında Biyokimyasal ve Biyofiziksel Araştırmalar dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre pasif içicilik kolajen kaybına yol açmaktadır. Ayrıca cildin görünümünü bozmakta ve yaşlanma sürecini hızlandırmaktadır.
Pasif İçiciliğin Zararları Hakkında Alınabilecek Önlemler
- Evinizde ve aracınızda sigara içilmemesi konusunda sıkı kurallar kuyun ve herkesin bu kurallara uymasını sağlayın.
- Sizin ve çocuğunuzun çevresinde kimsenin sigara içmesine izin vermeyin.
- Dumansız bir ortam oluşturmaları için ailenizi, arkadaşlarınızı ve komşularınızı teşvik edin.
- Çocuğunuzu sigara içmenin yasak olmadığı ortamlardan uzak tutun.
- Çocuğunuzun okulunda sigara içilmediğinden emin olun.
- Restoran ve kafelerde sigara içilmeyen bölümlerde oturmayı tercih edin.
- Çocuğunuza sigara dumanından uzak durması gerektiği konusunda eğitim verin.
- İyi bir rol model olun. Çocuğunuzun etrafında sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanmayın.