Yerleşme kanaması veya implantasyon kanaması olarak bilinen kanama hamileliğin ilk belirtileri arasındadır. Ancak kanama olması hamile olmadığınız ve adet kanamasının başladığı anlamına da gelebilir. Bu nedenle implantasyon kanaması tam olarak ne zaman gerçekleşir ve görüntüsü nasıldır gibi soruların cevaplanması önem taşımaktadır. Bu yazımızda yerleşme kanamasının tanımı ve adet kanamasından nasıl ayırt edilebileceği konusunda bilgi bulacaksınız.
İmplantasyon kanaması görünümünü tanımak bu günlerde yaşadığınız karın ağrısı, memede hassasiyet ve akıntı gibi durumların hamilelikten mi, yoksa normal adet kanaması başlangıcından mı kaynaklandığını anlamanızı sağlayacaktır. Elbette hamileliğinizi teyit etmenin en güvenilir yollarından biri hamilelik testi yaptırmaktır. Ancak bebek sahibi olmak isteyen çoğu kadın özellikle de implantasyon kanaması olması ya da adet olmama durumunda hamile olup olmadığını hemen öğrenmek ister.
Yerleşme kanaması nedir?
İmplantasyon kanaması ya da yerleşme kanaması döllenen yumurtanın rahim duvarına yapışması ve büyümeye başlaması durumudur. Bu genellikle açık renk lekelenme ya da kanama şeklinde gerçekleşir. İmplantasyon kanaması son derece doğal bir süreçtir.
Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne göre hamile kadınların yaklaşık dörtte birinde hamileliğin ilk günlerinde kanama gerçekleşmektedir. Bu genellikle hamileliğin ilk belirtilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Kanama adet kanamasına benzeyebilir. Ancak yerleşme kanaması miktar, renk ve eş zamanlı belirtiler açısından adet kanamasından farklıdır.
İmplantasyon kanaması nasıl görünür?
Obstetrisyen ve jinekolog Dr. Nivin Todd’un belirttiğine göre yerleşme kanaması embriyonun rahim duvarına yapışmasını takiben gerçekleşir. İmplantasyon kanaması az miktarda pembemsi veya koyu kahverengi lekeler şeklindedir ve endişe verici bir durum değildir. İç çamaşırında görülen hafif kanama genellikle yumurtlamadan 6-12 gün sonra gerçekleşir.
Yerleşme kanaması ne zaman olur?
İmplantasyon kanaması yumurtanın bir sperm tarafından döllenmesinden 6-12 gün sonra gerçekleşir. Döllenme gerçekleştiğinde yumurtanın rahimdeki hareketi hafif bir kanama ya da lekelenmeye neden olur. Buna yerleşme kanaması denir.

İmplantasyon kanaması süresince rahim duvarında gerçekleşen değişiklikler hafif kanama ile birlikte bir miktar leğen kemiği ağrısı ortaya çıkabilir. Bu ağrı büyük oranda adet sancısı ile benzerlik gösterecektir. Yerleşme kanaması esnasında ortaya çıkan kanama ve karın ağrısı adet sancısına göre çok daha hafiftir.
İmplantasyon kanaması ne kadar sürer?
Daha önce “Yerleşme kanaması kaç gün sürer?” isimli yazımızda bu konuyu detaylı olarak incelemiştik. Özetlemek gerekirse yerleşme kanaması birkaç saat sürebileceği gibi birkaç gün de devam edebilir.
Hamile kadınların yaklaşık %20’sinde hamileliğin ilk üç ayı süresince herhangi bir sebeple kanama gerçekleşmektedir. Bu dönemde düşük riski bulunduğundan özellikle hamileliğin ilk aylarında yaşadığınız kanamalar ile ilgili doktorunuzdan bilgi alınız. Uzmanlar yerleşme kanaması geçiren kadınların %90’ında düşük görülmediğini belirtmektedir.
Akıntı ve Yerleşme Kanaması
Yerleşme kanaması süresince eş zamanlı olarak süt beyazı bir akıntı da gerçekleşebilir. Akıntı yerleşmeden önce bile gerçekleşebilir. Bunun nedeni vajina duvarının hamileliğe hazırlık için kalınlaşmasıdır. Bu son derece normaldir ve hamilelik süresince devam edebilir.
Mayo Clinic uzmanları hamilelikte akıntının ağır kokulu, süt beyazı dışında başka bir renkte olması, vajinanın kaşınması veya yanma hissedilmesi halinde doktora başvurulması gerektiğini belirtmektedir.
Yerleşme Kanaması ve Adet Kanaması Arasındaki Farklar
Birçok kadın implantasyon kanaması ile adet kanamasını ayırt etmekte zorlanmaktadır. Kanamanın hamilelikten mi yoksa normal adet kanamasından mı kaynaklandığını anlamak için vücudunuzun olağan kanama düzenini ve rengini bilmeniz gerekmektedir.
Şimdi gelin yerleşme kanaması ile adet kanaması arasındaki farklara detaylı olarak bakalım.

