Sabahları elleriniz mi şişiyor? Sabahları ellerin şişmesi yaygın olarak artrit belirtisidir. Sabahları ellerin şişmesi günlük hayatınızı çok çeşitli şekillerde olumsuz etkileyebilir. Peki sabahları eller neden şişer? Sabahları şiş ellerle uyanmak neyin belirtisi?
Sabahları uyanınca ellerin şişmesi problemi yaşayan kişiler genellikle duş alma, diş fırçalama, giyinme, kahvaltı hazırlama hatta araç kullanma gibi konularda problem yaşarlar. Sabah ellerin şişmesi yaygın görülen bir problem olsa da nedenleri kişiden kişiye göre değişebilmektedir.
Sabahları ellerin şişmesi neden olur?
Sabah ellerin şişmesi çok çeşitli nedenlerden kaynaklanabileceğinden tedavi hakkında karar verilmeden önce bu duruma neden olan faktörlerin dikkate alınması gerekir. Sabah ellerin şişmesi şunlardan kaynaklanabilir:
1. Dehidrasyon
Sabah ellerin şişmesi çok büyük oranda vücudun su tutmasından kaynaklanmaktadır. Gün içerisinde yeterince su içmiyorsanız vücudunuz uyku esnasında dehidrasyona uğrar. Yani vücut sahip olduğu sıvıyı dokularda saklar. Sonuç olarak ellerde, parmaklarda, ayaklarda şişme ortaya çıkar.
2. Uyku Pozisyonu
Uyuma şekliniz sabahları ellerin şişmesi sonucunu doğurabilir. Gece uykusu esnasında çok hareketli kişilerde genellikle bileğin bükülmesi vb. gibi nedenlerle sabahları ellerin şişmesi problemi ortaya çıkabilmektedir.
3. Artrit
Artrit eklemlerin iltihaplanmasıdır. Sabahları ellerin şişmesi artritten kaynaklanabilir. Artrit nedeniyle ortaya çıkan şişlik ve sertleşme sabah uyandıktan sonra saatlerce devam edebilir. Bu durum genellikle el ve parmaklardaki gibi küçük eklemlerde görülen bir durumdur.
Artritin en yaygın türü olan romatoid artrit sabahları ellerin şişmesi sonucunu doğurabilir. Parmak eklemleri arasındaki kıkırdak dejenere olduğunda kireçlenme gelişirken parmaklarda ve ellerde psoriatik artrite bağlı şişlikler oluşur. Servik veya boyun spondilozu boyunda görülen bir artrit türü olmakla birlikte parmaklara sirayet edebilir.
4. Yüksek Sodyumlu Beslenme

Sodyum yönünden yüksek beslenme sabahları ellerin şişmesi sonucunu doğurabilir. Sodyum oranı yüksek yiyecekler (kızarmış, işlenmiş yiyecekler, sosis, salam gibi işlenmiş et ürünleri ve soslar) yiyorsanız ve sağlıklı yiyecek yeme oranınız düşük ise vücudunuz su tutmaya başlayacaktır.
5. Böbrek Problemleri
Böbrek ve karaciğer ile ilgili problemler sabahları ellerin şişmesi problemine yol açabilir. Bu organların her ikisi de vücuttaki sıvıların süzülmesinden sorumludur ve bu iki organ da doğru bir şekilde çalışmadığı takdirde ellerde ve ayaklarda sıvı birikmesi kaçınılmaz olacaktır.
6. Alerjiler
Alerjiniz varsa vücutta reaksiyona yol açan nesnelere temas etmeniz yüksek bir olasılıktır. Bu da sabahları ellerin şişmesi gibi bir alerjik reaksiyona yol açabilir.
Örneğin anjiyoödem veya anjiyonörotik ödem cilt altı yüzeyin şişmesi ile bilinen cilt rahatsızlıklarıdır ve bunlar genelde alerjik reaksiyondan kaynaklanır. Bu hastalıklar tipik olarak gözlerdeki, kulaklardaki ve dudaklardaki cilt altı dokusunu etkilemekle birlikte parmakları da etkileyebilir.
