Söz konusu saç uzatma olunca yağ masajı bir gereklilik haline gelmektedir. Bu yazımızda saç uzatan yağlar ve bu yağların nasıl kullanılacağı hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Saç uzatan yağlar kullanılarak saç derisine düzenli olarak masaj yapılması saçın sağlıklı bir şekilde uzamasının sırlarından biridir. Saç uzatan yağlar ile saça masaj yapmak saç derisine kan akışını hızlandırarak saç foliküllerini uyarır. Ayrıca saçınıza hacim katar.
Saç uzatan yağlar ile saçınıza masaj yapmak saç derinizin nemlenmesini sağlar. Ayrıca elektriklenen saçlar, saç dökülmesi, kuru saçlar, saç derisinde kaşıntı ve döküntü gibi problemlerin giderilmesine yardımcı olur.
Saç derisine masaj yapmak için kullanılan saç uzatan yağlar arasında zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, badem yağı ve hint yağı oldukça popülerdir. Ancak bu yağları bazı başka temel yağlarla karıştırarak da etkisini arttırabilirsiniz. Genelde saç bakımı konusunda temel yağların önemi büyük oranda göz ardı edilmektedir.
Temel yağlar birçok iyileştirici özelliğe sahiptir. Sadece saçın sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlamakla kalmaz kepek, saç derisinde kuruluk ve hatta erken beyazlamayı bile önleyebilir.
Ayrıca temel yağların hiçbiri zararlı kimyasallar içermez ve çevre dostudur. Şimdi gelin saçı uzatan yağlar listemize detaylı olarak bakalım:
Saç Uzatan Yağlar
1. Biberiye Yağı
Biberiye yağı saçı uzatan yağlar arasındadır. Antioksidan özellikleriyle saçın hızlı uzaması için destek alır. Ayrıca biberiye yağı içeriğindeki sülfür ve silis saç dökülmesini durdurmak için önem taşımaktadır.
Ayrıca biberiye yağının antibakteriyel özellikleri saç derisini ve saçları mikroplardan temizler, kaşıntıyı ve kepeği önler.

1998 yılında Archives of Dermatology dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre biberiye aromaterapisi saçkıran tedavisinde yararlı olmaktadır.
SKINmed dergisinde 2015 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre ise biberiye yağı saç uzatan yağlar arasındadır. Saç uzatma tedavisinde kullanılan minoksidil kadar etkilidir ancak minoksidilin yan etkileri biberiye yağında yoktur.
Saçın hızlı uzaması için biberiye yağı nasıl kullanılır?
- 2-3 damla biberiye yağını 2 yemek kaşığı zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, jojoba yağı, badem yağı ya da avokado yağı içerisine ekleyin.
- Bu karışımı saç derinize sürün ve parmak uçlarınızı kullanarak 10 dakika boyunca masaj yapın.
- En az 30 dakika bekleyin ve her zamanki gibi şampuanlayın.
- En iyi sonuçları almak için haftada 2 kere uygulayın.
2. Lavanta Yağı
Lavanta yağı saçı uzatan yağlar arasındadır. Saç derisine masaj yaparak uygulandığında lavanta yağı kan dolaşımını hızlandırır, saç dökülmesini önler ve saçın hızlı uzaması için destek olur. Ayrıca saç derisinin nemlenmesini sağlar, yağ üretimini dengeler ve kepeği önler.

Ayrıca antimikrobiyel ve antibakteriyel özellikleri sayesinde saç derisi sağlığını iyileştirir. Toxicology Research dergisinde 2016 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre lavanta yağı farelerde tüylerin daha hızlı uzamasını sağlamıştır. Ancak insanlar üzerinde daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Saçın hızlı uzaması için lavanta yağı nasıl kullanılır?
- 4-5 damla lavanta yağını 2 yemek kaşığı taşıyıcı başka bir yağ içerisine ekleyin. En az 20-30 dakika saçınızda bekletip durulayın. Normal bir şekilde şampuanlayın. Bu işlemi haftada 2-3 kere uygulayın.
- Şampuanınıza, saç kreminize ya da diğer saç bakımı ürünlerinizin içine bir miktar lavanta yağı ekleyebilirsiniz.
3. Nane Yağı
Saç uzatan yağlar arasında bir diğeri nane yağıdır. Nane yağı saça kan akışını arttırır, saç foliküllerini yeniler ve saçın hızlı uzamasına yardımcı olur.
Nane yağı tıkalı gözenekleri açar, cilt hücrelerinin normal bir şekilde yenilenmesine izin verir ve saç derisinde kuruluğu önler.

2014 yılında Toxicological Research dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre nane yağı hızlı anajen fazı başlatır ve kilo alımına neden olmadan saçın hızlı uzaması için takviye sağlar.
Saçın hızlı uzaması için nane yağı nasıl kullanılır?
- 5 damla nane yağını 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağının içerisine ekleyin. Saç derisine masaj yaparak uygulayın ve 20 dakika bekleyin. Şampuanlayın. Haftada 2 kere tekrarlayın.
- 2-3 damla nane yağını şampuanınıza ekleyin ve normal bir şekilde kullanın.
4. Çay Ağacı Yağı
Çay ağacı yağı saç uzatan yağlar arasındadır. Çay ağacı yağının antibakteriyel, antimikrobiyel ve temizleyici özellikleri sayesinde saç derisi sağlığına kavuşur. Saçın hızlı uzaması kolaylaşır.

