Ciltte kırmızı lekeler toplu iğne başı kadar küçük kırmızı noktalar şeklinde ya da bunların bir araya gelmesiyle daha büyük bir şekilde görülebilir. Vücutta kırmızı lekeler oluşmasının nedenine bağlı olarak bunlar kaşıntılı ya da kaşıntısız olabilir. Ancak ciltte kırmızı lekeler eğer bir böcek ya da sinek ısırığından kaynaklanıyorsa muhtemelen şişkin ve kaşıntılı olacaktır. Bazı durumlarda ise vücutta kırmızı lekeler ben şeklinde görülmektedir. Bu yazımızda ciltte kırmızı lekeler ya da kırmızı şişlikler oluşmasının nedenlerine ayrıntılı olarak bakacak, bunlardan kurtulmak için başvurabileceğiniz çözümlerden söz edeceğiz.
Vücutta Kırmızı Leke Belirtileri
Vücutta kırmızı lekeler düz bir yapıda ya da şiş olabilir. Boyut, renk tonu veya parlaklık açısından farklılık gösterebilir. Eğer ciltte kırmızı lekeler alerjik bir reaksiyondan kaynaklanıyorsa kaşıntı yapması muhtemeldir. Ancak düz yapıdaki kırmızı lekeler genellikle kaşınmaz. Sadece görsel olarak kişiye rahatsızlık verir.
Vücutta kırmızı leke belirtileri şunlardır:
- İsilik probleminden kaynaklanan küçük kırmızı lekelerin çıkması,
- Bir enfeksiyona bağlı olarak içi iltihap dolu kırmızı şişliklerin çıkması,
- Kaşıntı yapmayan veya herhangi bir rahatsızlık vermeyen düz kırmızı lekeler, yani maküller,
- Birden fazla kırmızı lekenin bir araya gelmesiyle oluşan şiddetli kaşıntı.
Ciltte kırmızı lekeler neden olur?
Şimdi gelin vücutta kırmızı lekeler oluşmasının nedenlerine detaylı olarak bakalım.
1. Peteşi
Peteşi cilt altındaki kılcal damarların çatlaması ve kanaması sonucu ciltte oluşan toplu iğne başı büyüklüğünde küçük kırmızı lekelerdir. Bunlar genelde kümelenmiş şekilde bulunur ve düz bir yapıdadır. Peteşi kaynaklı vücutta kırmızı lekeler yüzde, boyunda veya göğüste ortaya çıkabilir. Genellikle öksürme, kusma, doğum yapma ve ağırlık kaldırma gibi kasları zorlayan faaliyetlerin uzun süre yapılması nedeniyle ortaya çıkar. Belirli ilaçların kullanımı da peteşi problemini ortaya çıkarabilir. Kızıl hastalığı, streptokok boğaz ağrısı ve mononükleoz gibi enfeksiyonlu hastalıklar da peteşiye yol açan nedenler arasındadır.

Kabızlıktan kaynaklanan peteşiyi önlemek için doğal laksatiflerden yararlanabilirsiniz. Peteşi kusmadan dolayı yüz ve çevresinde oluşuyorsa sindirim sisteminizi rahatlatmak için zencefil çayı içebilirsiniz.
Peteşi ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.
2. Purpura
Cildin hemen altındaki mor veya koyu kırmızı lekeler purpura olarak anılmaktadır. Cilt altındaki küçük kan damarlarının çatladığı yerlerde genellikle mercimek tanesi büyüklüğünde ortaya çıkan purpura lekelerinin tedavisi için mutlaka doktora danışılması gerekmektedir.
3. Keratosis Pilaris
Keratosis pilaris ciltte kaşıntılı olmayan ve ağrı yaratmayan kırmızı noktalardır. Bu kırmızı noktalar genellikle kollarda, yanaklarda veya kalçalarda oluşur. Keratosis pilaris için kesin bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte uzmanlar cildin sürekli nemlendirilmesi gerektiğini belirtmektedir.