7. Hamilelik
Hamileyseniz sabah ellerin şişmesi, ayaklarda ve parmaklarda şişlik gibi sorunlar yaşamanız muhtemeldir. Bunun çeşitli sebepleri vardır. Hamilelik süresince vücudunuzda yaklaşık %50 daha fazla sıvı ve kan bulunur ve bunlar bebeğin büyümesini destekler. Hamilelikteki ağırlığınızın yaklaşık %25’i vücudun tuttuğu sıvılardan gelir. Bu fazla sıvının belirli bir kısmı da ellere ve ayaklara gidecek, sonuçta sabah ellerin şişmesi durumu ortaya çıkacaktır.
8. Hareketlilik veya Hareketsizlik
İşyerinde, spor yaparken veya başka aktivitelerde ellerinizi sürekli olarak kullanıyorsanız kan dolaşımının zayıflaması nedeniyle ellerde şişlik görülebilir. Aynı zamanda uyurken hareketsiz olmak da ellere yönelik kan akışının artması nedeniyle sabah ellerin şişmesi sonucunu doğurabilir.
9. Enfeksiyonlar
Tırnaklarda görülen tırnak iltihabı (paronişya), selülit iltihabı, bakteriyel cilt enfeksiyonu, kemik iliği iltihabı (osteomiyelit) gibi enfeksiyonlu hastalıklarda bağışıklık sistemi iltihapla savaşmakta iken sabah ellerin şişmesi durumu ortaya çıkabilir.
Sabahları Ellerde Şişlik Belirtileri
Sabahları ellerin şişmesi, sertleşme uyuşma veya karıncalanma gibi problemlere neden olabilecek 40’dan fazla hastalık söz konusudur. Sabahları ellerin şişmesi ile birlikte aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:
- Ağrı: Sabahları ellerin şişmesi nedeniyle ortaya çıkan ağrı sürekli olabileceği gibi aralıklı şekilde de olabilir. Eller ve parmaklar hareket halinde iken ya da istirahat durumundayken ağrıyabilir. Diğer yandan bu ağrı elin bir kısmında hissedilebileceği gibi tamamında da hissedilebilir.
- Sertleşme: Sabahları ellerin şişmesi ile birlikte en yaygın görülen belirtilerden biri de sertleşmedir.
- Eklemi hareket ettirirken zorluk çekme: Sabahları ellerin şişmesi ile birlikte parmakları hareket ettirmekte zorluk çekilebilir.
Sabah Ellerin Şişmesi Tedavi Yolları
Sabah ellerin şişmesi neden kaynaklanırsa kaynaklansın ağrıyı azaltmak için yapabileceğiniz bazı şeyler mevcuttur:
- Ellerinizi 3-5 dakika boyunca baş hizasının üzerinde durun.
- Ellerinize masaj yapın. Bunu sizin yerinize bir başkası da yapabilir.
- Kaslarınızı hareket ettirecek egzersizler yapın.
- Soğuk kompres hazırlayarak ellerinize uygulayın.
- Gün içerisinde en az 1.5-2 litre su için.
- Alkol tüketimini azaltın.
- Tuzlu ve işlenmiş yiyeceklerden uzak durun.
- Düzenli olarak egzersiz yapın.
- Anti-enflamatuvar tedaviler hakkında doktorunuzla görüşün.
Sabah ellerin şişmesi oldukça can sıkıcı bir durum olabilir. Bunun neden kaynaklandığını anlamak semptomları azaltmak için daha doğru adımları atmanızı sağlayacaktır.
Bir semptom günlüğü tutun. Ellerinizin hangi kısımlarının şiştiğini, ne zaman şiştiğini ve bu durumun ne kadar sürdüğünü not alın. Doktorunuza bu konuyla ilgili ne kadar fazla bilgi verirseniz doğru teşhis o kadar hızlı ve kolay olacaktır.
Kaynak: