Yüzde Karıncalanma (Parestezi) Hissi Neden Olur? Tehlikeli midir?

Yüzde karıncalanma yaygın karşılaşılan bir şikayettir. Ellerin, ayakların veya yüzün karıncalanması sadece uzun süre uyumanızdan veya uzun saatler aynı pozisyonda kalmanızdan kaynaklanabilir. Parestezi adı verilen problem ise çevresel sinir sistemine yönelik bir travma veya yaralanmadan kaynaklanabilir.

Çevresel sinir sistemi sinir ağları yoluyla beyni vücuttaki diğer organlara bağlayan bir sistemdir. Sinir uyarımları veya sinyalleri yoluyla beynin mesaj almasını ve iletmesini sağlar.

Çevresel sinir sisteminde bir sinir sıkışması veya sinirlerde bir baskı olması halinde bu sinyaller gecikebilir, yavaşlayabilir veya engellenebilir. Bu da beynin sinyalleri yorumlama ve bunlara cevap verme kapasitesini olumsuz etkileyebilir. Bununla başa çıkmak için beyin uyuşma ve karıncalanma gibi tepkiler verir. Bu sinir yaralanmasının ilk belirtilerinden biridir.

Hafif iğne batması gibi belirtilerde baskı altındaki sinir rahatladığında bu şikayetiniz sona erecektir. Geçici parestezi genellikle hafif sinir sıkışmasından kaynaklanır ve bir süre sonra kendiliğinden ortadan kalkar.

Yüz yaralanmalarının neredeyse hepsinde trigeminal sinirler mekanik olarak sıkışır, gerilir veya iltihaplanır. Bu durumda yüzde karıncalanma başlangıçta hafif seyreder. Yüzün karıncalanması hissi ile birlikte belirgin bir yüz ağrısı söz konusu ise trigeminal nevralji adı verilen nörolojik hastalıktan söz edilebilir.

Yüzde karıncalanma hissi neden olur?

Yüzün karıncalanması tek başına bir hastalık olmayıp sinir veya sinir fonksiyonunu etkileyen hastalıkların belirtisi olabilir.

Yüzün karıncalanması hissi nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Psikiyatrik bir hastalık,
  • Üst omurilik veya beyin sapının arka tarafında hasar,
  • Yüzde 5-6 civarında dehidrasyon,
  • Dolaşım yetersizliği,
  • B6 vitamini eksikliği,
  • Kronik hemodiyaliz alan kişiler,
  • Kronik alkolizmde yetersiz beslenme,
  • Hamilelik veya emzirme,
  • Penisilamin, izoniyezid veya fenelzin gibi bazı ilaçlar,
  • Felç, transverse miyelit, ensefalit, diş veya yüz bölgesi yaralanmaları, trigeminal sinir sıkışması, sarcoidoz, otoimmun hastalıkları gibi sinir sistemine ilişkin problemler.

Yüzde Karıncalanma Belirtileri Nelerdir?

Yüzün karıncalanması temel olarak yüzde uyuşma ve karıncalanma hissi olarak tarif edilebilir. Yüzde karıncalanma ile birlikte;

  • Yüz bölgesinde cilt hassasiyeti,
  • Bazen ağrı görülebilir.

Yüzde karıncalanma nasıl teşhis edilir?

Yüzün karıncalanması şikayeti sonrasında öncelikle hastanın tıbbi geçmişi incelenir. Bazı kişiler yüzde hassasiyet kaybı veya benzeri nörolojik hasarları yüzde karıncalanma olarak yorumlayabilmektedir.

Teşhis sürecinde his azalması veya his kaybı görülen alanlar tespit edilir. Yüzün karıncalanması hissi nedenini tespit etmek için doktorunuz şu uygulamaların yapılmasını isteyebilir:

  • Felç şüphesi durumunda emar (MRI) veya CT taraması,
  • Başka hastalıkların tespiti için kan tahlilleri,
  • Yüzün karıncalanması hissinin psikiyatrik olması ihtimaline karşı psikiyatri muayenesi.

Yüzde karıncalanma tedavisi nasıl olur?

Yüzde karıncalanma tedavisi tamamen yapılacak teşhise bağlıdır. Hafif vakalar genellikle zararsız olup herhangi bir ağrı meydana getirmez. Ancak yüzde karıncalanma hissini şiddetli yaşayan ve eş zamanlı olarak ağrı hisseden kişilerde tıbbi tedavi süreci başlatılabilir. Nöroloğunuz yüzde karıncalanma şikayetini azaltmak için kortikosteroid tedavisi önerebilir.

Yüzün karıncalanması hissi anksiyete, panik atak veya başka bir psikiyatrik nedenden kaynaklanıyor ise doktorunuz bu konuda profesyonel yardım almanızı önerebilir.

Yüzde Karıncalanma Komplikasyonları

Yüzde karıncalanma birçok sağlık sorunuyla ilişkilendirilebilir. Uzun süreli yüzde karıncalanma sonucu başka komplikasyonlar görülebilir. Potansiyel riskleri azaltmak için uygun tedavi gereklidir. Yüzde karıncalanma komplikasyonları şunlar olabilir:

  • Yüzün karıncalanması felçten kaynaklanıyorsa beyin hasarı,
  • Felç,
  • Kalıcı sinir hasarı

Ne zaman doktora gitmeli?

Yüzde karıncalanma çok çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Aşağıdaki belirtiler görülüyorsa mutlaka doktorunuzdan randevu alınız:

doktor muayenesi

  • Yüzde aniden karıncalanma görülmesi,
  • Yüzde karıncalanma hissinin genellikle tek bir tarafta görülmesi,
  • Yüzde karıncalanma hissinin şiddetli ve uzun süreli olması.

Bunlar yaklaşan bir felcin belirtisi olabilir. Yüzün karıncalanması hissinin uzun sürmesi ciddi bir problem göstergesi olabilir. Bu nedenle doktora başvurmayı ihmal etmeyiniz.

BU YAZIYI PAYLAŞIN

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

BENZER YAZILAR

Koronavirüsün Beyine Etkileri: Covid Beynimizi Nasıl Etkiliyor?

11 Kasım 2022 itibariyle koronavirüs dünya çapında 643 milyon kişiyi etkiledi, 6.6 milyon kişi ise bu hastalık nedeniyle...

Kan Sulandırıcı Yiyecekler, Bitkiler ve Besinler Hangileridir?

Kan sulandırıcı ilaçlar doktorlar tarafından birçok sebeple verilebilir. Örneğin kalp hastaları veya kardiyovasküler hastalığı bulunanlar, atriyal fibrilasyon denilen...

Nöropati Belirtileri Nelerdir? Nöropati Nasıl Anlaşılır?

Vücutta onbinlerce sinir bulunur. Bunlar vücudun her tarafında çok önemli bir rol oynarlar. Sinirlerin görevi beyin ile vücudun...

Sarı veya Yeşil Balgam Neden Olur? Neyin Belirtisi?

Sarı / yeşil balgam çoğunlukla bir virüs veya bakteri kaynaklı solunum enfeksiyonu olduğunun göstergesidir. Sarı veya yeşil balgam...