1. Akış
Kanamanın implantasyon kanaması olup olmadığını anlamanın yollarından biri yaşadığınız kanamanın akış biçimidir. Uzmanlar erken hamilelik belirtileri arasındaki yerleşme kanaması durumunda kanamanın açık renkte olacağını ve normal adet kanamasından farklı olacağını belirtmektedir.
Adet dönemi süresince kadınlarda kanama genellikle ilk günlerde daha yoğundur. Ayrıca bazı kadınlarda kanama çok ağır gerçekleşebilir. Ancak hamileyseniz yerleşme kanaması çok hafif olacak ve yalnızca birkaç gün sürecektir.
Bu nedenle implantasyon kanaması ile normal adet kanaması arasındaki farklardan en belirgin olanı yerleşme kanaması halinde kanamanın daha hafif olması ve kısa sürmesidir.
2. İmplantasyon Kanamasının Rengi
Yerleşme kanaması rengi açısından da ayırt edilebilir. Amerikan Hamilelik Derneği implantasyon kanaması durumunda kanamanın pembemsi lekeler veya koyu kahverengi lekeler şeklinde görüleceğini belirtmektedir. Bunun nedeni implantasyon kanaması esnasında gelen kanın adet kanından daha eski olmasıdır.

Diğer yandan yerleşme kanaması genellikle kırmızı renklidir. Adet kanaması genellikle parlak kırmızı veya bordo renklidir. Adet döneminin sonuna doğru vücudun eski kanı atması nedeniyle kanın rengi koyulaşabilir. Bütün bunlar son derece normaldir.
3. Sancının Yoğunluğu
İmplantasyon kanaması nedeniyle ortaya çıkan sancı ile adet sancısı farklı olabilir. Adet kanamasından hemen önce karın ağrısı ortaya çıkması nedeniyle bu sancılar genelde karıştırılmaktadır.
Uzmanlar yerleşme kanaması nedeniyle ortaya çıkan sancının görece daha hafif olduğunu ve uzun sürmediğini belirtmektedir. Bu hafif sancı döllenen yumurtanın rahimde ya da endometriyal duvarda kendisine bir yuva yapmaya çalışmasıdır. Bu genellikle karın ağrısı oluşturur.
Uzmanlara göre adet sancısı günlük hayatı etkileyebilecek kadar ağır olabilir. Adet sancısı genellikle sırtın alt tarafına ve bacakların üst bölgesine yayılır. Yerleşme kanaması ağrısı genellikle başka yerlere yayılmaz. Ancak hamileyseniz ve vajinal kanama ile birlikte şiddetli karın ağrısı yaşıyorsanız mutlaka bir doktora görünmeniz gerekmektedir.
4. Zamanlama
Düzenli olarak adet oluyorsanız kanamanın adet kanaması mı yoksa implantasyon kanaması mı olduğunu ayırt etmeniz kolaylaşacaktır. Amerikan Hamilelik Derneği yerleşme kanamasının yumurtlamadan yaklaşık 2 hafta sonra ortaya çıktığını belirtmektedir. Bazı kadınlar bu durumda adetin erken geldiğini düşünmektedir. İmplantasyon kanaması çoğunlukla hamileliğin diğer belirtilerinden çok daha önce ortaya çıkmaktadır.
5. Kanamanın Süresi
Adet kanaması 7-10 gün kadar uzun sürebilir. Ancak yerleşme kanamasının yalnızca birkaç saat sürmesi bile mümkündür.
İmplantasyon kanaması gelip giden lekelenmeler şeklinde olurken adet kanaması süreklidir ve regl dönemi boyunca devam eder.
Bir kadında ay içerisinde herhangi bir döllenme ve yerleşme olmaması halinde adet kanaması başlar ve bu süreçte rahim duvarını döker. Adet kanamasının ortalama süreci olan 3-5 gün boyunca endometriyal doku üzerinden kırmızı kan vücuttan atılır. Ancak adet kanaması 7-10 güne kadar devam edebilmektedir.
Yerleşme Kanaması ve Adet Kanaması: Sonuç
Kan akışı ve yoğunluğu, yerleşme kanaması rengi, hafif karın ağrısı ve implantasyon kanaması durumunun genellikle adet kanamasından önce gerçekleşmesi gibi faktörler dikkate alındığında yerleşme kanaması olup olmadığını tespit etmeniz kolaylaşacaktır. Adet kanamasından farklı olarak implantasyon kanaması iç çamaşırında pembe veya koyu kahverengi küçük lekeler şeklindedir. Görece daha hafiftir ve adet kanamasına göre daha kısa sürer.

İmplantasyon Kanaması İle İlgili Diğer Sorular
Her hamilelik birbirinden farklıdır. Bu nedenle hamileliğin erken belirtileri her kadında farklı olabilir. işte yerleşme kanaması ile ilgili sıkça sorulan sorular:
Yerleşme kanaması mutlaka olur mu?
Hayır. Döllenen yumurtanın rahim duvarına yerleşmesi esnasında lekelenme veya implantasyon kanaması her zaman olmayabilir. Yerleşme kanaması hamile kadınların bir kısmında görülmemektedir. Bazı kadınlar hamile kaldıklarında hiçbir kanama geçirmez ya da kanama o kadar hafif olur ki iç çamaşırında bile görülmeyebilir.
Yerleşme kanaması ağır geçer mi?
Hayır. Yerleşme kanaması çoğunlukla oldukça hafif ve az fark edilir bir durumdur. Hafif yerleşme kanaması kendiliğinden sona erecektir. Ancak vajinal kanamanın devam etmesi halinde mutlaka doktora danışılmalıdır.
Hamilelikte vajinal kanama ya da lekelenme tehlikeli midir?
Hamilelik süresince birtakım vajinal kanama durumları ortaya çıkabilir. Aslında bazı kadınlarda bu normal bir durumdur. Hamilelikte ortaya çıkan hafif kanamalar tehlikeli değildir. Bu genellikle vajinaya kan akışının artmasından kaynaklanan bir durumdur.
Ancak bazen hamilelikte vajinal kanama ciddi bir problemden kaynaklanabilir. Kanamanın düşük veya dış gebelik belirtileri arasnıda olması nedeniyle normalden farklı bir kanama olması durumunda mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Hamilelikte yerleşme kanaması dışında hangi belirtiler ortaya çıkar?
Hamilelikte vücudunuzda birçok değişiklik meydana gelir. Döllenen yumurta rahim duvarına yapıştığında implantasyon kanaması oluşur ve hafif bir karın ağrısı hissedilir. Ancak hamileliğin ilk belirtileri arasında başka unsurları da sayabiliriz:
Göğüslerde Değişiklikler
İlişkiden bir veya iki hafta sonra göğüsler şişmeye, hassaslaşmaya ve ağırlaşmaya başlar. Ayrıca memenin kahverengi kısmının genişlediği fark edilir.
Yorgunluk
Vücuttaki hormonel dalgalanmalar, kan şekerinin düşüp yükselmesi ve tansiyondaki değişiklikler nedeniyle normalden fazla yorgun hissedebilirsiniz.
Sabahları Mide Bulantısı
Hormonel dalgalanmalar sabahları mide bulantısına yol açabilir. Sabahları mide bulantısı ilişkiden yaklaşık bir ay sonra ortaya çıkmaktadır. Bazı kadınlarda mide bulantısı tek başına gerçekleşir ve kusma ortaya çıkmayabilir.
Sık İdrara Çıkma
Hormonlardaki değişiklikler ve hamilelik süresince kan miktarının artması sık idrara çıkma durumuna yol açabilir.

Ne zaman doktora gidilmeli?
Yerleşme kanaması kaynaklı olarak gerçekleşen hafif kanama ilişkiden sonra birçok kadında normal bir durumdur. Ancak her vajinal kanama normal değildir. Hamileliğin başlangıcında ya da ileriki dönemlerinde anormal bir kanama fark etmeniz durumunda derhal doktora gidiniz. Düşük, dış gebelik, servik bölge, plasenta ya da erken doğum gibi durumlarda da kanama ortaya çıkabilmektedir.