2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre çay ağacı yağı ve minoksidil karışımı saç uzamasında sadece minoksidil kullanımından çok daha etkilidir.
Çay ağacı yağı güçlü mantar önleyici özellikleri sayesinde kepekle mücadele eder. Kepeği önleyen yağlar hakkında 2002 yılında yapılan bir araştırmaya göre yüzde 5 çay ağacı yağı içeren şampuanlar kepeğin önlenmesine yardımcı olmaktadır.
Saçın hızlı uzaması için çay ağacı yağı nasıl kullanılır?
- 2-3 damla çay ağacı yağını 2 yemek kaşığı tatlı badem yağı içerisine ekleyin. Bu karışım ile saç derinize masaj yapın ve 30 dakika bekletin. Bu işlemi haftada 2 kere tekrarlayabilirsiniz.
- Bir diğer seçenek ise 1-2 damla çay ağacı yağını düzenli olarak kullandığınız şampuanın içerisine ekleyerek haftada 2 kere kullanabilirsiniz.
5. Yalancı Melisa Yağı / Limon Otu Yağı
Kepek saç dökülmesine ve saç derisinin kaşınması problemine yol açar. Bu sorunları gidermek için yalancı melisa yağı olarak da bilinen limon otu yağı son derece faydalıdır.
Antibakteriyel, antiseptik ve mantar önleyici özellikleriyle bilinen limon otu yağı saç uzatan yağlar arasındadır. Saç derisinde bakteriyel ve mikrobiyel oluşumları engeller. Saç derisini kepekten ve diğer saç derisi problemlerinden kurtarır.

Southeast Asian Journal of Tropical Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre yüzde 2 oranında limon otu yağı içeren şampuanlar kepek tedavisinde etkili olmaktadır.
2015 yılında yayınlanan bir diğer araştırmada da limon otu yağının kepek tedavisinde etkili olduğu ve 1-2 hafta içerisinde kepeği büyük ölçüde azalttığı bilimsel olarak ispatlanmıştır.
Saçın hızlı uzaması ve kepeğin yok olması için limon otu yağı nasıl kullanılır?
- Düzenli olarak kullandığınız şampuanın içerisine birkaç damla limon otu yağı ekleyin.
- Şampuanı saç derinize masaj yaparak uygulayın.
- Birkaç dakika bekleyin.
- Ilık suyla durulayın.
- Bu işlemi haftada 2-3 kere tekrarlayabilirsinz.
6. Kekik Yağı
Kekik yağı saç derisini uyarıp saç dökülmesini engellemesi nedeniyle saç uzatan yağlar listesinde yer almaktadır. Kekik yağı saç derisini yatıştırır ve kepek sorununu da önler.
1998 yılında Archives in Dermatology dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre kekik yağı saçkıran tedavisinde de etkilidir.

Saçın hızlı uzaması için kekik yağı nasıl kullanılır?
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı içerisine 2 damla kekik yağı ekleyin.
- İçerisine 3 damla lavanta yağı ekleyin ve iyice karıştırın.
- Saç derisine masaj yaparak uygulayın ve 20-30 dakika bekletin.
- Şampuanlayarak durulayın.
- Haftada 2-3 kere bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.
7. Papatya Yağı
Saç uzatan yağlar arasındaki papatya yağı kepeği önler, saç derisinde kaşıntıyı yok eder, dermatit, sedef gibi saç derisi problemlerini gidermeye yardımcı olur. Saç dökülmesini önler ve saçın hızlı uzamasını destekler.
Papatya yağı yağlı bir yapıda olmadığından sık sık kullanılabilir. Papatya yağı kullanıldıktan sonra saçın durulanması zorunlu değildir.

Saçın hızlı uzaması için papatya yağı nasıl kullanılır?
- 2 yemek kaşığı jojoba yağı içerisine 3 damla papatya yağı ekleyin. Saç derinize masaj yaparak uygulayın ve gece boyunca bekletin. Ertesi sabah saçınızı durulayın. Haftada 2-3 kere bu işlemi tekrarlayın.
- Bir diğer seçenek ise bir bardağa dörtte bir oranında su ve içerisine 10 damla papatya yağı ekleyin. Saçınızı yıkadıktan sonra bunu durulama suyu olarak saçınıza dökebilirsiniz.
Saçın Hızlı Uzaması İçin Diğer Öneriler
- Temel yağlar doğrudan uygulandığında ciltte tahriş ve alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu nedenle bunların her zaman Hindistan cevizi yağı, badem yağı, zeytinyağı gibi bir başka taşıyıcı yağ ile karıştırılarak kullanılması önerilir.
- Hassas cildi olanlar temel yağları kullanmadan önce mutlaka küçük bir bölgede alerji testi yapmalıdır.
- Yağın sürüldüğü bölgede kontakt dermatit, yanma hissi, ağrı, karıncalanma veya kızarıklık oluşursa yağı kullanmayı bırakınız.
Kaynak:
https://www.healthline.com/health/essential-oils-for-hair-growth#essential-oils