4. Sivilce
Sivilce ciltte kırmızı lekeler oluşmasına yol açan yaygın nedenlerden biridir. İçi iltihap dolu bu şişlikler yüzde, sırtta, göğüste, omuzda, kalçada, dudakta ve boyunda ortaya çıkabilir. Sivilcenin daha büyük haline papül adı verilir ve şiş kısmının tepesinde beyaz bir baş bulunur.
Sivilcenin doğal yollarla tedavisi denilince akla gelen ilk bitkilerden biri çay ağacı yağıdır. Çay ağacı yağı sivilceye neden olan bakterileri öldürmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olan bir yağdır.
5. Egzema (Atopik Dermatit)
Egzema ciltte kırmızı lekeler oluşmasının nedenlerinden biridir. Egzema kaynaklı olarak vücutta kırmızı lekeler oluştuğunda bunlar çoğunlukla yoğun bir şekilde kaşınır. Egzema kaynaklı kırmızı lekeler bazı durumlarda içi su dolu kabarcıklar şeklini alabilir.

Egzema kaynaklı olarak ortaya çıkan kaşıntılı kırmızı lekeleri yatıştırmak için organik Hindistan cevizi yağı, cadı fındığı yağı, aloe vera gibi bitkilerden karışım hazırlayabilir ve kaşıntı ve kızarıklığı azaltabilirsiniz.
6. Sedef
Sedef ciltte kırmızı lekeler oluşmasına yol açan bir cilt hastalığıdır. Guttate psoriazis adı verilen bir sedef türünde ciltte kırmızı lekeler oluşur ve bu lekeler açık kırmızı ya da pembe şişlikler şeklindedir. Bunlar kaşıntılı olabilir ve şiddetli kaşınması halinde enfeksiyon kapabilir. Sedef kaynaklı olarak vücutta kırmızı lekeler oluşması halinde bu lekeler bir araya gelerek büyük bir kırmızılık oluşturabilir.

Sedef hastaları sedef semptomlarını azaltmak için kapsaisin kremini yaygın olarak kullanmaktadır.
7. Ürtiker (Kurdeşen)
Belirli cilt reaksiyonları sonucunda ciltte büyük kırmızı kaşıntılı şişlikler ortaya çıkabilir. Halk arasında kurdeşen olarak bilinen bu durum aniden ortaya çıkar ve tamamen geçmesi birkaç hafta sürebilir. Daha büyük kabarcık benzeri şişliklerin nerede çıktığına bağlı olarak tahriş, ağrı ve vücudun genelinde şişme yapabilir.

Bir yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı içerisine 5 damla papatya yağı ya da lavanta yağı ekleyerek günde iki kere rahatsızlık gördüğünüz bölgelere masaj yaparak uygulayınız.
8. Anjiyom (Çilek anjiyomu)
Ciltte kırmızı lekeler çilek anjiyomu adı verilen bir tür kırmızı ben olabilir. Çilek anjiyomu açılan kan damarlarının parlak çilek renginde benlere yol açmasıdır. Bu zararsız ancak kaşıntılı cilt lekelerinin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte yaşın bunda etkili bir faktör olduğu düşünülmektedir.

9. İsilik – Pişik
Vücutta kırmızı lekeler bir araya gelerek genişçe bir kırmızılık oluşturur ve isilik ortaya çıkar. Bu kaşıntılı kırmızı lekeler vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. İsiliğin nedeni genellikle terin gözenekleri tıkayarak kaşıntı ve kızarıklığa yol açmasıdır.
İsiliği doğal yollarla tedavi etmek için ilgili bölgeye yulaf macunu hazırlayarak uygulayabilirsiniz. Bu doğal yöntem kaşıntıyı azaltmaya da yardımcı olacaktır.
10. Çıban
Deri altındaki oluşan bir enfeksiyon da ciltte kırmızı lekeler oluşmasına yol açabilir. Çıban içi iltihap dolu olarak ciltte ortaya çıkan, genellikle ağrılı şişliklerdir. Çıban önce küçük boyutta bir kırmızılık şeklinde ortaya çıkar. Enfeksiyon geliştikçe çıban halini alır, kızarır ve boyutu büyür. Zamanla beyaz bir baş oluşur, patlar ve enfeksiyon akar.

Çıban üzerine düzenli olarak sıcak kompres uygulayarak iltihabın akmasına yardımcı olabilir ve iyileşmeyi hızlandırabilirsiniz.
11. Rosacea (Gül Hastalığı)
Ciltte kırmızı lekeler oluşmasının bir diğer nedeni kaşıntılı olmayan kronik iltihaplı bir cilt hastalığı, yani rosacea olabilir. Rosacea ciltte kırmızı şişlikler, püstüller, kalın ve büyük lekeler şeklinde ortaya çıkabilir. Rosacea genellikle yüzde ortaya çıkmakta, birden fazla şişlik bir araya gelerek yüzde büyük kırmızı bir leke oluşturmaktadır.

Yüzünüzdeki kırmızı şişlikleri azaltmak için düzenli olarak Manuka balı maskesi uygulayabilirsiniz.
Detaylı bilgi için rosacea (gül hastalığı) hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz.
12. Böcek Isırması veya Sokması
Böcek ısırması ya da arı sokması ciltte büyük kırmızı ve kaşıntılı lekeler oluşmasına yol açabilir. Ciltte kırmızı lekeler bir ısırıktan kaynaklandığında ani ve keskin bir ağrı ile birlikte kırmızı bir şişlik ortaya çıkar. Genellikle bu tür lekelerin iyileşmesi yaklaşık 6-7 gün almaktadır.

Ciltte birden fazla olup kümelenmiş şekilde bulunan kırmızı lekeler aslında tahtakurusu ısırığından da kaynaklanabilir. Bazı kişilerde tahtakurusu ısırığı alerjik reaksiyona yol açmaktadır.
Bir miktar yemek sodası içerisine su ekleyerek macun elde edin. Bunu böcek ısırıkları üzerine sürerek rahatlayabilirsiniz. Yemek sodası böcek ısırığının kaşıntısını azaltıp iyileşmeyi hızlandıracaktır.
13. Cilt Alerjileri
Belirli iritant maddelere maruz kalmak kırmızı renkte kaşınan lekeler, yani kontakt dermatit problemine yol açabilir. Informed Health Online dergisinde yayınlanan rapora göre cilt alerjisi belirtileri ciltte kırmızı lekeler oluşmasına yol açmakta ve bunlar çoğunlukla kaşınmaktadır. Alerjik reaksiyon görülen bölgede cilt kuruması ve içi su dolu kabarcıklar da ortaya çıkabilir.

Kontakt dermatit problemini engellemek için hangi maddeye reaksiyon gösterdiğinizi tespit etmek ve ondan uzak durmak önemlidir. Soğuk kompres kızarıklığı, kaşıntıyı ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilir.
14. Kızıl Hastalığı
Vücutta kırmızı lekeler oluşmasına yol açan bakteriyel bir enfeksiyon olan kızıl hastalığı (scarlet fever) ciltte kırmızı noktalardan oluşan bir görüntüye yol açar. Dokunulduğunda zımpara gibi bir his verir ve birçok çocukta kaşıntıya yol açabilir. Kızıl hastalığı belirtileri şunlardır:
- Boğaz ağrısı,
- Dilin parlak kırmızı bir renk alması,
- Lenf bezlerinin şişmesi,
- Bademcilerin şişmesi,
- Genel halsizlik.

Kızıl hastalığı tedavisi genellikle antibiyotik kullanımını içermekte ve romatik ateş gibi komplikasyonları önlemeyi amaçlamaktadır.
15. Suçiçeği
Ciltte kırmızı lekeler suçiçeği hastalığından kaynaklanabilir. Suçiçeğinden kaynaklanan belirtiler ciltte küçük kırmızı lekeler olarak başlayıp zaman geçtikçe vücuda yayılır. Suçiçeği kızarıklığı çoğunlukla ilk önce yüzde ve üst gövdede ortaya çıkmaktadır.
Suçiçeği yüksek düzeyde bulaşıcı viral bir enfeksiyondur. Yani kişiler arasında bulaşabilir. Kişi suçiçeği geçirdikten sonra virüs vücutta kalır ve ileriki yaşlarda zona halinde tekrar ortaya çıkar.
16. Zona
Zona hastalığı başlangıçta ciltte kırmızı lekeler oluşmasına yol açmaz. Zonanın ilk belirtileri halsizlik ve karıncalanma hissidir. Ancak birkaç gün sonra üst vücutta kırmızı şişlikler oluşup bunlar üzeri kuru kabarcıklara dönüşür. Zona genelde vücudun tek bir yerinde ortaya çıkmaktadır. Balın antiviral ve yatıştırıcı özellikleri zonadan kaynaklanan kaşıntıyı gidermede çok etkilidir.

17. Folikülit
Saç köklerinin tıkanmasıyla birlikte genellikle kaşıntılı küçük kırmızı lekeler ortaya çıkar. Cilt tipine bağlı olarak bu kırmızı lekeler bir araya gelip ağrılı büyük şişlikler ortaya çıkabilir. Folikülit genellikle saç tıraşı gibi işlemlerden sonra ortaya çıkmaktadır.

Ciltte Kırmızı Lekeler Oluşmasının Diğer Nedenleri
Yukarıdaki hastalıklardan ve sağlık sorunlarından kaynaklanmayan kırmızı lekeler:
- Pişik,
- Uyuz,
- Mantar,
- Frengi (sifiliz)
Gibi hastalıklardan kaynaklanabilir.
Ciltte kırmızı lekeler nasıl geçer?
Ciltte kırmızı lekeler için başvurabileceğiniz birçok doğal yöntem bulunmaktadır. Bazı durumlarda bu lekelerden tamamen kurtulmak için lekelerin oluşma nedenini belirlemek gerekir. Ancak tahrişi azaltmak, kaşıntıyı hafifletmek ve enfeksiyonu gidermek için uygulayabileceğiniz birtakım yöntemler bulunmaktadır.
Ciltte Kırmızı Lekeler İçin Aloe Vera
2015 yılında aloe veranın cilde faydaları üzerine yapılan bir araştırmada aloe veranın birçok anti-inflamatuvar özellik taşıdığı belirlenmiştir. Araştırmacılara göre aloe vera cildi nemlendirmekte ve kızarıklığı azaltmaktadır. Cilde aloe vera sürmenin en az anti-histaminler ve topikal kortikosteroitler kadar etkili olduğu belirlenmiştir.

Ciltteki kırmızı lekeler için aloe vera nasıl kullanılır?
- Bir miktar aloe vera jelini keserek çıkarın ve kaşıntı, kızarıklık ve şişlik gibi belirtileri ortadan kaldırmak için cildinize doğrudan sürün.
- Bu işlemi günde 2-3 kere tekrarlayabilirsiniz.
Cilt Enfeksiyonları İçin Hindistan Cevizi Yağı ve Çay Ağacı Yağı
Enfeksiyon veya sivilce nedeniyle oluşan kaşıntılı şişliklere iyi gelen bir diğer bitkisel çözüm Hindistan cevizi yağı ve çay ağacı yağı karışımıdır.
Örneğin Dermatitis dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre Hindistan cevizi yağı cilt inflamasyonunu gideren antibakteriyel özelliklere sahiptir. Hindistan cevizi yağının dermatit ve benzeri cilt hastalıklarında iyileşmeyi hızlandırdığı tespit edilmiştir.

Ayrıca, çay ağacı yağı da üzerinde birçok araştırma yapılan doğal bir antimikrobiyel çözümdür. Çeşitli bakteriyel ve mantar kaynaklı enfeksiyonları gidermeye yardımcı olur. Clinical Microbiology Reviews dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre çay ağacı yağı mantar önleyici, antibakteriyel özelliklere sahiptir ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olur.
Cilt enfeksiyonları için Hindistan cevizi yağı ve çay ağacı yağı nasıl kullanılır?
- 2-3 damla çay ağacı yağı ile 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağını iyice karıştırın.
- Çay ağacı yağı ve Hindistan cevizi yağı karışımını ciltte kırmızı lekeler üzerine sürün.
- Kaşıntı ve enfeksiyonu azaltmak için bu işlemi günde 2-3 kere tekrarlayabilirsiniz.